HYLLES: Klesmerket American Eagle får skryt etter det uretusjerte bildet av en modell med diabetes type 1.
HYLLES: Klesmerket American Eagle får skryt etter det uretusjerte bildet av en modell med diabetes type 1. Foto: American Eagle

Klesmerke hylles for reklame med diabetisk modell

Klesmerket American Eagle hylles på Facebook etter bildet av en diabetisk modell dukket opp på nettsiden deres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På bildet viser modellen tydelig det medisinske utstyret for diabetes type 1.

Det amerikanske merket har tidligere fått kritikk for sine små størrelser, men snudde på flisa i 2014 da de sluttet å benytte photoshop på bildene av sine modeller.

Siden har de høstet mye skryt for sin bruk av uretusjerte og «uperfekte» modeller. Nå har de derimot tatt det et steg videre, ved å vise medisinsk utstyr på en modell som reklamerer for BH.

Stort engasjement på Facebook

Facebook-siden The Diabetic Journey la tirsdag 10. juli ut bildet med teksten:

«Jeg skal innrømme at dette er første gang jeg har sett en annoSnse med klær som viser frem medisinske enheter for type 1 diabetes. Bravo til American Eagle for å tenke utenfor boksen, og vise ekte folk som er rå akkurat slik de er»

Innlegget har i skrivende stund over 3.000 likes og 1.519 delinger. Blant de mange kommentarene er det diabetikere selv, som skriver at de nå skal ut å handle på butikken. Bildet av modellen er fra en kolleksjon hvor det utelukkende er «vanlige» modeller som frontes.

– Veldig modig

Ifølge Diabetesforeningen er det 28.000 personer som lever med sykdommen diabetes type 1 i Norge, og det anslås å være 350.000 personer med diabetes type 2. Globalt har 422 millioner mennesker diabetes.

MODIG: Generalsekretær i Diabetesforeningen Bjørnar Allgot, mener både klesselskapet og modellen har vært modig som viser det medisinske utstyret. Foto: Peder Songedal
MODIG: Generalsekretær i Diabetesforeningen Bjørnar Allgot, mener både klesselskapet og modellen har vært modig som viser det medisinske utstyret. Foto: Peder Songedal

Diabetesforbundets generalsekretær Bjørnar Allgot mener det er tøft gjort av American Eagle å fronte en modell med medisinsk utstyr. Ikke minst mener han det er modig av modellen, som tør å stå fram på denne måten.

– Det er veldig positivt. Det viser ungdommer i både Norge og verden med diabetes type 1, at også modeller har sykdommen, sier Allgot til TV 2.

Han forteller at mange kvinner bruker nettopp BH for å oppbevare utstyret de trenger.

Utstyret modellen har på armen er en sensor som kontinuerlig måler blodsukkeret. Den følger med på om blodsukkeret er på vei opp eller ned. Utstyret bak på buksen er en insulinpumpe.

Usynlig sykdom

Diabetes type 1 er en såkalt «usynlig sykdom», og Allgot sier det er et stigma knyttet til sykdommen. Likevel har mange blitt modigere, og viser frem utstyret de må bruke hver dag.

– Før satt folk insulinsprøyter i smug. Da viste man det ikke frem i det hele tatt, sier han og legger til:

– Det er fortsatt mange som synes det er flaut, men nå har både jenter og gutter med sykdommen blitt modigere.

Sykdommen diabetes type 1 er ifølge Allgot knyttet til uflaks, og det er rent tilfeldig hvem som får sykdommen. Han håper det blir flere reklamer som viser modeller som de er, og håper det vil hjelpe til med normaliseringen av sykdommen.