Den 11. og 12. mars i år var det flere skyteepisoder i Oslo, blant annet to steder på Lambertseter. Samme helg ble det også løsnet skudd på Jordal og på Bjørndal. Alle episodene ble sett i sammenheng og omtales av politiet som et oppgjør mellom ledende personer i ulike kriminelle miljløer. Miljøene beskrives av politiet som hardbarkede.

Etter det TV 2 kjenner til skal en bagatellmessig krangel om mindre mengder narkotika ha vært utløsende.

Skyteepisodene førte til en omfattende politietterforskning som nå er avsluttet.

Etterforskningen har ifølge politiet vært krevende fordi de involverte i liten grad har ønsket å forklare seg for politiet, men syv menn er nå tiltalt for grov våpenovertredelse etter skyteepisodene på Lambertseter.

Det skal ifølge tiltalen ha blitt løsnet skudd med blant annet pumpehagle, maskinpistol og revolvere. Strafferammen for lovbruddet seks års fengsel.

Skudd gikk inn i boligblokker

Den yngste tiltalte er født i 1998, mens den eldste er født i 1982. Flere av de tiltalte er godt kjente navn i Oslos kriminelle miljøer, blant annet en 32-åring som tidligere har vært tilknyttet gjengmiljøet.

Til sammen har 16 personer vært siktet i saken, ni av disse har sittet varetektsfengslet.

Ifølge politiet gikk flere skudd inn i boligblokker og og to skudd gikk inn i en fritidsklubb på stedet. Ifølge politiet førte skytingen til frykt i nabolaget på Lambertseter.

– Dette er en alvorlig hendelse som lett kunne ført til tap av liv eller skader på tilfeldige personer i det aktuelle boligområdet, sier politiadvokat Sturla Henriksbø.

Mann ble drept av tiltalt

Politiet mener at det er flere ting i saken som er straffeskjerpende, blant annet at skytingen har skjedd i et tettbefolket område.

– Saken har vært prioritert svært høyt av politiet, og vi har brukt mye ressurser på etterforskningen. Det er bra at vi har lyktes i at det har gått så kort tid fra hendelsen og til vi har en tiltalebeslutning mot de involverte, sier politiadvokaten som håper at politiets reaksjon sender et klart signal til andre kriminelle miljøer.

Kort tid etter skyteepisodene på Lambertseter ble en mann skutt og drept i et garasjeanlegg på Bjørndal i Oslo. Drapet ble satt i sammenheng med de mange skyteepisodene den helgen. Mannen (33) som har erkjent drapet, er også tiltalt for skyteepisodene på Lambertseter. Drapssaken er foreløpig ikke ferdig etterforsket.

TV 2 har ikke lyktes med å komme i kontakt med forsvarerne til de ulike tiltalte.