MÅTTE FLYKTE: Redningsarbeidere bærer utstyr ut av Tham Luang-grotten etter at de siste guttene og treneren deres ble hentet ut tirsdag. Senere måtte hundrevis av redningsmannskaper flykte fra stigende vannmasser i grotten.
MÅTTE FLYKTE: Redningsarbeidere bærer utstyr ut av Tham Luang-grotten etter at de siste guttene og treneren deres ble hentet ut tirsdag. Senere måtte hundrevis av redningsmannskaper flykte fra stigende vannmasser i grotten. Foto: Soe Zeya Tun/Reuters

Redningsaksjonen i Thailand:

Pumpene feilet – mannskaper måtte flykte fra vannmassene

Operasjonen for å redde ut de siste guttene og treneren fra Tham Luang-grotten, kunne endt med katastrofe da pumpene som holdt vannstanden nede, kollapset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ble de siste guttene og fotballtreneren deres reddet ut av Tham Luang-grotten i Thailand.

Helt siden guttene ble funnet har det blitt fortalt at redningsmannskapene har jobbet både mot tiden og været.

Det er regnsesong i området, og pumper har holdt vannstanden i grotten nede mens redningsarbeidet har pågått.

Nå viser opplysninger om hva som skjedde inne i grotten etter at de siste guttene var hentet ut, hvor viktig kampen mot tiden var.

Pumpene feilet

Over 100 redningsarbeidere ble tvunget til å flykte fra Tham Luang-grotten tirsdag, da hovedpumpene som holdt vannstanden i grotten nede, sluttet å fungere.

Pumpene feilet omlag tre timer etter at den 25 år gamle treneren var reddet ut av grotten, det skriver Sydney Morning Herald.

Kilder i det thailandske militæret sier til ABC News, at pumpene varte akkurat lenge nok til at man fikk dem ut.

Medlemmer av det australske dykkerlaget som har deltatt i redningsaksjonen, beskriver overfor australske Fairfax Media, hva som skjedde da pumpene kollapset.

– Det var 100 personer som løp nedover bakken, og vannet kom. Vannet økte merkbart, sier en av dykkerne.

Løp fra vannmassene

Dykkere og redningsarbeidere var fortsatt over 1,5 kilometer inne i grotten da hovedpumpene feilet og vannivået begynte å øke raskt, forteller tre av de australske dykkerne til The Guardian.

De tre dykkerne, som var stasjonert i kammer tre inne i grotten, forteller at de hørte roping, og at de så en horde av hodelykter fra lenger inne i grotten da redningsarbeidere løp for å komme seg bort fra de økende vannmassene.

Militært og sivilt personell måtte forlate hundrevis av lufttanker inne i grotten, for å rekke å komme seg ut i tide.

Ved god helse

Onsdag opplyste thailandske helsemyndigheter at guttene er ved god helse, men at de har gått ned i vekt. I gjennomsnitt har guttene gått to kilo ned i vekt hver.

En av guttene som ble hentet ut med den siste gruppen, samt fotballtreneren, har en lungeinfeksjon.

Thongchai Lertwilairatanapong, talsperson for helsemyndighetene, sier på en pressekonferanse onsdag at guttene har tatt godt vare på seg selv mens de har vært inne i grotten.

Hylles som helter

Mannskapene som har deltatt i redningsaksjonen hylles nå som helter.

– Det er fantastisk hva mennesker kan gjøre, sier Glenn McEwan, ved det australske politiet på en pressekonferanse om redningsaksjonen onsdag.

– Det er utrolige mennesker som gjør utrolige ting, sier han.

Alex Rubin, major i det australske forsvaret, benyttet anledningen til å hylle lege og dykker Richard Harris, som spilte en sentral rolle i redningsarbeidet.

– Media kaller alle som har vært involvert i operasjonen for helter. Jeg synes at barna som gikk gjennom dette i grotten var helter, og de thailandske spesialsoldatene overgikk seg selv. Jeg klassifiserer dem som helter, sier han.