reddet ut av grotten i thailand:

– Alle er trygge

CHIANG RAI/OSLO (TV 2): Grottedramaet i Thailand fikk tirsdag en lykkelig slutt da det ble klart at alle 13 som har vært innesperret i Tham Luang-grotten er i sikkerhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 12.45 tirsdag fikk TV 2 som første nyhetsmedie i verden bekreftet at alle de 12 barna og deres fotballtrener (25) er hentet ut av grotten i Thailand.

En time senere bekreftet marinejegergruppen Navy Seal i Thailand at alle er ute og trygge.

Tirsdag kveld er den siste gutten og fotballtreneren hentet ut.

Ved 17-tiden norsk tid meldte ledelsen for redningsaksjonen at den siste marinejegeren og legene som var med guttene er trygt ute av grotten.

Ifølge TV 2s kilder på stedet er alle i god behold.

I GROTTEN: Treneren (til venstre) og guttene er nå ute i sikkerhet.
I GROTTEN: Treneren (til venstre) og guttene er nå ute i sikkerhet. Foto: Facebook/Ekatol

17 døgn

Da de 13 ble funnet 2. juli, hadde de vært ni dager i grotten. Nå har det gått 17 dager siden de ble sperret inne. Fotballaget og deres trener skulle utforske grotten da de ble overrasket av ekstremt regnvær som oversvømte deler av grotten.

Det var to britiske dykkere som først fant guttene langt inne i grottegangene på et tørt område.

Guttene hadde overlevd på regnvann som sildret på grotteveggene, men var tydelig utmagret og slitne.

Jubel-scener

– Moo Pa, go go! Moo Pa go go. Heia villsvinene, heia villsvinene, jubler innbyggerne i Chiang Rai, når ambulanse med guttene fra fotballaget med kallenavnet passerer på vei til sykehuset i Chiang Rai.

JUBEL: Disse kvinnene jublet idet ambulansene med guttene kjørte forbi på vei til sykehuset. Foto: Kjetil Iden / TV 2
JUBEL: Disse kvinnene jublet idet ambulansene med guttene kjørte forbi på vei til sykehuset. Foto: Kjetil Iden / TV 2

Flere kvinnene hadde på eget initiativ stilt seg like ved sykehuset for å dele ut gratis drikke til tørste pressefolk i varmen tirsdag.

Stor redningsaksjon

Redningsoperasjonen med å få de 13 ut startet på søndag. Et stort antall grottedykk-eksperter fra hele verden har deltatt i operasjonen, som har blitt betegnet som svært risikabel.

REDDET: Dette bildet fra 3. juli viser noen av guttene før redningsoperasjonen startet. Nå får alle grundig behandling, hvile og mat på et lokalt sykehus der de vil bli undersøk den kommene uken etter mer enn to uker i mørke i grottegangene i Tham Luang.
REDDET: Dette bildet fra 3. juli viser noen av guttene før redningsoperasjonen startet. Nå får alle grundig behandling, hvile og mat på et lokalt sykehus der de vil bli undersøk den kommene uken etter mer enn to uker i mørke i grottegangene i Tham Luang. Foto: Reuters Tv

Siden har redningsdykkere flere ganger tatt seg de fire kilometerne inn til guttene med mat vann og medisinsk hjelp.

Det har hele veien vært en kamp både mot været og klokka. Store nedbørsmengder har tidvis gjort redningsarbeidet svært krevende.

En 37 år gammel tidligere marinejeger døde under redningsarbeidet. Mannen, som jobber som politi, var i dårlig allmenntilstand og skal ha presset seg hardere enn han burde ha gjort.

De fire første guttene ble fraktet i sikkerhet søndag, de fire neste mandag og de resterende fem tirsdag.

I puljer har barna blitt iført heldekkende dykkemasker før de har blitt geleidet ut. Den smaleste passasjen de har måtte forsere er kun 38 centimeter høy og 72 centimeter bred.

Flere eksperter har omtalt operasjonen som både svært farlig og unik: Dette er ikke noe redningsdykkere trener på til vanlig.

Ifølge BBC, som siterer landets helseminister, skal flere av guttene ha bedt om å få servert brødskiver med sjokoladepålegg. Andre skal ha ønsket å spise ris med basilikum.

Dette får derimot ikke guttene enda. De må tilvennes vanlig mat igjen, og er satt i karantene i syv døgn. Likevel har de fått hilse på familiene sine igjen – gjennom en glassvegg.

To av guttene skal ha pådratt seg en lungebetennelse – ellers skal de involverte være ved god helse.