Brannen startet inne i en hybel i Storgata. Kort tid etter brannen ble en 26 år gammel kvinne pågrepet og siktet etter den såkalte mordbrannparagrafen.

Siktelsen ble imidlertid endret, og hun ble tiltalt for uaktsom brannstiftelse. I Sør-Gudbrandsdal tingrett er kvinnen nå dømt til 120 dagers fengsel, hvorav 20 dager ble gjort betinget.

Soningen er imidlertid ansett som gjennomført fordi hun satt varetektsfengslet i 13 dager etter pågripelsen.

Kvinnen godtok dommen da hun fikk den forkynt.

– Hun gråt av glede og sa at hun endelig kan gå videre i livet sitt, forteller 26-åringens forsvarer, Gunnar Hagen til TV 2.

Skulle lyse med lighter

Hybelen som brant tilhørte den 26 år gamle kvinnens kjæreste. Hun hadde vært på byen natt til 22. januar i 2017 og var beruset da hun kom til boligen.

I retten forklarte kvinnen at det var mørkt inne på hybelen, i tillegg var det svært rotete der inne. For å navigere seg frem i mørket, valgte hun å tenne lighteren hun hadde med seg. Det førte til at en eller flere gjenstander begynte å brenne, og da skal 26-åringen ha fått panikk.

Hun forsøkte å slukke flammene, men da det ikke lyktes, rømte hun ut.

«Retten mener at hun kan bebreides for å ha brukt lighter til å lyse opp i et mørkt rotete rom med klesplagg og søppel, og i den forbindelse kommet bort i brennbart materiale som forårsaket brannen», heter det i dommen.

Retten legger til grunn at kvinnen var kjent i den lille hybelen, og at hun kunne ha funnet andre metoder dersom hun trengte en lyskilde

Ble hengt ut på nett

Hun har ved å bruke lighter som lyskilde opptrådt uaktsomt i lovens forstand, mener retten.

De som befant seg i bygningen kom seg i sikkerhet fordi de hørte brannalarmen. Dermed ble ingen personer skadet, men retten legger til grunn at brannen lett kunne ha forårsaket menneskeliv.

26-åringen har erkjent alle de faktiske forholdene. Derfor har hun fått strafferabatt.

I etterkant av brannen for halvannet år siden ble kvinnen utsatt for hets og uthenging på sosiale medier. Dette opplevde hun som svært tøft, ifølge forsvareren.

– Det har vært en forferdelig tøff periode, men nå er hun glad for å kunne komme seg videre, sier Gunnar Hagen.