Redningsselskapets statistikk viser en dyster utvikling i antall drukninger.

I juni 2017 druknet ti personer, ni menn og en kvinne. I juni i år døde 15 personer av drukning.

– Tallene er dramatiske og lite hyggelig lesing. Dette skyldes flere forhold, men den viktigste årsaken er at flere trekker mot sjøen når vi opplever rekordvarme over såpass lang tid, sier kommunikasjonssjef Frode Pedersen i Redningsselskapet til TV 2.

– Pass på hverandre

Også i mai druknet langt flere i år sammenlignet med i fjor. Mens sju personer druknet i mai 2017, var tallet elleve i mai 2018.

Totalt druknet 52 mennesker i løpet av første halvår av 2018. I fjor druknet 38 personer i samme periode.

Redningsselskapets kommunikasjonssjef minner om at drukninger som regel skjer veldig stille, så det er viktig å være hverandres gode venn og «vaktbikkje».

– Bruk vest på barna om du er i nærheten av vannet. Sørg for at alle har flyteplagg på seg når familien befinner seg i båt på sjøen. Bad aldri alene eller uten at noen har et øye på deg. Jo tryggere rammene er, jo finere blir opplevelsen, sier Pedersen.

Flest menn drukner

Tallene fra juni i fjor viser at tre omkom etter å ha falt fra land eller fra en brygge. Tre av drukningene skjedde i forbindelse med fritidsbåter, mens én person druknet etter en ulykke med kajakk. Tre drukningsulykker skyldtes «andre årsaker».

2018-statistikken til og med juni viser at klart flest drukner etter fall fra land eller brygge, men på grunn av en endring i tellingen omfatter dette også den tidligere kategorien «andre årsaker».

Så langt i år har 46 menn og seks kvinner druknet. Hedmark er det eneste fylket uten drukninger i 2018, mens Hordaland topper statistikken med sju drukninger.