Redningsmannskaper holder på med å redde ut de siste guttene fra Tham Luang-grotten tirsdag. Dette bildet viser redningsmannskaper fra mandagens operasjon.
Redningsmannskaper holder på med å redde ut de siste guttene fra Tham Luang-grotten tirsdag. Dette bildet viser redningsmannskaper fra mandagens operasjon. Foto: Elon Musk/via NTB Scanpix

Kilde til TV 2: Alle er ute av grotten

CHIANG RAI/OSLO (TV 2): Kilder TV 2 har kontakt med ved grotten i Thailand, bekrefter at alle 12 guttene og treneren nå er ute av grotten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Litt før klokken 12.45 bekreftet kilder ved grotteutgangen til TV 2s reporter i Thailand at alle guttene, samt den 25 år gamle treneren, er fraktet i live ut av grotten.

– Tre ambulanser kjørte nettopp fra feltsykehuset utenfor grotteinngangen mot helikopteret som tidligere har fraktet de reddede guttene til sykehuset, forteller TV 2s reporter Kjetil Iden klokken 13.15.

BEKREFTET: Den thailandske marinens spesialgruppe Navy Seal bekrefter at alle 12 spillerne og treneren fra fotballaget Wild Boars er ute av grotten. Bekreftelsen kom rundt en time etter at TV 2 kunne bekrefte det samme.Skjermdump: Facebook.
BEKREFTET: Den thailandske marinens spesialgruppe Navy Seal bekrefter at alle 12 spillerne og treneren fra fotballaget Wild Boars er ute av grotten. Bekreftelsen kom rundt en time etter at TV 2 kunne bekrefte det samme.Skjermdump: Facebook.

Artikkelen oppdateres!

Journalister som er ved grotten hadde da nylig meldt at flere ambulanser hadde ankommet grotte-utgangen som har blitt brukt for å frakte ut gutter fra det innesperrede fotballaget siden mandag.

Flere andre journalister som er ved grotten melder også at alle er ute, blant annet Chris Reason i 7NewsSydney:

10 minutter før TV 2s kilde bekreftet at alle er reddet ut av grotten, postet Thai Navy Seals en melding på Facebook, der de skrev at alle vil bli gjenforent i dag.

Noe over en time senere bekrefter Navy Seals at alle 12 spillerne og treneren er ute og at alle er i sikkerhet.

Også CBS News, som rapporterer fra Thailand direkte, melder på Facebook at alle 13 er reddet fra grotten.

Dykkere gikk i 05-tiden norsk tid tirsdag på nytt inn i Tham Luang-grotten for å hente ut flere av guttene som har vært fanget der i mer enn to uker.

– I dag er 10. juli 2018. Dagen vil bli lengre enn de tidligere, men vi vil feire sammen til slutt, skrev marinejegerne i den thailandske marinen på Facebook.

På en pressekonferanse tirsdag morgen opplyste thailandske helsemyndigheter at de som til da var ute er ved god helse.

– Sykehuset vil likevel ha guttene på sykehuset i syv dager, og vi vet at de går med solbriller for å venne seg til dagslyset. Vi har fått opplyst at det står bra til med dem, selv om de er svekket, sier TV 2s reporter Kjetil Iden, som er i Chiang Rai.

Barna hylles

Ivan Karadzic, en dansk grottedykker som har vært del av det internasjonale redningsteamet, er full av lovord om guttene som er reddet.

HYLLER BARNA: Danske Ivan Karadzic, en av dykkerne som har deltatt i redningsaksjonen i Thailand, er full av lovord om guttene som er reddet ut. foto: REUTERS/Panu Wongcha-um.
HYLLER BARNA: Danske Ivan Karadzic, en av dykkerne som har deltatt i redningsaksjonen i Thailand, er full av lovord om guttene som er reddet ut. foto: REUTERS/Panu Wongcha-um.

– De har blitt tvunget til å gjøre noe som ingen barn har gjort før. Det er ikke normalt å dykke i grotte når du er 11 år gammel. De dykker i noe som er ansett å være ekstremt risikable omgivelser med null sikt og der det eneste lyset er lyktene du har med deg selv. Jeg kan ikke fatt hvor rolige disse barna er..utrolig sterke barn, sier han til Karadzic til BBC.

En lege og tre thailandske marinejegere som har vært sammen med guttene siden de ble funnet for over en uke siden, skal også forlate grotten i dag, opplyser redningsleder og guvernør i Chiang Rai-provinsen, Narongsak Osottanakorn.

Tesla- og Space-X-grunder Elon Musk har tirsdag vært inne i kammer 3 i grottegangene og overlevert en miniubåt som er laget for å kunne brukes i lignende operasjoner.

– Jeg etterlater den her i tilfelle den kan bli nyttig i fremtiden. Thailand er så vakkert, skriver Musk på Twitter.

TV 2s reporter i Chiang Rai forteller at det har kommet store mengder med regn natt til tirsdag, og en frivillig som deltar i redningsarbeidet opplyser til TV 2 at det er satt inn flere pumper i arbeidet.