Sjef for folkehelsedepartementet, Thongchai Lertwilairattanapong, Dr. Jesada Chokedamrongsuk og direktør ved Chiang Rai sykehus, Dr. Chaiwet Thanapaisan, holdt en pressekonferanse tirsdag, angående guttenes helse.
Sjef for folkehelsedepartementet, Thongchai Lertwilairattanapong, Dr. Jesada Chokedamrongsuk og direktør ved Chiang Rai sykehus, Dr. Chaiwet Thanapaisan, holdt en pressekonferanse tirsdag, angående guttenes helse. Foto: Lillian Suwanrumpha

Fire av guttene har fått se foreldrene sine

CHIANG RAI/OSLO (TV 2): Foreldrene til noen av guttene som er hentet ut av Tham Luang-grotten i Thailand, har fått se dem gjennom glassvegger, opplyser helsemyndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble det bekreftet at åtte av de 13 som har vært fanget i Tham Luang-grotten i Thailand, er reddet ut.

Under en briefing tirsdag, om helsen til de åtte guttene som er hentet ut av grotten, forteller myndighetene at alle guttene har gått gjennom fullstendige helsesjekker med blodtester, røntgen og rabiestester.

SISTE NYTT: Følg redningsaksjonen tirsdag her!

Doktor Jedsada Chokedamrongsuk, sier at alle guttene har det bra, og klarer å komme seg rundt på egenhånd. Samtidig opplyses det at to av guttene kan ha lungeinfeksjon.

– Barna er fotballspillere, så de har bra immunsystem, sa Jesada på pressekonferansen, og la til:

– Alle er glade for å ha kommet ut, men vi vil få en psykiater til å evaluere dem.

Alle guttene vil forbli på sykehuset til observasjon i en uke.

– Den første gruppen er fire pasienter i alder 14 til 16 år, opplyser Jedsada Chokdumrongsuk ved Thailands helsedepartement.

– De hadde lav kroppstemperatur, så vi brukte varmeutstyr på dem, fortsatte han.

Har sett foreldrene

​Under briefingen opplyses det også, ifølge The Guardian, at de fire første guttene ut av grotten har fått se foreldrene sine, men kun gjennom glassvegger.

SISTE RUNDE: Den tredje puljen med fotballgutter er p åvei ut fra grotten Tham Luang i Chiang Rai i Thailand. Dette bildet er tatt av Tesla-grunderen Elon Musk.Foto: Twitter @elonmusk/via REUTERS
SISTE RUNDE: Den tredje puljen med fotballgutter er p åvei ut fra grotten Tham Luang i Chiang Rai i Thailand. Dette bildet er tatt av Tesla-grunderen Elon Musk.Foto: Twitter @elonmusk/via REUTERS

Årsaken til dette, er at man ønsker å være på den sikre siden, før testresultatene som gir svaret på om guttene har fått noen smittsomme sykdommer, kommer tilbake.

Etter hvert vil alle foreldrene få mulighet til å se barna sine, men da i beskyttelsesdrakter og på to meters avstand.​

De fire guttene som ble hentet ut mandag vil antakeligvis få møte foreldrene sine tirsdag.

Klare for mat

Ikke overraskende har guttene som har blitt hentet ut av grotten, sagt til sine redningsmenn at de hadde lyst på et godt måltid da de kom ut.

Helsemyndigheter forteller at guttene først fikk energigelé, og at de nå får mat som er lett å fordøye.

Operasjonen fortsetter

Tilbake i grotten sitter fire gutter og deres 25 år gamle fotballtrener.

Tirsdag sier en person fra den thailandske marinen til CNN, at dykkere og redningsarbeidere er i gang med det som kan bli det siste sveipet for å få de fem ut av grotten.

Det er uklart om dette innebærer at redningsmannskaper allerede er på vei inn til guttene, men TV 2s reporter ved Tham Luang-grotten, sier at det ikke er usannsynlig at redningsaksjonen er satt i gang for den tredje dagen.

De andre dagene har operasjonene blitt satt i gang ved 5 - 6-tiden norsk tid, og blitt bekreftet senere på dagen, påpeker han.

Natt til tirsdag har det kommet store mengder regn i området, og en frivillig som deltar i redningsarbeidet, opplyser til TV 2 at det er satt i gang flere pumper.