Trekker seg som utenriksminister

GÅR AV: Boris Johnson trekker seg som Storbritannias utenriksminister.
GÅR AV: Boris Johnson trekker seg som Storbritannias utenriksminister. Foto: Simon Dawson/Reuters
Utenriksminister Boris Johnson går av, opplyser den britiske statsministerens kontor. Avgangen kommer like etter at Brexit-minister David Davies gikk.

Avgangen innebærer ytterligere vanskeligheter for den allerede svekkede britiske statsministeren Theresa May.

Han er den andre ministeren i det britiske kabinettet til å trekke seg på bare ett døgn. Brexit-minister David Davis gikk av sent søndag kveld.

Davis trakk seg fordi han er uenig med statsminister Theresa May om veien videre i Brexit-forhandlingene.

– Retningen politikken tar vil i beste fall etterlate oss i en svak forhandlingsposisjon, kanskje i en posisjon vi ikke kommer oss ut av, skrev Davis i sitt oppsigelsesbrev til statsminister Theresa May.

Brexit-uenighet

Johnsons avgang skjer bare en halvtime før May etter planen skal orientere Parlamentet om sin nye brexit-plan, en plan mange i partiet hennes er kritiske til.

Johnson er en sterk tilhenger av brexit, og har ved flere anledninger uttalt seg kritisk mot statsministerens linje. Ifølge Sky News og flere andre britiske medier skal han ha sammenlignet det å forsvare Mays Brexit-forslag, som hele regjeringen ble enige om fredag, med å «polere avføring».

Theresa May takker Boris Johnson for hans arbeid som utenriksminister i en kort uttalelse.

– I ettermiddag aksepterte statsministeren Boris Johnsons oppsigelse som utenriksminister. Hans erstatter vil bli annonsert om kort tid. Statsministeren takker Boris for hans arbeid, står det i uttalelsen fra statministerkontoret i Downing Street.

Presset May

Det settes spørsmålstegn ved om Theresa May er stand til å få et flertall i Parlamentet til å stille seg bak en endelig Brexit-avtale.

Det er kun ni måneder til britene etter planen skal forlate EU, og i Brussel er planen å prøve å få en Brexit-avtale på plass allerede i oktober.

Opposisjonspartiet Labour sier ifølge BBC at Johnsons exit kort tid etter Davis', har etterlatt den britiske statsministeren med «null autoritet».

– Politikere kommer og går, men problemene de har skapt for folk er fortsatt til stede. Jeg kan bare beklage at ideen om Brexit ikke forlot regjeringen sammen med Davis og Johnson, men hvem vet, skriver EU-president Donald Tusk.

– Bravo, Boris!

Ifølge BBC sa den tidligere UKIP-lederen Nigel Farage tidligere i dag at Boris Johnson ville være en helt hvis han trakk seg. Nå som dette har blitt en realitet er Farage svært fornøyd.

– Bravo, Boris Johnson. Nå, kan vi vær så snill å kvitte oss med den forferdelige Theresa May og få Brexit tilbake på rett spor, skriver han på Twitter.

– Dødelig for Brexit-avtale

Sky News' politiske korrespondent Lewis Goodall påpeker at både Davis og Johnson fikk ministerpostene de nå har forlatt fordi de var fremtredende profiler i Brexit-kampanjen som vant fram sommeren 2016.

– De ga May troverdighet til å forhandle fram en Brexit-avtale selv om hun ikke var for det. De ga det. Nå har de tatt det vekk. Med tanke på å få en avtale vedtatt er dette dødelig, skriver han.​​

– Vi var ikke enige

Theresa May sier ikke uventet at det var uenighet om gjennomføringen av Brexit mellom henne og de to avgåtte ministerne.

– Vi er ikke enige om hvordan vi best skal implementere resultatet av folkeavstemningen om brexit, men jeg vil rose den utgående brexit-ministeren for hans arbeid med å forlate EU, danne et helt nytt departement, og styre gjennom noen av de viktigste lovene på flere generasjoner, sa May om Davis' avgang.

– Jeg vil også rose lidenskapen til den tidligere utenriksministeren, sa May videre, før hun ble avbrutt av latter i salen.

Lederen for underhuset måtte til slutt be om stillhet før May kunne fortsette.

– Jeg vil også rose lidenskapen den tidligere utenriksministeren har vist i arbeidet med å promotere et globalt Storbritannia nå mens landet er i ferd med å forlate EU, sa statsministeren.

AVBRUTT: May ble avbrutt av latter under dagens møte i det britiske parlamentet.
AVBRUTT: May ble avbrutt av latter under dagens møte i det britiske parlamentet. Foto: Parliamentary Recording Unit

Etter å ha fullført setningen om Johnson, fortsatte May med å forsvare brexit-planen hun og regjeringen ble enige om fredag. Denne planen var årsaken til at både Johnson og Davis trakk seg fra regjeringen.

– Dette er den rette måten å gjennomføre brexit på, sa hun, og ba EU om å støtte planen.

– Men vi må forberede oss på alle mulige scenarioer, inkludert muligheten for at det ikke blir noen avtale med EU i det hele tatt, sa May.

– Johnson har vært veldig illojal

Storbritannia-ekspert Per Edgar Kokkvold mener Johnson har opptrådt veldig illojalt mot Theresa May.

– Johnson har kommet med dårlig skjult kritikk av Mays uttalelser gjennom hele Brexit-perioden. Senest fredag var det med motvilje han aksepterte den myke brexitlinjen, sier Kokkvold til NTB.

– At Johnson nå går av har nok sammenheng med at han er misfornøyd med politikken. Men jeg regner også med at han tenker på sin egen karriere. De er ikke nødvendigvis onde, de tungene som sier at Johnson ikke gjør et eneste trekk, uten at han tenker på seg selv først, sier Kokkvold.

Johnson tilhører den harde kjernen av EU-motstandere i Storbritannia, og var en periode den mest populære politikeren i landet, ifølge Kokkvold. Det er han ikke nå lenger.

– Brexit har splittet det konservative partiet og mange er åpne om at vennskap er ødelagt for alltid. Det er sterke følelser i sving. Johnsons avgang kan gjøre det enklere for de mer moderate, myke og pragmatiske EU-motstanderne i partiet å finne en felles linje, sier eksperten.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook