Thailandsk politi i området ved Tham Luang-grotten, hvor guttene og fotballtreneren deres er fanget.
Thailandsk politi i området ved Tham Luang-grotten, hvor guttene og fotballtreneren deres er fanget. Foto: Ye Aung Thu/AFP Photo

– Håper det aldri trengs en slik redningsaksjon igjen

CHIANG RAI/OSLO (TV 2): Mikkel Stokke i Norsk grottedykkerforbund beskriver redningsaksjonen som nå foregår i Thailand som svært krevende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag ettermiddag bekreftet thailandske myndigheter at fire av guttene som har vært fanget i Tham Luang-grotten, er hentet ut.

13 medisinske team var på plass utenfor grotten, klare til å frakte guttene til det lokale sykehuset Chiang Rai Prachanukroh.

Mandag melder den thailandske TV-kanalen Channel 9, at nok en gutt er på vei ut av Tham Luang-grotten.

Kanalen melder at gutten skal befinne seg i kammer tre, et kammer inne i grotten som fungerer som en fremskutt base for redningsmannskapene.

12 unge gutter og deres 25 år gamle fotballtrener var opprinnelig stengt inne i grotten.

Opplysningene om at en femte gutt skal være på vei ut er ikke bekreftet av thailandske myndigheter mandag formiddag.

Guvernør i Chiang Rai-provinsen, Narongsak Osottanakorn, bekrefter på en pressekonferanse at en ny runde med evakuering ble startet klokken 6 på morgenen norsk tid, mandag.

Det er altså fire nye gutter som skal hentes ut, og guvernøren anslår at de vil være ute mellom klokken 15 og 17 norsk tid.

– Unntakstilstand

TV 2s reporter i Thailand, Kjetil Iden, forteller at det nærmest hersker en unntakstilstand i området rundt Tham Luang-grotten.

Det er en enorm logistisk operasjon som pågår i området, og Iden forteller at gårsdagens gode nyheter om at fire av guttene er ute av grotten, nærmest har fungert som en energiinnsprøytning.​

Thailands innenriksminister opplyser at de samme dykkerne som hentet de første fire guttene ut av grotten søndag, også gjennomfører operasjonen mandag fordi de kjenner forholdene i grotten.

En dansk dykker som deltar i redningsaksjonen, fortalte mandag at de fire guttene som ble reddet ut, fikk et beroligende middel før de ble fraktet ut.

– Guttene var under medisinsk bedøvelse slik at de ikke skulle få panikk, sier dykker Ivan Karadzic til den danske kringkasteren DR.

TV 2s reporter har fått opplyst at guttene har måttet svømme i strekk på opp til én kilometer.

– Flere steder har det vært plassert oksygen, og det har også blitt gjort medisinske undersøkelser av guttene underveis, forteller han.

Svært krevende

Mikkel Stokke er styremedlem i Norsk grottedykkerforbund. Han sier til TV 2 at redningsaksjonen som nå foregår i Thailand er svært krevende.

– Forhåpentligvis er det aldri noen som vil trenge å gjøre en slik redningsaksjon igjen, at dette er et engangstilfelle, sier han og legger til:

– Dette er nok det mest krevende de grotteredningsdykkerne og marinejegerne og alle der nede i Thailand, står overfor.

Stokke forteller at det er mange faktorer som spiller inn og gjør aksjonen komplisert.

– Det er langt å gå inn, og så er det trangt og veldig dårlig sikt i dykkingen, sier han, og forteller at det er vanskelig å trene på grotteredning.

– Hver grotte er veldig individuell og har forskjellig oppbygging. Det er ikke en mal på grotter, de er veldig forskjellige alle sammen, sier han.

​– Kan hjelpe med lekser

Mandag holdt elever og lærere ved Mae Sai Prasitsart skole, hvor seks av guttene som ble fanget i grotten, går, en pressekonferanse.

Elevene forklarte blant annet pressen hvordan de forbereder seg til skolekameratene kommer tilbake, det skriver CNN.

Thongyaud Kejorn, en av lærerne ved skolen, forteller at guttene ikke vil følge den sedvanlige timeplanen i uken som kommer.

Kittichok Kankeaw, en klassekamerat til en av guttene som ble fanget i grotten, forteller at han vil hjelpe vennen sin med å skolearbeidet.

– Jeg kan hjelpe han med leksene hans, sa han.

Saken oppdateres.