Grottedramaet i thailand:

Fire av guttene er ute

THAM LUANG/OSLO (TV 2): De fire guttene som hittil er reddet ut, fikk et beroligende middel før de ble fraktet ut.

På en pressekonferanse søndag morgen, bekreftet thailandske myndigheter at redningsaksjonen om å få de 12 guttene og deres trener ut, var i gang.

Myndighetene i Thailand bekreftet søndag ettermiddag at fire av guttene var ute.

13 medisinske team var på plass utenfor grotten, og står klar til å frakte guttene til det lokale sykehuset Chiang Rai Prachanukroh.

Tomme for oksygen

Flere av guttene er fraktet til sykehuset. Flere ambulanser var på plass og klare til å kjøre guttene til sykehus for legesjekk så snart de kom ut i friluft.

TV 2 sin reporter på stedet, Kjetil Iden, sier at lokale myndigheter opplyste på en pressekonferanse at fire er reddet, og er fraktet til sykehus.

– Bruken av oksygen underveis er så stor at man må få fraktet ut tomme oksygenflasker, fylle dem på og få dem inn igjen, før en kan sette i gang med neste gruppe, sier han.

En av grunnene til at redningsmannskapene må ta pause, er ifølge guvernør Narongsak at de har gått tomme for oksygen. Oksygenflaskene som dykkerne bruker, må fylles opp igjen.

– Fikk beroligende middel

En dansk dykker som deltar i redningsoperasjonen i Thailand, sier at de fire guttene som hittil er reddet ut, fikk et beroligende middel før de ble fraktet ut.

– Guttene var under medisinsk bedøvelse slik at de ikke skulle få panikk, sier dykker Ivan Karadzic til den danske kringkasteren DR.

Den danske dykkeren Ivan Karadzic.
Den danske dykkeren Ivan Karadzic. Foto: Reuters/NTB scanpix

– De var ikke helt bedøvet. Guttene var festet til dykkere på vei ut av grotten, forteller han videre.

Karadzic er en av flere titall utenlandske spesialdykkere som deltar i redningsoperasjonen. Han forteller at det sto dykkere på rekke og rad underveis i grotten som sørget for at guttene og dykkerne de var festet til, fikk nye oksygenflasker.

– Det har gått veldig bra så langt, sier han.​

Tar pause

De to første som kom ut skal ha tatt seg til et feltsykehus nær grotten for egen maskin, før de ble fløyet til sykehuset Chiangrai Prachanukroh, der det er satt av store ressurser til å behandle guttene.​​

Redningsaksjonen er avsluttet for natten, og vil fortsette om 10-20 timer, skriver The Guardian.

– Neste fase av operasjonen starter om 10 til 20 timer, opplyste provinsguvernør Narongsak Osottanakorn, som også leder redningsoperasjonen, på en pressekonferanse sent søndag kveld lokal tid.

Redningsaksjonen i Thailand. Foto: NTB scanpix

Guvernøren sa videre at han har møtt de fire guttene som til nå er reddet ut, og at de alle synes å være i god form. De er alle sendt til sykehus for omfattende legesjekk.

Narongsak ville imidlertid ikke opplyse om hvem av guttene som er reddet, men sa at det var de som hadde best helsetilstand som ble reddet først.

Oppgaven har vært svært krevende for de erfarne grottedykkerne, som har forlatt grotten der redningsaksjonen foregår.

Til sammen 90 spesialdykkere har deltatt i redningsoperasjonen. 50 av disse er utenlandske dykkere mens 40 kommer fra Thailand.

Delt i grupper

Guttene ble tidligere søndag delt inn i fire grupper. Den første gruppa besto av fire gutter, mens den andre, tredje og fjerde vil bestå av tre stykker. Den 25 år gamle treneren vil være den siste som blir reddet ut av grotten.

Redningsaksjonen har så langt gått langt bedre og raskere enn først antatt. Thailandske myndigheter sa tidligere søndag at redningsaksjonen kunne ta flere dager.

Den thailandske guvernøren, Narongsak Osatanakorn, sa på en pressekonferanse tidligere idag at de har ventet på et perfekt tidspunkt til å begynne redningsaksjonen.

På grunn av et opphold av regn, sa myndighetene at søndag var d-dagen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook