Thailandske myndigheter: Redningsaksjonen er i gang

CHIANG RAI (TV 2): De første guttene skal være på vei ut av grotten, etter at 18 dykkere begynte redningsaksjonen søndag morgen. De har nå vært innesperret i 15 dager.

SISTE: To av guttene er nå ute. Det bekrefter kilder på stedet til TV 2.

På en pressekonferanse søndag morgen, bekreftet thailandske myndigheter at redningsaksjonen var i gang.

– Søndag er D-dagen. 13 utenlandske dykkere er på vei inn til guttene nå, sammen med fem thailandske marinesoldater. Monsunregn og storm er på vei, og da vil våre sjanser svekkes ytterligere, sa Narongsak Osatanakorn søndag morgen.

Det skriver britiske The Guardian.

Ifølge en representant fra thailandske spesialstyrker, vil to dykkere eskortere guttene ut en etter en. Når de kommer til de smaleste gangene i grotten, vil de fjerne oksygentankene, før de forsiktig fører guttene gjennom.

Det vil si at guttene aldri vil være alene, slik tidligere fryktet.

Kappløp mot tiden

Bangkok Post skriver at guttene vil bli delt inn i fire grupper. Den første gruppa vil bestå av fire gutter, mens den andre, tredje og fjerde gruppen vil bestå av tre stykker. Den 25 år gamle treneren er i den siste gruppen.

Deretter vil de bli overlevert til egne redningslag i det tredje kammeret av grotten.

Vannstanden har sunket så mye, at det vil være mulig å gå på dette stadiet. Herfra vil de gå, før de kommer til inngangen av grotten.

Dykkerne vil bli inne i grotten for å fortsette redningsoperasjonen, mens guttene vil bli ført på bårer til ventende ambulanser. Det skriver CNN.

Redningsmannskapene kommer ikke til å ta noen sjanser med guttenes sikkerhet.

Guvernøren sier at det er et kappløp med tiden, for å få de ut av grotten.

– Vi har to utfordringer. Vann og tid. Det er det vi har kjempet mot fra starten, sier han.

Vannstanden kraftig redusert

Redningsmannskapene har pumpet ut vann fra grotten kontinuerlig de siste dagene. På pressekonferansen sa guvernøren at de har klart å redusere vannstanden med 30 centimeter.

– Det vil være mulig å gå gjennom deler av grotten, sa Osatanakorn videre.

Guttene har blitt informert om operasjonen, og de bestemte seg raskt for at de ønsket å sette igang aksjonen, sa guvernøren.

– Vi må gjøre alt vi kan, selv om det er tøft å kjempe mot naturkreftene. Alt vi trenger er et passende tidsvindu, hvor værforholdene er bra nok til å gjennomføre operasjonen. Vi har ventet på dette øyeblikket lenge, sa Osatanakorn.

TV 2 sin reporter, Kjetil Iden, rapporterer fra stedet:

Familiene til de 12 guttene har også blitt informert. Thamma Kantawong, tanten til den 25 år gamle fotballtreneren som er fanget sammen med guttene, sier til CNN at hun er overlykkelig for å høre at redningsaksjonen er i gang.

– Jeg er så glad, sa hun.

Tanten sier hun ber for at redningsaksjonen går bra.

På spørsmål fra pressen om alle familiene har godkjent redningsaksjonen svarer guvernøren:

– Nei, det har de ikke. Men de forstår at vi må gjøre dette nå, sa Osatanakorn.

18 dykkere på vei inn

Lederen for redningsoperasjonen Narongsak Osatanakorn, sier videre at det tidligste guttene vil komme ut er klokken 16, norsk tid.

Myndighetene kan ikke bekrefte at de vil fullføre redningsaksjonen idag, men sier de vil føre guttene ut gradvis. Operasjonen vil derfor kunne vare i flere dager.

18 dykkere har blitt sendt inn i grotten for å frigjøre de 12 guttene og deres trener. De har nå vært innesperret i 15 dager.

Flere medisinske team har forberedt seg i tre dager, og er klar til å ta imot guttene når de kommer.

"We, the Thai navy Seals, along with the international diver team, are ready to bring the soccer team home", skriver marinesoldatene på Facebook. Foto: Thailand Navy SEAL Facebook page via AP)
"We, the Thai navy Seals, along with the international diver team, are ready to bring the soccer team home", skriver marinesoldatene på Facebook. Foto: Thailand Navy SEAL Facebook page via AP)

En australsk lege var inne hos guttene lørdag, og klarerte alle sammen. Det bekrefter den thailandske guvernøren på pressekonferansen.

Sendte brev

Lørdag ble det publisert en rekke brev fra de 12 guttene og deres trener. Der beklager treneren overfor guttenes foreldre.

– Til alle foreldrene vil jeg fortelle at guttene fremdeles har det bra. Jeg lover å gjøre mitt beste for å ta vare på barna. Takk for den moralske støtten, skrev han på lappen.

Den yngste gutten i grotten, 11 år gamle Titun, skrev at han ønsket å spise fritert kylling når han kom ut av grotten. Faren hans har fortalt til CNN at sønnen skal få alt han ønsker seg, når fotballlaget kommer ut.

En talsmann for thailandske myndigheter, sier til CNN at statsminister General Prayut Chan-ocha, er på vei til Chiang Rai og området ved grotten for å møte guttenes familier, og overvåke redningsaksjonen.

Statsministeren forventes å ankomme området mandag 9. juli.

Kilder: CNN, The Guardian

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook