TV 2s reporter på stedet, forteller at redningsmannskaper jobber på spreng for å få guttene ut av grotten.
TV 2s reporter på stedet, forteller at redningsmannskaper jobber på spreng for å få guttene ut av grotten. Foto: TV 2

Redningsaksjonen i Thailand:

Treneren og to av guttene er for svekket til å ta seg ut på egen hånd

CHIANG RAI-PROVINSEN (TV 2): Helsetilstanden til to av guttene og treneren som er fanget i Tham Luang-grotten i Thailand, er for dårlig til at de kan klare å ta seg ut av grotten på egenhånd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kraftig regn er i vente i Chiang Rai-provinsen i Thailand. Det skaper tidspress for redningsarbeiderne som jobber med å redde ut de tolv guttene og deres fotballtrener, som er fanget i Tham Luang-grotten.

Frykten er at vannstanden skal stige så mye at dykkere ikke lenger kan ta seg inn til guttene, som nå har vært sperret inne i grotten siden forrige lørdag.

Myndighetene har bedt redningsarbeiderne vurdere risikoen ved å frakte guttene ut av grotten torsdag.

Torsdag kveld melder CNN at to av guttene og treneren, er så svekket av underernæring og av oppholdet i grotten, at de er for svake til å ta seg ut på egenhånd.

Informasjonen kommer fra et medisinsk team som har vært inne i grotten.

Dette skal være en av grunnene til at man ikke har satt i gang arbeidet med å forsøke å få guttene ut.

Fotballaget har vært hele ni dager inne i grotten uten mat og i stummende mørke før de første redningsmannskapene kom inn til dem.

Frakter flytevester inn

Redningsarbeiderne har torsdag begynt å frakte flytevester inn til guttene i grotten.

I tillegg jobbes det med å tømme grotten for så mye vann at guttene kan komme seg ut uten å dykke i lange strekk. Målet er å kunne frakte guttene ut med flytevester så fort det er plass til å ha hodet over vann under grottetaket.

På den måten kan man unngå en eventuell livsfarlig dykkeoperasjon.

– Det er veldig utfordrende. Det er null sikt og svært trangt, sier en av dykkerne på stedet, Matt Fitzgerald, til pressen som er samlet i området rundt åpningen til grotten.

Den første som skal ut av grotten er yngstemann på elleve år.​

– Jobber på spreng

TV 2s reporter på stedet, forteller at redningmannskaper jobber på spreng døgnet rundt for å få guttene ut av grotten.

Ved 18.30-tiden norsk tid har man ført en slange og en ledning inn i grotten. Ledningen er til å kommunikasjon, mens slangen skal brukes til å pumpe oksygen inn til guttene i grotten.

Om ikke lenge vil guttene også få kommunisert med familiene sine.

Samtidig strømmer stadig store mengder med vann ut av grotten. Flere millioner liter med vann er nå pumpet ut av grottesystemet. Så langt er vannmengden redusert med omlag 40 prosent, og den første halvannen kilometeren inn i grotten, er tømt for vann.

– Man vil jobbe for å få senket vannstanden slik at de kan fraktes ut, men man vet at monsunregnet er ventet å slå til for fullt allerede på søndag, og da må man etter hvert se etter andre alternativer. Men enn så lenge er håpet at man skal få dem ut på flytevester, sier TV 2s reporter på stedet.

Leter etter inngang fra bakken

Samtidig som det pumpes vann ut av grotten, jobber man med andre alternativer for å få guttene ut.

På bakkeplan over grottesystemet, leter mannskaper etter innganger til hulen som ikke er kjent. På grunn av tett jungel i området, er letearbeidet vanskelig.

– 20 til 30 søkelag skal ut og lete der i dag. Vi skal gjennomsøke hver kvadratmeter for å finne en åpning. Da kan vi utforme planen videre, sier guvernør i Chiang Rai, Narongsak Osotthanakorn, torsdag.

Per tid ser dette alternativet relativt usannsynlig ut, da prosessen er svært tidkrevende. Dersom man finner en åpning hvor man kan begynne å bore seg ned til guttene, må man også lage en vei inn til stedet for å kunne frakte det tunge boreutstyret.

Fått dykketrening

Sky News-reporter Alex Rossi, rapporterte for TV 2 fra området ved grotten tidligere torsdag. Han forteller at guttene, som torsdag har vært fanget i grotten i tolv dager, har spesialsoldater fra det thailandske forsvaret hos seg til en hver tid.

Guttene har fått dykkertrening inne i grotten, men alternativet med å dykke ut med guttene er svært farlig. Nesten en kilometer av grotten er fullstendig fylt av vann, og flere passasjer er svært trange. Selv for de erfarne dykkerne er forholdene vanskelige.