SOMMERBARN: Tre dager gamle Jonathan er én av mange barn som fødes i juni, juli og august.
SOMMERBARN: Tre dager gamle Jonathan er én av mange barn som fødes i juni, juli og august. Foto: Mari Linge Five / TV 2

fødselsboom på norske sykehus:

På sommeren fødes det fem flere barn i døgnet enn om vinteren – øker likevel ikke bemanningen

ULLEVÅL SYKEHUS (TV 2): Tillitsvalgt ved fødeavdelingene på Oslo Universitetssykehus etterlyser høyere grunnbemanning året rundt. – Det er utrygt og ikke optimalt, sier Lene Bachmann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På fødeavdelingene ved Oslo Universitetssykehus er tempoet høyt. Bare i juli vil jordmødrene ved Ullevål sykehus og Rikshospitalet ta i mot nærmere 900 barn.

Det er nesten 200 flere fødsler enn i desember. Til tross for den store sesongvariasjonen er bemanningen den samme året rundt.

Kritisk problem

TV 2 har tidligere fortalt at Jordmorforeningen stiller seg kritisk til bemanningen om sommeren, og at flere jordmødre gruer seg til å gå på jobb.

Har du født om sommeren, og har en historie du ønsker å dele med vår journalist? Ta kontakt her!

Nå mener de situasjonen har blitt tatt på mer på alvor.

– Jeg opplever at sykehusene har tatt et kritisk problem på alvor, men jeg er spent på evalueringen etter sommeren for å se om det faktisk stemmer, sier politisk leder i Jordmorforeningen, Kirsten Jørgensen, til TV 2.

– Beinhard prioritering

Lene Bachmann er jordmor på Ullevål, og hovedtillitsvalgt i Jordmorforeningen. Hun opplever at stemningen på sykehusene er vesentlig bedre enn tidligere år. Men hun er fortsatt kritisk til én ting.

– Vi har den samme grunnbemanningen året rundt, og da ser vi at vi er for få, sier Bachmann til TV 2.

Sommer 2017:

Juni: 840

Juli: 874

August: 867

Vinter 2017:

November: 688

Desember: 651

Januar: 752

* I sommermånedene fødes det i gjennomsnitt 28 barn hver eneste dag ved Oslo Universitetssykehus. Det er fem flere i døgnet enn på vinteren.

Dette går hovedsaklig utover kvalitetskravet som handler om at de fødende har rett på en-til-en omsorg under aktiv fødsel.

Jordmor Lene Bachmann innrømmer at det har vært frustrende å være jordmor om sommeren. Nå er hun mer optimistisk.
Jordmor Lene Bachmann innrømmer at det har vært frustrende å være jordmor om sommeren. Nå er hun mer optimistisk. Foto: Privat

– Når det er flere fødende enn jordmødre, sier det seg selv at vi kommer til kort. Da blir det noen beinharde prioriteringer underveis, sier hun.

Når tempoet er som høyest, opplever Bachmann det som psykisk tøft.

– Det er de eneste gangene jeg tenker at jeg ikke har verdens beste jobb. Det er litt utrygt og ikke optimalt når vi må løpe mellom pasienter, sier hun.

– Mer praktisk

Tre dager gamle Jonathan, er én av svært mange barn som fødes i sommermånedene juni, juli og august. Foreldrene Linn (29) og Jørgen (32) Lytskjold sier at fødselen ikke nødvendigvis var planlagt, men de begge er glad for at det ble et sommerbarn.

– Det er jo mer praktisk å føde på sommeren enn om vinteren. Samfunnet er veldig lagt opp til at det lønner seg å få sommerbarn, sier den nybakte moren til TV 2.

Linn og Jørgen synes det er synd at det er slik. Men for sin egen del ser de frem mot en lengre sommerferie hvor de begge får muligheten til å bli kjent med sitt nye familiemedlem.

Til tross for at tempoet på fødeavdelingen er skyhøyt om sommeren, sier de nybakte foreldrene at de har blitt tatt godt vare på. Jonathan kom i en voldsom fart, og etter to timer var han ute.

STOLT: Jørgen Lytskjold er svært stolt etter å ha blitt far for første gang.
STOLT: Jørgen Lytskjold er svært stolt etter å ha blitt far for første gang. Foto: Mari Linge Five / TV 2

– Det var en litt heftig fødsel, men oppfølgingen har vært veldig god hele veien. Det er mye nytt å sette seg inn i som nybakte foreldre. Vi har bedt om mye hjelp, og det har vi også fått, sier de.

Linn og Jørgen mener så lenge fødeavdelingen har kapasitet til å ta seg av de som skal føde, så er det ikke noe problem med så mange fødsler om sommeren.

Ulike faktorer

Ullevål sykehus har Norges største fødeavdeling, og står for 17 prosent av alle fødsler i Norge.

Assisterende avdelingsleder på Kvinneklinikken, Aase Devold Pay, sier det er mange faktorer som spiller inn på hvorfor antall fødsler øker om sommeren.

– Blant de faktorene som kan påvirke en fødsel er samleiefrekvens, bryllupssesong, fødselspermisjon og barnehageopptak, sier hun.

Linn og Jørgen mener den store økningen av fødsler i sommermånedene vitner om at folk enten bevisst prøver å få sommerbarn, eller at det er om høsten mange er inne og lager barn.

Umulig å planlegge

Devold Pay sier at til tross for at antall fødsler øker kraftig om sommeren, i forhold til vintermånedene, har de like mange jordmødre på jobb året gjennom.

KONSENTRERT: På denne skjermen overvåker leger og jordmødre data som forteller dem hvordan fødslene ligger an.
KONSENTRERT: På denne skjermen overvåker leger og jordmødre data som forteller dem hvordan fødslene ligger an. Foto: Mari Linge Five / TV 2

Hun mener de fortsatt klarer å gi like god oppfølging til de som kommer inn på fødeavdelingen, selv når det koker som mest.

– Når forskjellene er som størst er det klart vi merker et økt trykk. Men vi skal være forberedt på å takle storinnrykket av vordende mødre og fedre, sier Devold Pay til TV 2.

Det er en oppfatning jordmor Gry Molvær kjenner seg igjen i.

– Når det koker skikkelig kreves det at folk er enda mer på hugget, og at vi fordeler ansvaret godt. Vi har ikke hatt noen hendelser på grunn av dårlig bemanning, sier hun til TV 2.

– Jeg hadde ikke orket å ha denne jobben hvis du hver dag følte det gikk på livet løs, og at det var en risikosport, sier Molvær videre.

FORNØYD: Jordmor Gry Molvær har jobbet på fødeavdelingen ved Ullevål i fem år. Hun mener hun har verdens beste jobb.
FORNØYD: Jordmor Gry Molvær har jobbet på fødeavdelingen ved Ullevål i fem år. Hun mener hun har verdens beste jobb. Foto: Mari Linge Five / TV 2

Selv om sykehusene tildeler fødeplasser, og har en oversikt over hvor mange som er tildelt en plass fra uke til uke, sier Devold Pay at fødsler er umulig å planlegge 100 prosent. Derfor vil det alltid være visse dager hvor tempoet er hurtigere enn andre.

– Du vil til enhver tid oppleve at det koker, det er nesten umulig å unngå. En fødsel kan jo like gjerne starte tre uker før termin, som to uker etter, sier hun.

Lene Bachmann innrømmer at det har vært frustrerende å være jordmor om sommeren. Nå er hun imidlertid mer optimistisk.

– Fasiten kommer først etter sommeren, men ledelsen har tatt grep og jeg er optimistisk, sier hun til TV 2.