På fødeavdelingene ved Oslo Universitetssykehus er tempoet høyt. Bare i juli vil jordmødrene ved Ullevål sykehus og Rikshospitalet ta i mot nærmere 900 barn.
Det er nesten 200 flere fødsler enn i desember. Til tross for den store sesongvariasjonen er bemanningen den samme året rundt.
Kritisk problem
TV 2 har tidligere fortalt at Jordmorforeningen stiller seg kritisk til bemanningen om sommeren, og at flere jordmødre gruer seg til å gå på jobb.
Har du født om sommeren, og har en historie du ønsker å dele med vår journalist? Ta kontakt her!
Nå mener de situasjonen har blitt tatt på mer på alvor.
– Jeg opplever at sykehusene har tatt et kritisk problem på alvor, men jeg er spent på evalueringen etter sommeren for å se om det faktisk stemmer, sier politisk leder i Jordmorforeningen, Kirsten Jørgensen, til TV 2.
– Beinhard prioritering
Lene Bachmann er jordmor på Ullevål, og hovedtillitsvalgt i Jordmorforeningen. Hun opplever at stemningen på sykehusene er vesentlig bedre enn tidligere år. Men hun er fortsatt kritisk til én ting.
– Vi har den samme grunnbemanningen året rundt, og da ser vi at vi er for få, sier Bachmann til TV 2.
Fødsler på Oslo Universitetssykehus:
Sommer 2017:
Juni: 840
Juli: 874
August: 867
Vinter 2017:
November: 688
Desember: 651
Januar: 752
* I sommermånedene fødes det i gjennomsnitt 28 barn hver eneste dag ved Oslo Universitetssykehus. Det er fem flere i døgnet enn på vinteren.
Dette går hovedsaklig utover kvalitetskravet som handler om at de fødende har rett på en-til-en omsorg under aktiv fødsel.
– Når det er flere fødende enn jordmødre, sier det seg selv at vi kommer til kort. Da blir det noen beinharde prioriteringer underveis, sier hun.
Når tempoet er som høyest, opplever Bachmann det som psykisk tøft.
– Det er de eneste gangene jeg tenker at jeg ikke har verdens beste jobb. Det er litt utrygt og ikke optimalt når vi må løpe mellom pasienter, sier hun.
– Mer praktisk
Tre dager gamle Jonathan, er én av svært mange barn som fødes i sommermånedene juni, juli og august. Foreldrene Linn (29) og Jørgen (32) Lytskjold sier at fødselen ikke nødvendigvis var planlagt, men de begge er glad for at det ble et sommerbarn.
– Det er jo mer praktisk å føde på sommeren enn om vinteren. Samfunnet er veldig lagt opp til at det lønner seg å få sommerbarn, sier den nybakte moren til TV 2.
Linn og Jørgen synes det er synd at det er slik. Men for sin egen del ser de frem mot en lengre sommerferie hvor de begge får muligheten til å bli kjent med sitt nye familiemedlem.