Enorm pågang om feriehjelp

Hjelpeorganisasjoner tvinges til å avvise desperate foreldre

Tallet på familier som ber om hjelp til ferieopphold har nesten doblet seg på tre år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange tar en hyggelig ferietur med familien som en selvfølge, men slik er det langt i fra for alle. Stadig flere familier ber om gratis ferietilbud.

På bare tre år har antall henvendelser hos Røde Kors nesten doblet seg og Feriesentralen i Unicef har måttet stenge på grunn av for stort trykk.

For familien til Randi ble Blå Kors sitt tilbud redningen.

– Vi har gått noen runder med oss selv og skjønt at dette ikke går. Det er ikke noe gøy å stå på sidelinja og se at de aller fleste i klassen til ungene reiser til utlandet eller et annet sted på ferie sier, Randi Jensehaugen.

– Foreldre er desperate

Blå Kors har vært nødt til å si nei til flere hundre familier som ber om et gratis ferietilbud. Også for Røde Kors har behovet eksplodert.

– Vi ser at i 2015 var det cirka 6000 søkere og i 2017 var det over 10 000 søkere. Så pågangen er enorm, sier programleder for Barn og Unge i Røde Kors, Øyvind Stedal.

For Blå Kors er situasjonen den samme. Kommunikasjonsrådgiver Anders Blixhavn, sier at de får flere henvendelser fra desperate foreldre. Historiene som går igjen er gjerne de samme.

– Barna har klassekamerater rundt seg som forteller at de skal til flere land, og da er det sårt for de få elevene som innerst inne vet at i år, så skjer det ingenting, sier Blixhavn.

Derfor er det ingen god følelse når Blå Kors ser seg nødt til å avvise familier, fordi det er fullt.

Unicef har for første gang måttet legge ned Feriesentralen fordi de ikke klarer å håndtere den store pågangen på en forsvarlig og sikker måte.

Feriesentralen er en møteplass for dem som har noe å låne eller gi bort, og for dem som kan bruke disse til å skape gode ferieopplevelser for barn. I løpet av dem fem siste årene har feriesentralen.no hatt 100.00 besøk og gitt over 500 ferieopplevelser.

– Vi mottar henvendelser daglig. Antall henvendelser har blitt så stor at vi har sett oss nødt til å stenge ned Feriesentralen. Det er ikke forsvarlig å drifte den slik utviklingen har blitt, sier fagansvarlig i Unicef, Kristin Oudemayer.

Hvert tiende barn lever i fattigdom i Norge

Nøyaktig hvor mange som ikke har råd til ferie finnes det ikke tall på, men nye tall fra SSB viser at fem prosent i Norge bor i en husholdning som har det vanskelig eller svært vanskelig å å få endene til å møtes. Det tilsvarer hele 265.000 personer.

Vi vet også at det er over 100 000 barn under 18 år bodde i en husholdning med vedvarende lavinntekt.

Men det finnes løsninger - for alle.

Slik får du drømmeferien - gratis

Ønsker du å dra på hyttetur skogen helt gratis, har Statskog opp til 150 koier du kan ta i bruk.

– Vi har gratis koier fra Hedmark i sør, til Troms i nord. De står ulåste og det er ikke krav om noe medlemskap. Her er alle velkomne, sier seniorkonsulent Torkel Skoglund i Statskog.

Her finner du din nærmeste hytte.

Trenger du sovepose, telt eller sykler til familien? Frykt ikke. Skattekammeret er et utstyrsbilbiotek som drives av BUA med 60 utlånsordninger over hele landet. Her kan du låne sommer og vinterutstyr inntil en uke - helt gratis.

– Dette er Norges best bevarte hemmelighet! Barn og unge i aktivitet er en nasjonal forening som skal gjøre det enklere for barn og unge å låne utstyr til sport og friluftsliv. Det blir akkurat som et bibliotek hvor du bytter ut bøkene med sportsutstyr, sier daglig leder i BUA, Monica Vogt.

Se hvor du kan låne sport, lek og tur gratis her!

Også Norsk Jeger og Fiskeforening arrangerer gratis sommeraktiviterer for barn og unge, kalt sommerfiske. Finn ditt fiske-arrangement her!

Familien til Randi Jensehaugen mener det er viktig å kunne gi barna gode ferieminner, og ønsker å bruke seg selv som eksempel.

– Hvis vi kan hjelpe ett barn eller en familie til å dra på ferie, da er det verdt det. Da gjør det ingenting å stå frem på TV, sier Jensehaugen.