Kjempehai dukket opp utenfor dansk badeby

REVEHAI: Haien som ble fanget var nesten fem meter lang. Foto: Henrik Carl/Statens Naturhistoriske Museum/Københavns Universitet
REVEHAI: Haien som ble fanget var nesten fem meter lang. Foto: Henrik Carl/Statens Naturhistoriske Museum/Københavns Universitet
Men slapp av – det er fortsatt deilig å være norsk i Danmark, ifølge haiekspert.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den danske småbyen Hvide Sande er kjent for sine flotte strender, og byen er etterhvert blitt en feriefavoritt for mange.

I tillegg til å trekke til seg turister på sommeren, er Hvide Sande også en viktig fiskehavn. Og noen ganger hender det at noe uvanlig dukker opp i nettet til fiskerne.

Det var akkurat dette Bo Nielsen og resten av mannskapet på tråleren ND 58 opplevde noen kilometer utenfor kysten av Hvide Sande fredag.

I nettet fant de nemlig en 455 centimeter lang og 300 kilo tung revehai. Haien var død, og mandag denne uken ble den overlevert til Fiskeatlas ved universitetet i København. Det er Fiskeatlas som omtaler den noe uvanlige fangsten på sine Facebook-sider.

– Nå blir den 300 kilo tunge og 455 centimeter lange haien konservert, slik at den kan brukes til blant annet forskning i hundrevis av år fremover, heter det i innlegget.

– Ikke noe å være redd for

Peter Rask Møller, fiskekurator ved Københavns universitet, har imidlertid en betryggende beskjed til turister som kanskje har latt seg skremme av filmer som «Haisommer».

– Den spiser stort sett mindre fisk, så det er ikke noe å være redd for, sier Rask Møller til TV 2.

TUNG: Haien veier 300 kilo. Foto: Marcus Krag/Statens naturhistoriske museum/ Københavns Universitet
TUNG: Haien veier 300 kilo. Foto: Marcus Krag/Statens naturhistoriske museum/ Københavns Universitet

Han forklarer videre at denne haitypen slettes ikke er noe vanlig syn i Danmark, men helt ukjent er den ikke. Gjennom tidene er det blitt registrert rundt 30 fangster av revehai i danske farvann. Haien er nå lagt på frys, og blir en del av fiskeatlasets samling.

– Vi lurer på om vi skal få den utstilt på et tidspunkt. Men den er litt stor og uhåndterlig, så vi blir kanskje nødt til å kjøpe et nytt kar til den, fortsetter Møller.

Bruker halen som pisk

Marinbiolog og haiekspert Fredrik Myhre forteller at man ikke trenger å frykte revehaien, med mindre man er en fisk.

– Det er fortsatt deilig å være norsk i Danmark, selv med revehai. Rettere sagt det er kanskje enda deiligere fordi man har så eksotiske fisk i farvannene. Det er ikke hver dag man får se en så flott fisk, selv om denne dessverre var død, sier Myhre til TV 2.

– Det som er farlig med disse haiene er i hvor vanvittig stort tempo de forsvinner fra verdenshavene. Vi mennesker fisker altfor mange hai hvert år, og de klarer rett og slett ikke erstattet de som fiskes opp. Dette gjelder også de særegne revehaiene, sier Myhre.

Revehaier har lange haler, som de bruker når de jakter på fisk.

– De bruker den nesten som en pisk. Revehaiene bruker nemlig halen sin til å slå småfisk i svime, slik at det blir mye enklere å fange maten de skal ha. Det er langt lettere for haien å fange fisk som er svimeslått enn fisk som er ved sine fulle fem, forklarer han.

EKSPERT: Marinbiolog Fredrik Myhre er ekspert på haier. Foto: Hjelp Havets Haier
EKSPERT: Marinbiolog Fredrik Myhre er ekspert på haier. Foto: Hjelp Havets Haier

Revehaiene er utrydningstruet, og de finner maten sin langt ute på havet.

– Dette er en fisk som typisk lever langt ute til havs i åpent farvann, og som man ikke påtreffer så ofte nærme kysten. Dessverre så er alle de tre forskjellige artene av revehai som finnes i verden i dag utrydningstruet, sier Myhre, som også er leder for organisasjonen Hjelp Havets Haier.

Revehaiene har tidligere også vært på besøk i norske farvann, gjerne på høsten eller også faktisk om vinteren. Siste kjente fangst av en revehai i Norge var tilbake i 2009, ifølge haieksperten.​

– Dette er fisker som kan oppnå stor hastighet, og da kan de gjøre store hopp med hele kroppen opp av vannet, sier Myhre.

Svømmer langt

Peter Rask Møller ved Københavns universitet forteller at haien har vakt stor oppmerksomhet i Danmark.

Ifølge Ekstrabladet er dette den første revehaien som er fanget i Danmark siden 2011.

– Jeg trodde den veide 150 kilo, men så veide den dobbelt så mye. Det overrasket meg at den var så stor, sier Bo Nielsen, som har vært fisker i nesten 40 år, til Danmarks Radio.

Til Ekstrabladet forteller Nielsen at han ville ha sluppet haien ut igjen, hvis den fortsatt var i live da den ble oppdaget.

Bo Nielsen fanget brislinger, en fisk i sildefamilien, da haien havnet i trålen.

– Vi har mange brislinger, og de (revehaier, journ.anm.) streifer rundt omkring hvor det er føde, så det er ikke rart at den dukker opp. Den svømmer hele tiden, for hvis den står stille, så dør den. Den svømmer alltid. Den kan tilbakelegge tusenvis av kilometer, sier Henrik Carl, vitenskapelig medarbeider ved Zoologisk Museum i København, til Danmarks Radio.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook