Choon Yub Choi er sør-koreansk forretningsmann, bosatt i Tyskland og nå på sommerferie i Norge.
– Men jeg trenger å kommunisere hele tiden, forklarer han, og peker på telefonen han så vidt har lagt fra seg.
Fotfulgt gjennom egen mobilbruk
Det han ikke visste, og heller ikke lot seg skremme av, var at posisjonsdata fra mobilen hadde vært registrert gjennom Telenors basestasjoner fra sekundet han kom til landet.
– Uten å ta risiko kan jeg ikke kommunisere i det hele tatt, sier han uten å virke nevneverdig skremt over det vi forteller om den nye mobilanalysetjenesten som Telenor nå markedsfører i Norge.
Hver dag leverer nordmenn og andre med et SIM-kort flere milliarder såkalte hendelser gjennom Telenors mobilnett. Data som lagres, analyseres, anonymiseres og selges gjennom tjenesten Mobility Analytics.
Det kalles stordata, og kan brukes til å spore dine og mine bevegelser. Det kan også brukes til å spore turisters bevegelser fra de kommer, til de forlater Norge.
Telenor-tilbud godt mottatt
Selv om dataen er anonymisert, høres det skummelt ut at Telenor samler data om hvor vi beveger oss, og deretter kan selge det videre til hvem som enn kan være interessert.
Hva Mobility Analytics kan brukes til, kan du lese om på Telenors nettsider.
Blant annet skriver Telenor at de kan tilby å «forstå hvor befolkningen bor og arbeider, samt beveger seg», for å forbedre byplanlegging og tjenester. De tilbyr også at dataene kan brukes til å «forstå befolkningens bevegelsesmønster for å planlegge et bedre tilpasset transporttilbud».
– Dette er blitt tatt veldig godt i mot, spesielt innenfor reiselivet som har testet det ut, forteller dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Mobil.
– Er dette lovlig overvåking?
– Dette har ingenting med overvåking å gjøre. Dette handler om å sammenstille data fra brukerne, for å for eksempel kunne se hvilke land SIM-kort som er registrert i et område er fra. De kan se fra et tidspunkt til et annet tidspunkt, slik at turistnæringen kan få nøyaktig informasjon om hvem det er som kommer og besøker bygda vår, forklarer Amundsen.
Applaus fra NHO Reiseliv
Slik informasjon er nettopp hva NHO Reiseliv vil ha. Statistikk som viser overnatting i private hjem, Airbnb og såkalt villcamping- og bobilturisme. Det som leveres i dag er ikke tilstrekkelig, ifølge Gunnar Nilssen i NHO Reiseliv.