Var fanget i overkant av ett år:

Familien bidro da mann (40) ble reddet ut av fangenskap: – Helt uvirkelig

GJØVIK/OSLO (TV2): En 66 år gammel mann er siktet for å ha holdt en annen mann fanget i overkant av ett år. – Har vært en strevsom periode, sier bistandsadvokaten til TV 2.

SIKTET: En 66 år gammel mann er i Gjøvik tingrett siktet for trusler og tvang mot en mann på 40 år. Foto: Pedersen, Terje / NTB Scanpix
SIKTET: En 66 år gammel mann er i Gjøvik tingrett siktet for trusler og tvang mot en mann på 40 år. Foto: Pedersen, Terje / NTB Scanpix

Mannen ble pågrepet lørdag, siktet for tvang og trusler mot en annen mann.

I første omgang er han, ifølge Oppland Arbeiderblad, varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll.

I en pressemelding fra Innlandet politidistrikt står det at mannen ikke erkjenner straffskyld etter siktelsen.

Ikke til å kjenne igjen

Ifølge avisen var 40-åringen i svært dårlig forfatning da han ble funnet av venner og familie på en adresse i Vestoppland.

– Mannen var nesten ikke til å kjenne igjen, sier en familiekontakt til Oppland Arbeiderblad.

Videre sier vedkommende til avisen at familien mistet all kontakt med mannen for rundt to år siden. Da trodde de at han ikke ønsket videre omgang med dem.

I løpet av de to årene har han blitt observert et par ganger, men alltid i følge med den 66 år gamle mannen.

TV 2 har snakket med familien til vedkommende.

– Det er helt uvirkelig det som har skjedd, sier de.

– Strevsom periode

Bistandsadvokat Aina Helene Tvengsberg sier til TV 2 at hennes klient er lettet over at han nå kan bevege seg fritt i samfunnet. Ifølge Tvengsberg ble mannen holdt fanget i overkant av ett år.

– Han er glad for at han kan bevege seg fritt, spise en hamburger og være ute blant folk. Samtidig synes han at det har vært en strevsom periode, sier Tvengsberg til TV 2.

Mannen blir nå tatt hånd om av helsepersonell og familie.

Bistandsadvokaten sier at hennes klient har forklart at det har vært et fangenskap, hvor han ikke har kunnet bevegd seg utendørs eller tatt kontakt med omverdenen.

BISTANDSADVOKAT: Aina Tvengsberg sier at hennes klient er ekstremt lettet over å kunne bevege seg fritt i samfunnet igjen.  Foto: TV 2
BISTANDSADVOKAT: Aina Tvengsberg sier at hennes klient er ekstremt lettet over å kunne bevege seg fritt i samfunnet igjen. Foto: TV 2

– Han har følt at han har vært under tvang, og har derfor hverken klart eller turt å bevege seg ut av det huset han har befunnet seg i, sier Tvengsberg.

Bodde alene

Hun opplyser også at det ikke er noen personlig eller familiær relasjon mellom siktede og den fornærmede mannen.

TV 2 erfarer at den siktede mannen var venn med den fornærmede sine foreldre.

Den 40 år gamle mannen skal ha bodd i en bolig som den 60 år gamle mannen var i besittelse av. Der har han bodd alene, men de to skal ha hatt omfattende kontakt.

– Det har ikke vært noe familiær kontakt, eller noe kjærlighetsforhold. Dette har vært en bekjent av min klient, sier Tvengsberg.

Familien bidro

Bistandsadvokaten bekrefter at det var familien som bidro i å få mannen fri.

– Familien har prøvd å sette seg i kontakt med han i lengre tid, uten at de har klart dette. Til slutt klarte de å spore opp boligen hvor min klient befant seg sammen med den siktede, sier Tvengsberg til TV 2.

Hun ønsker ikke å gå nærmere inn på hvordan mannen ble frigjort fra boligen.

– Andre former for tvang

Den siktedes forsvarer, advokatfullmektig Magnhild Irene Claudius, sier til NRK at hennes klient er svært nedtrykt.

– Han har kjent fornærmede over lang tid, og dette er tungt for ham, sier hun.

Claudius sier at mannen hevder han hjalp den andre med husly da han ble kastet ut av sin daværende bolig.

– Han ga ham opphold i en leilighet han eide, fornærmede hadde egen nøkkel og kunne komme og gå som han ville, sier hun.

Politiadvokat Ingveig Nøkleby sier til TV 2 at de ikke har noen opplysninger om at mannen har vært låst inne, eller vært fanget.

– Det har foregått andre former for tvang, slik politiet ser det, sier Nøkleby.

– Er politiet sikre på at det har skjedd noe kriminelt?

– Dette vil etterforskningen vise. Vi er i en tidlig fase, og vil foreta vitneavhør og undersøkelser i dagene fremover, sier hun videre.

Det er uklart når 66-åringen skal avhøres igjen. I løpet av etterforskningen vil det bli vurdert fortløpende når det er behov for nye avhør av ham. Siktede er ingen kjenning av politiet. ​

TV 2 erfarer at politiet på Gjøvik i løpet av noen få dager vil utvide siktelsen til å omfatte vold.

(TV 2/NTB)