Skogbrannhelikoptre har de siste dagene rykket ut på flere skogbranner i Sør-Norge.
Skogbrannhelikoptre har de siste dagene rykket ut på flere skogbranner i Sør-Norge. Foto: Statens skogbrannhelikopter

Advarer mot meget høy skogbrannfare i 11 fylker

Flere steder i Norge er det like høy skogbrannfare som ved Middelhavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er det mest ekstreme av skogbrannfare vi noensinne har hatt, sier seksjonssjef Hans Kristian Madsen i DSB til TV 2.

Den ekstreme skogbrannfaren fører til at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) måtte høyne helikopterberedskapen før helgen.

Tre skogbrannhelikoptre står klare til utrykning på Kjeller, mens ett står på Torp, ett på Sola og ett på Værnes. I tillegg har DSB et helikopter i ekstraberedskap på Torp.

Beredskapen kan økes hvis situasjonen krever det, opplyser DSB tirsdag.

Myrområder tørker inn

Det er tørrere og mer brannfarlig enn noensinne. Det svært varme og tørre været har ifølge DSB ført til tørkeskadet vegetasjon, som er svært lett antennelig.

Været får myrområder østafjells til å tørke inn. Brannvesenet og sivilforsvaret rykket mandag ut for å slukke brann i et myrområde på Hadeland. I en rekke fylker vurderes skogbrannfaren som meget høy, viser Yrs oversikt over skogbrannfaren landet rundt.

– Det er nesten man kan se for seg at været er snudd opp ned, sier Madsen om at det flere steder i Norge er like høy skogbrannfare som i land ved Middelhavet.

Skogbrannfaren vurderes som svært høy på Sør- og Østlandet. Onsdag er det ifølge Yr meget høy skogbrannfare i disse fylkene:

 • Østfold
 • Akershus
 • Oslo
 • Hedmark
 • Oppland
 • Buskerud
 • Vestfold
 • Aust-Agder
 • Sogn og Fjordane
 • Møre og Romsdal
 • Trøndelag
Hans Kristian Madsen er fungerende seksjonssjef i Brann og redning i DSB.
Hans Kristian Madsen er fungerende seksjonssjef i Brann og redning i DSB. Foto: DSB

– Det regnet som har kommet er ikke nok til å fjerne skogbrannfaren. Nå meldes det tørt og varmt vær i Sør-Norge, og for de områdene som opplevde lite regn er skogbrannfaren igjen høy - enkelte steder svært høy, sier seksjonssjef Hans Kristian Madsen i DSB.

Skogbrannfaren er størst østafjells, men også Vestlandet og resten av Sør-Norge vil få høy skogbrannfare, frykter Madsen.

Gnister fra tog startet skogbrann

Søndag og mandag måtte brannmannskaper i Nittedal og Oslo kjempe mot skogbranner i over et døgn langs Gjøvikbanen. Brannvesenet fikk viktig bistand av innbyggerne i området. Rundt 50 personer lagde lenker med bøttene der brannbiler ikke nådde frem.

Ifølge NRK var det et godstog som hadde kjørt med bremsene på, som førte til at gnister startet en 11 kilometer lang skogbrann langs toglinjen.

Vaktleder ved Øst-110 sentral natt til tirsdag, Roger Andersen, sa til NTB at det var flaks inne i bildet som gjorde at brannene ikke ble verre.

– Det kunne blitt ordentlig stor skogbrann med den tørken vi har, sa han.

En brann ved en hytte utviklet seg mandag kveld til en større skogbrann nær Skollenborg sør for Kongsberg i Buskerud. Tirsdag morgen pågikk det etterslokking på stedet. Rundt 50 mål skog har brent, ifølge Kongsberg brann- og redningstjeneste.​

– Det er forbudt å tenne opp ild i skog og annen utmark. Veldig mange opptrer forsiktig, men jeg vil minne om aktsomhetsplikten. Brudd kan føre til bøter eller erstatningsansvar, sier Madsen i DSB.

Meget lave grunnvannsnivåer

På en målestasjon i Trøndelag målte NVE den laveste grunnvannstanden siden juli 1969.
På en målestasjon i Trøndelag målte NVE den laveste grunnvannstanden siden juli 1969. Foto: NVE

Den nedbørsfattige våren og de lange periodene med svært varmt vær har ført til at grunnvannsnivået er meget lavt og synkende i store deler av Sør-Norge, Trøndelag og sør i Nordland, opplyser Norges Vassdrag- og Energidirektorat (NVE) på varsom.no.

Denne uken målte NVE den laveste grunnvannstanden på en målestasjon i Trøndelag siden juli 1969. Hvis det tørre været fortsetter, vil situasjonen forverres ytterligere. Flere vil kunne oppleve tørre brønner, advarer NVE.

– Vårt råd er derfor å følge med på vannstanden i brønner og drikkevannsmagasin med tanke på forsyningsberedskapen utover sommeren, sier Hervé Colleuille, hydrogeolog og seksjonssjef i NVE.