Kronikken ble først publisert på Politiforum.no.
«Man skal komme igjennom på en telefon når man ringer, det er helt opplagt», sa justisminister Wara etter at NRK satte fokus på situasjonen i Øst politidistrikt, der befolkningen og politipersonell opplever å ikke få svar når de ringer til operasjonssentralen.
Det skulle være like opplagt for justisministeren å skjønne at det ikke bare er å besvare en telefon. Med erfaring fra operasjonssentralen i Oslo ønsker jeg å fortelle justisministeren om den reelle arbeidshverdagen og hva en telefon medfører.
Operasjonssentralens høyeste prioritet er nødtelefoner fra publikum og skal blant annet innhente opplysninger om hva som har skjedd, hvor og når det har skjedd, hvem og hvor mange som er involvert, om noen er i fare eller er skadet, om barn er involvert, hva som er bakgrunnen for det som har skjedd, om det er våpen eller farlige gjenstander involvert eller om det er andre faktorer som er avgjørende for politiets og nødetatenes respons og handlemåte. Noen ganger kan det av ulike årsaker ta tid å få svar på dette. Denne listen er ikke uttømmende.
Operatører på operasjonssentralen vet aldri hva som ligger bak neste anrop. Det kan være personer i dyp personlig krise. Gråtende barn som har gjemt seg i frykt for far som er beruset og voldelig. Desperate foreldre som savner barnet sitt på badestranden. Personen som har tømt i seg et pilleglass og som ikke ønsker å si hvor han eller hun er. Kvinnen som er blitt voldtatt. Det er ikke bare å besvare slike telefoner.
Noen ganger kan nødtelefonen være «lommering» eller et lite barn som har fått tak i foreldrenes telefon. Disse telefonene må uansett besvares og sjekkes ut. Ofte er noen reelt i en nødsituasjon og samtalen må avklare hva innringer og politiet står overfor.
Personer som ikke er i nød skal ringe på 02800. Dette kan være henvendelser om pass, våpentillatelser, feilparkerte biler, kjøretøystans og mindre trafikkuhell på veinettet, anmeldelser og saksgang, tillatelser til å arrangere demonstrasjoner og stands, nabokonflikter, fester og nachspiel som forstyrrer natteroen, tyverier og innbrudd oppdaget i ettertid og flyvning av droner for å nevne noe. Samtalen må avklare hva som er behovet eller problemet og hvordan personen skal få hjelp, noe som kan ta tid. Heller ikke denne listen er uttømmende.