#

2SITERT

Nei, Traaseth – dette er ikke godt nok for oss svina

Oslo  20180629.
Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseth.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Oslo 20180629. Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseth. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: Hagen, Fredrik
Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål rundt hvorfor Norges rikeste kvinne plutselig fikk jobb i Innovasjon Norge, skriver TV 2s økonomijournalist Cathrine Graff.

I litt over en uke har det stormet rundt Innovasjon Norge og toppsjef Anita Krohn Traaseth.

Hvorfor?

Jo, fredag 22. juni hadde Dagens Næringsliv et portrettintervju med Katharina Andresen, Norges rikeste kvinne, datteren til tobakksarving og investor Johan H. Andresen. I intervjuet forteller Andresen at hun det neste året skal jobbe i Innovasjon Norge, sammen med sitt «lederforbilde» Anita Krohn Traaseth.

Begynte på BI

Andresen er 23 år gammel, og har ingen formell utdannelse utover videregående skole. Hun har et påbegynt studium på BI, som hun i løpet av kort tid droppet ut av.

Relevant arbeidserfaring er noen måneders jobb i pappas investeringsselskap Ferd, og fem måneders praktikantsstilling i konsulentselskapet EY. Andresen ble ansatt i Innovasjon Norge uten at stillingen var utlyst eller andre kandidater vurdert.

Møttes på Skaugum

I løpet av denne uken er stadig flere detaljer rundt ansettelsen blitt kjent: Katharina Andresen og Anita Krohn Traaseth møttes på et middagsarrangement hos kronprinsparet på Skaugum. Andresen sa da at hun var på jakt etter ny jobb, og Traaseth anbefalte henne å vurdere et praktikantopphold i Innovasjon Norge.

Andresen sendte mail til Traaseth, som sendte mailen videre til personalavdelingen. Da viste det seg at alle praktikant/internshipstillingene allerede var lovet bort, men i løpet av et par dager klarte likevel Innovasjon Norge å finne en plass til Andresen.

Stillingen var først avtalt til å vare i ti måneder, men mens saken var kjent i media ble den endret til 6 måneder, som er lovgrensen for stillinger uten utlysning.

– Dette finner vi ut av

Ifølge E24’s gjennomgang av en rekke interne e-poster i prosessen, var arbeidsoppgavene til Andresen svært løst definert. Ja, faktisk så løst definert at det ble skrevet «Dette finner vi ut av etter hvert.» Heller ikke stillingsprosenten er helt fastsatt.

Ifølge e-postene mellom Innovasjon Norge og Andresen var utgangspunktet en 20 prosents stilling, men den ble jekket opp til 40 prosent. Og så skrives det i e-posten: «og så er det fleksibilitet til å jobbe noe mer/mindre alt etter hvor mye du ønsker og hvor travelt det er.»

«Akutt behov»

Dette står i skarp kontrast til hvordan Innovasjon Norge har begrunnet hvorfor Andresen plutselig fikk jobb. Hun skulle fylle et «akutt behov» i personalavdelingen, har Innovasjon Norge fortalt media denne uken. Men de løst definerte arbeidsoppgavene og arbeidstiden vitner ikke om at Andresen skal fylle noe akutt behov i organisasjonen.

– Hei, kjære Katharina!

Onsdag denne uken spurte TV 2 Traaseth om en hvilken som helst 23-åring uten utdannelse like lett som Andresen ville fått jobb i Innovasjon Norge. Traaseth svarte at hun bare sendte mailen videre til personalavdelingen, slik hun ville gjort for en hvilken som helst ung jobbsøker som tok kontakt. Likevel viser epostene at Traaseth svarer Andresen med «Hei, kjære Katharina!» og «Hei, kjære du».

Dette er nok ikke en helt vanlig tone med en hvilken som helst jobbsøker. Traaseth har også hatt mer kontakt med familien Andresen i år: Hun satt i vinter i juryen for kåringen Female Entrepreneur of the Year med Katharina Andresens far, Johan H. Andresen.

Drømmejobb

Gjennom debatten denne uken er det kommet støtteerklæringer til Katharina Andresen. Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen sier at flere unge jenter bør gjøre som Andresen: Kaste seg mer frampå, ta direkte kontakt med potensielle arbeidsgivere.

Og det er ingen tvil om at mange unge jenter har noe å lære her. Problemet er heller ikke at Andresen ba om jobb. Problemet er at Traaseth og den statlige organisasjonen Innovasjon Norge rydder plass for en person uten formelle kvalifikasjoner.

I tillegg virker det uvanlig skreddersydd for den nyansatte når arbeidsoppgavene «finner vi ut av etter hvert», og der Andresen kan jobbe så mye hun selv ønsker. Snakk om drømmejobb for en 23-åring uten utdannelse. For de aller, aller fleste blir det med drømmen. For Norges rikeste kvinne var det bare å skrive under kontrakten.

Ekstern gjennomgang

Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål i denne saken. De opprinnelige forklaringene til Innovasjon Norge henger i stor grad ikke på greip med informasjon som er kommet fram gjennom uken. I går var det styremøte i organisasjonen, og konklusjonen var at denne saken har vært uheldig. Nå skal revisorselskapet PWC ha en gjennomgang av ansettelsesprosessen.

«Godt nok for de svina»

Anita Krohn Traaseth er kjent som en nettverksbygger, en leder som søker offentlighetens lys, og som har bygget opp sin egen «merkevare» gjennom blogg og boken «Godt nok for de svina».

«Godt nok for de svina» er et uttrykk Traaseth selv bruker for å vise at som toppsjef er det ikke nødvendig å være perfekt, så lenge det er bra nok til å gjøre jobben. Traaseth sitter på toppen av en statlig organisasjon med en pengepott på over 7 milliarder kroner i året. Hun jobber for oss skattebetalere.

Med så mange ubesvarte spørsmål i denne saken er det bra det skal foretas en ekstern gjennomgang. Når konklusjonen er klar, får vi se hva styret og Næringsdepartementet sier. Kanskje det blir, på vegne av alle skattebetalerne som finansierer Innovasjon Norge: Nei, Traaseth - dette er faktisk ikke godt nok for oss svina.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook