Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Figuren, som ble kalt Marree Man etter en by som ligger i nærheten av stedet der den befinner seg, antas å vise en jeger fra urfolket. Mannen er 4,2 kilometer høy og ble oppdaget ved en tilfeldighet av flygeren Trevor Wright i 1998. Figuren er for stor til å kunne sees fra bakkenivå.

Men hvem lagde figuren, og hvordan? 20 år etter at Marree Man ble oppdaget, er det fortsatt ingen som har stått fram som opphavsmann.

Ber om informasjon

Nå tilbyr den australske forretningsmannen Dick Smith 5000 dollar (30.000 kroner) i dusør for informasjon om hvem som lagde figuren.

– Det er kommet så mange forskjellig påstander, og den eneste jeg ikke tror på er at det ble gjort fra verdensrommet, sier Dick Smith til den australske tv-stasjonen ABC.

Figuren er utført med stor presisjon. Omrisset er 28 kilometer langt og var opprinnelig rundt 35 centimeter dypt. Kunstverket ble utført på en tid da nøyaktige GPS-apparater ikke var tilgjengelig for folk flest.

Neppe én manns verk

Men uten presise måleinstrumenter kunne ikke den eller de som lagde figuren, vite om de befant seg ved kneet eller albuen. Likevel er den utført med centimeterpresisjon.

Det er også ukjent hva slags redskap som ble brukt under arbeidet i den australske ødemarken.

Dick Smith mener arbeidet ble gjort på en svært profesjonell måte.

– Jeg kan ikke skjønne hvordan det ble gjort av bare én person, det må ha vært minst tre eller fire for å få det til, og arbeidet må ha tatt flere uker. Hvordan har man i så fall klart å holde det hemmelig i 20 år, spør Smith.

Mystiske fakser

Marree Man antas å vise en mann som holder en woomera – et slags spyd som det australske urfolket brukte – i sin venstre hånd. I årenes løp har det versert en rekke teorier om hvem som står bak figuren. Noen antok at det var amerikanske kunstnere siden det ble funnet en plakett med det amerikanske flagget og OL-ringene på stedet.

Det ble også sendt anonyme fakser til lokale bedrifter hvor figuren ble beskrevet. I faksene var det amerikansk staving og amerikanske referanser.

Men sporene som peker mot USA kan også ha blitt plantet for å lede oppmerksomheten vekk fra de som faktisk sto bak, ifølge BBC.