KLAMYDIA: Kjønnssykdommen klamydia smitter ved ubeskyttet sex og er vår vanligste seksuelt overførbare bakterielle infeksjon i Norge.
KLAMYDIA: Kjønnssykdommen klamydia smitter ved ubeskyttet sex og er vår vanligste seksuelt overførbare bakterielle infeksjon i Norge. Foto: Illustrasjonsfoto, colourbox

Nå troner dette fylket på klamydiatoppen

Statistikken over klamydia i Norge har holdt seg stabil de siste årene. Likevel er det noen endringer som vekker oppsikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sommeren er her for fullt, og det betyr også at den årlige klamydiastatistikken har meldt sin ankomst.

I går publiserte Folkehelseinstituttet tallene fra fjoråret.

Klamydiastatistikken i Norge viser at 25 130 personer ble diagnostisert med klamydia i 2017. 368 953 mennesker testet seg for kjønnssykdommen. Det er ingen store endringer fra ifjor, ifølge avdelingsdirektør Hilde Kløvstad på Folkehelseinstituttet.

Sjekker seg minst – har mest

Statistikken viser at majoriteten av de som tester seg er 25 år eller eldre. Derimot er det kvinner og menn i aldersgruppen 20-24 år som har flest tilfeller av klamydia. Personer under 25 år utgjorde 66 prosent av alle tilfellene.

– Dette tyder på at vi må målrette testingen mye mer. Vi anbefaler ikke 30-åringer å rutinesjekke seg, da det er svært lite funn og lite fornuftig bruk av ressurser, sier Kløvstad.

Klamydia

  • Vår vanligste seksuelt overførbare bakterielle infeksjon i Norge
  • Smitter ved ubeskyttet sex
  • Behandles med antibiotika
  • Kan medføre komplikasjoner ved ubehandlede infeksjoner

Rapporten viser også at kvinner er langt flinkere til å teste seg enn menn. Derfor diagnostiseres det også flere kvinner. Derimot viser andelen positive klamydiaprøver blant de undersøkende høyere hos menn enn hos kvinner i alle aldersgrupper.

– Guttene har noe å gå på når det kommer til testing. Kvinner oppsøker helsetjenestene mer gjennomgående enn det menn gjør. For kvinner kan det være mer naturlig å ta en test i forbindelse med andre besøk. Jenter bekymrer seg kanskje også mer over konsekvensene enn det guttene gjør, tror Kløvstad.

Oslo på topp

Tidligere har det vært Troms og Finnmark som har briljert på toppen over antall diagnoseringer, sett i forhold til folketall. Nå er det Oslo som har tatt over stafettpinnen.

– Både Oslo, Troms og Finnmark har ligget høyt i flere år. Nå har vi sett en nedgang i antall tilfeller i Troms og Finnmark, mens Oslo ligger stabilt. Derfor er det Oslo som nå ligger øverst, sier Kløvstad.

Kløvstad tror at forskjellene som er observert også kan skyldes regionale ulikheter i seksualatferd, ulike helsetjenestetilbud og hvor ofte folk tester seg.

Fortsatt for høyt

Statistikken over antall tilfeller med klamydia har vært stabil de siste årene. Likevel syns Kløvstad at tallene fortsatt er for høye.

– Det har vært en gradvis økning siden 2000-tallet. Nå er det ganske stabilt. Det er vanskelig å si hva tallet burde være, men dette indikerer at det fortsatt er for mange som ikke bruker kondom og det må endres.