Streiken ved Elkjøps lager er over.
Streiken ved Elkjøps lager er over. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix

Streiken på Elkjøps lager er over

Elkjøp har gått med på å gi de ansatte på kjedens lager den tariffavtalen de ønsket seg. Dermed er streiken ved lageret over.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag i forrige uke gikk 43 ansatte ved Elkjøps lager i Akershus ut i streik for å få tariffavtale.

Forbundssekretær Bjørn Anders Jonassen i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF), bekrefter torsdag overfor FriFagbevegelse at avtalen er signert.

– De forsøkte å se om det var en annen avtale som kunne bli gjort gjeldende. Det har vi sagt nei til. Det var enten grossistoverenskomsten eller ingenting, sier Jonassen.

Det har vært beskyldninger om både streikebryteri og blokade i konflikten, og tidligere i uken kom det en midlertidig forføyning mot forbundet og Jonassen.

Onsdag tilkalte arbeidsgiveren politiet etter at de streikende iverksatte en arbeidsblokade.

Dette mente Chief of Staff og HR-ansvarlig i Elkjøp Nordic, Stein Riibe, var ulovlig.

Dømt i retten

Onsdag fikk ledelsen i Elkjøp medhold i retten. I en kjennelse fra Oslo byfogd ble Norsk Transportarbeiderforbund i LO dømt til å stanse alle ulovlige aksjoner mot Elkjøp Norge AS umiddelbart.

I dommen stod det at de ulovlige aksjonene har bestått i fysisk blokade av Elkjøps lager på Lørenskog og ransaking av alle biler inn og ut av bedriftens lokaler siden fredag 22. juni etter brudd i forhandlinger om riktig tariffavtale den samme dagen.

Norsk Transportarbeiderforbund stilte seg uforstående til at det er snakk om en blokade eller boikott.

– Dette er ingen boikott. Det er en alminnelig streikevakt, og den kommer vi til å opprettholde, fastslår forbundssekretær Bjørn-Anders Jonassen overfor TV 2 onsdag.​

– Overraskende

I dommen het det:

«De streikende ansatte som utfører boikotten står for kun 20-30 prosent av det totale antallet kjøreoppdrag, mens boikotten rammer 100 prosent av kjøreoppdragene. Retten vurderer på nåværende tidspunkt at boikotten er rettsstridig etter boikottloven § 2 bokstav b.»

Forbundssekretær Bjørn-Anders Jonassen sa onsdag til TV 2 at de ikke har fått sett dommen, og at den kom overraskende på dem gjennom media.

– Utover det stiller jeg meg uforstående til innholdet jeg har lest. Det er ingen blokade, men en helt lovlig streikevakt, sa Jonassen.

– Svært beklagelig

Elkjøp Norges advokat, Nicolay Skarning, uttalte i en pressemelding onsdag at det er svært beklagelig at Norsk Transportarbeiderforbund begår gjentatte ulovlige aksjoner og omgir seg med uriktige påstander om streikebryteri.

– På den måten svekker de sin egen legitimitet, sier Skarning.

Bjørn-Anders Jonassen mener imidlertid at de ikke har kommet med uriktige påstander.

– Vi mistenker streikebryteri og vil undersøke det videre. Frem til vi finner noe, forholder vi oss selvsagt til loven, sier han.

(©NTB/TV 2)