UNGE SPILLERE: Unge fotballspillere på Ekebergsletta under Norway Cup i fjor. Innfelt
UNGE SPILLERE: Unge fotballspillere på Ekebergsletta under Norway Cup i fjor. Innfelt "Helsesista" Tale Engvik. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix / TV 2

jenter 13-lag oppfordret til å utsette mensen:

«Helsesista» sjokkert over p-pilleoppfordring

Helsesista Tale Engvik mener jenter på 12-13 år absolutt ikke bør ta piller for å utsette menstruasjonen – iallefall ikke på grunn av et idrettsarrangement. Hun får støtte av leder i allmennlegeforeningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hva?!

Det er Helsesista, aka Tale Engviks, reaksjon når hun hører om laglederen som oppfordret 12-13-åringer til å bruke piller for å utsette mensen den uken de skal på Dana cup i sommer.

– Jeg blir kontaktet av mange jenter i den alderen. De er mest opptatt av hvordan de skal tørre å fortelle foreldrene sine at de har fått mensen. De er absolutt ikke klare for å ta piller på denne måten, sier Engvik.

Engvik er helsesøster, og har opprettet brukeren «Helsesista» på Snapchat, der målet er å nå ungdom på dere egen plattform.

Stort press

Engvik synes det allerede er et stort press på tenåringsjenter, og at oppfordringen om å utsette menstruasjonen legger et unødvendig, ekstra press på dem.

– Det er for tidlig fokus på at man må prestere og at alle skal være på topp, men det er ikke bra for dem. De er ikke små maskiner som skal prestere, de må være hele seg selv med kroppen sin. Mensen kan være litt slitsomt, men sånn er det bare, sier hun.

Hun sier jenter i 13-årsalderen ofte opplever sex-press, og kan ikke se for seg at det blir noe bedre av at de blir presset til å bruke prevensjon.

Engvik drev selv med idrett tidlig i tenårene, og fikk mensen da hun var 12 år.

– Jeg opplevde det aldri som noe problem. Jenter tåler fint å styre litt med mensen. Det er viktig at de forstår mensen er helt naturlig, kommer en gang mellom de er omtrent 11 og 15 år, og betyr at kroppen deres utvikles som den skal, sier hun.

Uheldig fokus

Petter Brelin er leder for Norsk forening for allmennmedisin. Han synes ikke unge jenter skal ta tabelletter på grunn av et idrettsarrangement.

– Dette synes jeg høres uvanlig, unødvendig og uheldig ut. En slik medikalisering av barneidretten er bekymringsfullt, sier han.

Det var Eva Ernestus som reagerte kraftig på e-posten hun fikk fra datterens lagleder.

Der sto et følgende:

«Et tips til de som allerede har menstruasjon, er å skaffe tabletter for utsettelse, hvis det er en sjanse for at denne kommer i Dana uka. Ved ferier er det jo heller ikke unaturlig at mensen kommer før eller etter at den egentlig er forventet. Ta evt. kontakt med legen deres snarest».

– Det er jo som en dårlig aprilsspøk. Menstruasjon er jo helt naturlig, og det virker dumt å begynne å tukle med kroppen og hormonene til 12-13-åringer, sier Ernestus til TV 2.

– Beklager

TV 2 har vært i kontakt med den aktuelle fotballklubben på Østlandet, som beklager formuleringen.

– Det var ikke ment som noen oppfordring, og dette har lagleder beklaget overfor mottagerne av e-posten. Klubben er ikke involvert i denne saken, og har ingen policy på dette, sier daglig leder.

Norges Fotballforbund sier denne typen oppfordring er nytt for dem.

– Dette har jeg aldri hørt om før, og det er ikke noe jeg tenker er greit. Dette er ikke på noen måte noe vi står bak, og det må være et lokalt initiativ fra en lagleder eller en liten gruppe i klubben, sier André Paulsen, rådgiver i seksjon barn og ungdom i Norges Fotballforbund (NFF).