LETER: Dette kartet viser grovt hvordan Tham Luang Nang Non-grotten der fotballaget er fanget ser ut. TV 2 har oversatt teksten og fargejustert markeringen av grottegangen.
LETER: Dette kartet viser grovt hvordan Tham Luang Nang Non-grotten der fotballaget er fanget ser ut. TV 2 har oversatt teksten og fargejustert markeringen av grottegangen. Foto: Thailands mineralressurs-departement/AP

vannet stiger 15 cm i timen:

Slik er grotten fotballaget er fanget i

Vannmassene i den thailandske grotten skaper stadig problemer for letemannskapene, som jobber desperat for å finne 12 gutter og fotballtreneren deres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag sluttet et amerikansk militært team fra stillehavsflåten og britiske grotteeksperter seg til de flere hundre thailandske letemannskapene, som siden lørdag har forsøkt å finne 12 fotballgutter og treneren deres dypt inne i en turistgrotte.

– Marinejegerne holder på å klekke ut en ny strategi ettersom vannet nå har nådd inngangen til grotten, opplyser en lokal tjenestemann på Twitter, skriver NTB.

​Videre skriver han at håpet de hadde om å pumpe nok vann ut av den oversvømte grotten til å ta seg inn, foreløpig er knust.

– Vi beklager å måtte skuffe dere, men teamet vårt leter etter nye måter å ta seg inn i grotten på til fots, skriver han.

Klokken 12.15 melder journalisten Florian Witulski, som er ved grotten og twitrer oppdateringer, at britiske dykkere har kommet tilbake etter et to timer langt dykk uten å ha sett barna.

Fotballaget, som består av tolv gutter under 16 år, ble sperret inne av et plutselig regnvær som førte til massiv oversvømmelse av Tham Luang Nang Non-grotten.

Vannet stiger raskt

Siden da har ingen hørt fra dem, og gjentatte søk med dykkere, en undervannsrobot og droner har ikke gitt resultater.

BISTÅR: Amerikanske spesialsoldater deltar nå i redningsarbeidet i grotten i Thailand. Også britiske grotteeksperter har ankommet Mae Sai, nord i Thailand. Foto: AP.
BISTÅR: Amerikanske spesialsoldater deltar nå i redningsarbeidet i grotten i Thailand. Også britiske grotteeksperter har ankommet Mae Sai, nord i Thailand. Foto: AP.

De eneste sporene letemannskapene har, er fot- og fingeravtrykk som ble funne tidligere denne uken på et tørt område inne i grotten. Fotballsko og vesker ble også funnet (Se kart øverst i artikkelen for detaljer).

Ifølge nyhetsbyrået AP, som er på plass utenfor grotten nord i Thailand, opplyser en general i det thailandske militære at vannstanden natt til torsdag igjen hør steget i grotten. I frykt for kortslutninger, ble derfor strømmen og vannpumpene skrudd av.

– Vi kan ikke dykke i grotten, skriver den thailandske militære spesialgruppen Thai Navy Seal på Facebook torsdag morgen norsk tid.

SLIK LETES DET: Denne kartskissen fra den thailandske marinen viser hvor myndighetene tror og håper de savnede gutten befinner seg. Det viser også områder som er fylt med flomvann fra styrtregnet som har falt over området siden lørdag. Illustrasjon: Thai Navy.
SLIK LETES DET: Denne kartskissen fra den thailandske marinen viser hvor myndighetene tror og håper de savnede gutten befinner seg. Det viser også områder som er fylt med flomvann fra styrtregnet som har falt over området siden lørdag. Illustrasjon: Thai Navy.

Ifølge AP stiger vannet med hele 15 cm i timen inne i grotten. Dette fører til at passasjer som tidligere var åpne, nå må dykkes gjennom. Dette kompliserer ytterligere søket etter fotballaget og treneren deres.

600 redningsmannskaper går manngard i terrenget over grotten for å finne mulige innganger til grottegangen. Den nasjonale visepolitisjefen Wirachai Songmetta sier at de få sjaktene som er funnet, ikke egner seg til å gå inn i.

Desperat kamp for å finne savnet fotballag: – Panikk kan fort spre seg

– Vi vil ikke gi opp. Det er nøkkelen her, sa Songmetta til AP.

Bare to muligheter

Den amerikanske grotteeksperten Anmar Mirza sier at det i en situasjon som denne, egentlig bare fins to muligheter, enten å pumpe ut vannet eller finne nye innganger.

De rundt 30 amerikanske soldatene har med seg utstyr til å bore seg inn i grotten som strekker seg nesten en mil fra inngangen.

Det letes også etter hittil uoppdagede sjakter og åpninger inn i grotten, men mangelen på gode kart over grottesystemet gjør at det er lettere sagt enn gjort å finne ut hvor man kan bore.

De siste par dagene har vært preget av kraftig regn, noe som har skapt store problemer for hjelpemannskapene på stedet. Torsdag morgen opplyste de at vannstanden har steget med rundt 15 centimeter i timen i løpet av natten.

Det har blant annet ført til myndighetene måtte kutte strømtilførselen til lys og pumper inne i grotten på grunn av faren for kortslutninger som følge av kombinasjonen vann og elektrisitet. Ledningen ble lagt bare for noen dager siden for å hjelpe redningsmannskapene.

Trolig i live

Thailandske myndigheter sier at de ikke har grunn til å tro at guttene ikke er i live. Guttene har vært inne i grotten flere ganger før, og de hadde med seg litt mat og lommelykter.

Utenfor grotten venter fortvilte foreldre, som har slått opp leir ved inngangen.

– Hjertet mitt sier at de kommer til å redde ham, sier Pean Kamlue, moren til ett av de tolv savnede barna.

Foreldrene har jevnlig seremonier der de ber for de savnede barna.

(TV 2/ NTB)