FØR OG ETTER: Til venstre ser vi St George slik han han ble skapt for 500 år siden. Til høyre har han fått en noe uønsket ansiktsløftning bestående av gips og maling.
FØR OG ETTER: Til venstre ser vi St George slik han han ble skapt for 500 år siden. Til høyre har han fått en noe uønsket ansiktsløftning bestående av gips og maling. Foto: ACRE

Sognepresten syntes middelalderstatuen så litt slitt ut – latterliggjøres over hele verden

Konservatorer raser over den amatørmessige restaureringen av en skulptur fra middelalderen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Meningheten i en kirke i San Muguel de Estella i Navarra, Spania, får på pukkelen etter å ha organisert restaurering av en skulptur fra Middelalderen.

Skulpturen av St. George er et arbeid fra det 16. århundre, og ansett som en viktig kulturskatt i regionen.

Leide inn lokal lærer

Sognepresten syntes den var noe slitt etter århundrer i kirken, og spurte derfor en lokal lærer om vedkommende kunne pusse den opp.

Resultatet ble som bildene over viser. Til latter for noen, men til kokende raseri hos andre.

– Et angrep på kulturskatten

Forbundet av konservatorer og restauratører i Spania (ACRE) raser. De beskriver handlingen som katastrofal, og et angrep på kulturskatten.

FØR OG ETTER: Statuen av St. George før og etter «oppriskningen». FOTO: ACRE
FØR OG ETTER: Statuen av St. George før og etter «oppriskningen». FOTO: ACRE
Maleriet «Ecce Homo» fra 1910 ble «restaurert» av en 81 år gammel kvinne i 2012. Her ser man den originale versjonen, den slitte og til slutt resultatet etter restaureringsforsøket.
Maleriet «Ecce Homo» fra 1910 ble «restaurert» av en 81 år gammel kvinne i 2012. Her ser man den originale versjonen, den slitte og til slutt resultatet etter restaureringsforsøket. Foto: AFP

«Dette har blitt gjort uten minimumskriteringene for restaurering av nårværende kulturelle eiendeler, noe som har ført til den irreversible ødeleggelsen av en juvel i Navarras arv» skriver de i en pressemelding.

Figuren er påført flere lag med gips og malt. ACRE sammenligner saken med «restaureringen» av Jesus-fresken Ecce Homo i 2012. Den gang gikk bildet viralt og ble latterliggjort verden over.

ACRE hevder uvitenhet har ført til ødeleggelse av flere kulturskatter, og at de ikke finner seg i det lenger. De går derfor til rettslige skritt for å sikre at meningheter ikke kan igangsette restaureringsprosjekter på egenhånd i framtiden. De ber også lokale myndigheter undersøke om det er blitt begått lovbrudd i denne siste saken.