TOMT: Det er CO2-mangel i renseanlegget, og innbyggerne i Oslo kan bli nødt til å koke vannet. Bildet er fra en av kommunens bed tidligere i sommer. Foto: TV 2
TOMT: Det er CO2-mangel i renseanlegget, og innbyggerne i Oslo kan bli nødt til å koke vannet. Bildet er fra en av kommunens bed tidligere i sommer. Foto: TV 2

Innfører vanningsforbud – hele Oslo kan bli nødt til å koke vannet

Oslo kommune innfører midlertidig forbud mot hagevanning. Blir det tomt for vann kan innbyggerne i hovedstaden bli nødt til å koke vannet allerede fra mandag.

Bakgrunnen er nedsatt kapasitet på renseanlegget som følge av CO2-mangel.

Det fine været i hovedstaden bidrar til å øke problemet, siden mange tar i bruk hageslangen til å vanne plenen. Forbudet vil gjelde vanning både med vannslange og spreder.

– Erfaringene våre fra så varme perioder som nå er varslet, viser at vannforbruket øker betydelig som følge av hagevanning, sier fungerende avdelingsdirektør Frode Hult i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.

Det gir utfordringer for produksjonskapasiteten på vannbehandlingsanleggene.

– Når det varme været faller sammen med en mangel på CO2 er vi nødt til å innføre et hagevanningsforbud, sier Hult.

Kommunen opplyser at dersom vannbehandlingsanlegget går tomt for CO2, blir man nødt til å sende ut kokevarsel for hele Oslo.

Det innebærer at alt vann bør kokes før det drikkes.

Til Aftenposten sier Hult at de har nok CO2 til mandag, men at perioden vil minke dersom vannforbruket er større enn normalt.

– Siste oppdatering fra vår leverandør Praxair, er at vi får 11,3 tonn CO2 i dag, og at de planlagte leveransene fremover skal være nok til å dekke normalt vannforbruk fram til midten av juli. Men om det nå blir et økt forbruk som følge av hagevanning, vil vi kunne gå tom før dette, forklarer Hult.

Kommunen vil tirsdag sende ut SMS-varsling til alle husstander om forbudet, som gjelder inntil ny beskjed gis.

(©NTB / TV 2)