SJOKKERT: Fredrik Alme med sine to sønner Sebastian (18) og Nathaniel (13). De er rystet over behandlingen de har fått fra politiet.
SJOKKERT: Fredrik Alme med sine to sønner Sebastian (18) og Nathaniel (13). De er rystet over behandlingen de har fått fra politiet. Foto: Privat

Far raser mot politiet etter at sønnene ble utsatt for blind vold

Fredrik Almes tre sønner på 13, 18 og 20 år ble søndag utsatt for blind vold på en bensinstasjon i Rakkestad. Da saken skulle anmeldes, ble faren rystet over svaret han fikk fra politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredrik Alme sine tre sønner på 13, 18 og 20 år var på vei hjem fra en bursdag i Halden søndag kveld, da de foretok en forbikjøring av to biler.

Etter å ha oppfattet bilen bak som truende, valgte de tre guttene å svinge inn på en bensinstasjon i nærheten. Det gjorde også bilen bak.

Ifølge Alme gikk to menn og en kvinne ut av bilen. De skal deretter ha angrepet guttene.

Politiet hadde ikke tid

Almes sønn på 13 år ble forskrekket vitne til at tre voksne angrep hans to storebrødre.

Guttene prøvde febrilsk å ringe politiet. Etter gjentatte forsøk hos 02800 uten resultat, prøvde de til slutt nødnummeret 112. Da fikk de ifølge Alme kjeft, og beskjed om at dette ikke var alvorlig nok.

Etter å ha forlatt de to guttene på 18 og 20 år blodig og forslått, forsvant de tre gjerningspersonene. For guttene endte kvelden med fire timer på legevakten, hvor de til slutt fikk helsehjelp.

Familien lyktes ikke å anmelde saken søndag. Da de omsider kom i kontakt med politiet, var svaret at politiet skulle forsøke å lete etter gjerningspersonene. De hadde imidlertid ikke tid til å følge opp de unge guttene.

Mandag gjorde de et nytt forsøk på å anmelde saken. Da ble Fredrik Alme rystet over svaret han fikk fra politiet.

– Alt av bevis vil forsvinne

Sønnene som ble utsatt for volden ble enige om å møtes i Askim, siden det var et naturlig midtpunkt mellom stedene de jobbet.

Ved Askim politistasjon fikk de beskjed om at det ikke var den stasjonen de hørte til. I stedet var det kun mulig å anmelde hendelsen ved Sarpsborg politistasjon.

– Da vi kom dit, hadde de ikke tid. Så da fikk vi time på fredag klokken ni til å anmelde hendelsen, sier Alme.

Ved Fredrikstad politistasjon var det mulig med drop-in, men heller ikke der var det mulig for familien Alme å anmelde, ettersom de kun hører til Sarpsborg. Alme er redd dette kan bety at viktige bevis går tapt.

– Beviser vil jo bli borte fra hendelsen skjedde og fram til fredag. Gjerningspersonene luktet alkohol, men siden politiet aldri kom til stedet eller fulgte opp på søndag vil de sannsynligvis gå fri. Her kunne det blitt førerkortbeslag og en fyllekjører vekk fra veien, men det får vi ikke nå, sier en frustrert Alme.

– Som om vi er rettsløse

Sønnene kjørte bevisst til en bensinstasjon med overvåkingskamera, i tilfellet noe skulle skje. Det finnes også lydopptak fra hendelsen, i tillegg til at den ene gjerningspersonen har tatt kontakt med familien for å unnskylde det som skjedde.

Alme sier at de tre sønnene har blitt sterkt preget av det de opplevde, men at 13-åringen har tatt det tyngst.

– Politiet burde gitt ham følelsen av å bli ivaretatt, men det hadde de ikke tid til. Hvordan skal han føle seg trygg?, spør faren oppgitt.

– Vi skal ikke til banken for å ta opp lån. Det burde ikke være en kamp for å anmelde lovbrudd.

Alme er irritert på at det først var så vanskelig å få tak i politiet, og at det deretter skulle ta så lang tid å anmelde. Han synes generelt det er for lite politi i området.

– Det er ingen politi i nærheten. Det er som om vi er rettsløse her i indre Østfold, sier Alme.

Stort trykk

Fungerende kriminalsjef ved Sarpsborg politistasjon, Terje Bøe, bekrefter at de fikk en henvendelse om saken på mandag. Han sier imidlertid at Alme fikk tilbud om at en av sønnene kunne gi sin forklaring allerede på tirsdag.

– Vi hadde ikke mulighet til å ta alle forklaringene på tirsdag. Ettersom jeg forstår, valgte faren da at de skulle komme inn felles på fredag i stedet, hvor vi hadde tid til å ta alle på en gang, sier Bøe.

Han vet ikke noe om at Askim politistasjon skal ha avvist familien, men sier på generell basis at alle politistasjoner skal kunne ta imot anmeldelser fra hvem som helst.

Bøe sier det ofte er stort trykk ved Sarpsborg politistasjon fra mennesker som enten skal anmelde eller som trenger veiledning, og at de stiller seg til disposisjon med de ressursene som er tilgjengelig.

– For å skape effektivitet setter vi opp timeavtaler. Og så strekker vi oss så langt mulig for de som kommer uten avtaler. Noen ganger kommer det fryktelig mange henvendelser, andre ganger er det roligere, og så gjør vi det vi kan med de folkene vi har.

Kriminalsjefen sier politiet ikke venter med å starte etterforskning til de har mottatt anmeldelsen, men at den starter med en krimvakten har fått vite om saken.

– Vi setter i gang etterforskningsskritt for å sikre bevis, og sitter ikke og venter på at anmeldelsen kommer. Det betyr for eksempel å undersøke tekniske spor, som videoovervåking, sier Bøe.

– Folk skal behandles ordentlig

Når det gjelder Almes frustrasjon over at politiet ikke kom til stedet da hendelsen skjedde på søndag, henviser Bøe til selve operasjonssentralen.

Seksjonsleder for operasjonssentralen i politidistrikt Øst, Trond Olsen, kjenner ikke til selve saken, men sier generelt til TV 2 at det er mange som ringer til 112.

– Det er mange feiloppringninger, og mye som åpenbart ikke skulle vært ringt inn på 112. Men vi har selvfølgelig som policy at folk skal behandles ordentlig, sier Olsen.

– Er manglende ressurser et problem?

– Jeg tror nok det gjelder for hele Norge at man innimellom opplever å ikke ha nok ressurser, men det handler om å bruke det man har på en best mulig måte.

– Har politireformen gjort at politiet i Øst har mindre ressurser til slike saker?

– All reform krever sitt, og det å være i omstilling krever ressurser. Men det skal ikke gå på bekostning av liv og helse. Hensikten er å utnytte de ressursene man har på best mulig måte, sier Olsen.