REAGERER: Arbeiderpartiets Arild Grande reagerer sterkt på hvordan Cecilie, som nesten mistet livet på Utøya-terroren, nå er fratatt arbeidsavklaringspenger og må leve på sosialhjelp.
REAGERER: Arbeiderpartiets Arild Grande reagerer sterkt på hvordan Cecilie, som nesten mistet livet på Utøya-terroren, nå er fratatt arbeidsavklaringspenger og må leve på sosialhjelp. Foto: Olav T. Hustad Wold / TV 2 // Vidar Ruud / NTB Scanpix

Langer ut mot regjeringen:

– Helt umenneskelig behandling av Cecilie

Cecilie, som ble skutt tre ganger på Utøya, fratas arbeidsavklaringspenger fra NAV og må leve på 10.000 kroner i måneden. AUF-leder Mani Hussaini kaller historien rystende, mens Aps Arild Grande mener det er umenneskelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag fortalte TV 2 om 23 år gamle Cecilie Herlofsen som ble skutt tre ganger på Utøya under terroren 22. juli 2011.

Cecilie måtte amputere armen og lever med store traumer. Fordi regjeringen har strammet inn reglene for hvem som kan motta arbeidsavklaringspenger (AAP) fra NAV, må 23-åringen nå leve på sosialhjelp.

Det innebærer en inntekt på 10.000 kroner i måneden. Fra juli skal disse pengene gis som lån med pant i boligen hun kjøpte med erstatningspengene etter Utøya-terroren.

Nå reagerer Arbeiderpartiet, AUF og SV sterkt på hvordan Cecilie behandles.

Cecilie ønsker å jobbe og har vært på tiltak, blant annet i resepsjon og i barnehage. Grunnen til at hun nå er fratatt AAP, er at regjeringen har skjerpet reglene slik at man maksimalt kan motta ytelsen i tre år.

Stortingsrepresentant for Ap, Arild Grande, sier det er akkurat dette hans parti advarte mot da regjeringen foretok innstrammingen.

– Det er jo helt umenneskelig. Vi kan ikke behandle folk sånn. Det går utover livene til folk, og vi må få en forandring, sier Grande til TV 2.

– Høyre og regjeringen har sviktet

Cecilie forstår ikke hvorfor NAV ikke kan bruke skjønn til det er endelig avklart om hun må uføretrygdes helt eller delvis, eller kan jobbe. Ytelsesdirektør Kjersti Monland i NAV sier det er veldig strenge unntaksregler, som betyr at Cecilie må være for syk til å delta på tiltak eller være under utredning.

– Og det er ikke tilfelle hos henne, sier Monland.

Stortingsrepresentant Grande mener dette viser at det er langt mellom liv og lære, og sier det er mange som nå er i en dypt fortvilet situasjon.

– De opplever at systemene blir altfor rigide og at de ikke får den oppfølgingen de trenger. Så én ting er at vi aldri burde ha hatt innstrammingen regjeringen har innført, for det var feil, men innholdet i AAP må også bli mye bedre, sier Grande.

Han ønsker seg raskere og tettere oppfølging gjennom bedre kontakt med helseapparatet, utdanning og arbeidslivet, og vil også at det settes av mer penger til arbeidet. Grande mener regjeringen ikke har gjort jobben sin.

– Dette er et eksempel på at Høyre og regjeringen har sviktet når det gjelder de menneskene som trenger ekstra bistand for å komme seg i arbeid, sier Grande, og fortsetter:

– Derfor må regjeringen snarest komme på banen for å vurdere å øke perioden man kan motta AAP, men også sørge for at det blir et godt innhold. I det minste bør man åpne opp for at det vises skjønn, slik at folk faktisk får den oppfølgingen de trenger.

– En varslet krise

Lederen for AUF, Mani Hussaini, sier det er rystende å høre om historien til Cecilie. Han mener dette viser at systemet er så rigid at det ikke klarer å se menneskene som er i det.

IKKE IMPONERT: AUF-leder Mani Hussaini. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
IKKE IMPONERT: AUF-leder Mani Hussaini. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

– Vi i AUF og Arbeiderpartiet har lenge også diskutert hvordan vi kan gjøre ordningen med AAP bedre, men det var aldri et alternativ at de skulle bli kastet til sosialhjelp, sier Hussaini til TV 2.

– Vi advarte mot disse endringene da de ble innført. Regjeringen har kuttet i ordningen uten å tilby en løsning for de som ikke kan motta det lengre. Ikke noen aktivitetsreform for unge, ingen jobbgaranti og heller ikke noe som sørger for tettere oppfølging av den enkelte. Dette er en varslet krise, som regjeringen har ignorert, sier AUF-lederen.

Søndag ble arbeidsminister Anniken Hauglie (H) intervjuet av TV 2 om Cecilies situasjon. Der ønsket hun ikke å svare på om hun synes Cecilie har blitt rettferdig behandlet.

– Det jeg kan garantere Cecilie er at hun får et tiltak fra NAV og tiltakspenger når hun er klar for det. Det er viktig at Cecilie sammen med NAV klarer å finne et tiltak som klarer å avklare hennes arbeidsevne, sa Hauglie.

– Men NAV har jo sagt at de ikke kan gjøre noe annerledes?

– Det NAV kan gjøre og har forsikret meg om er at hun vil kunne få et arbeidsrettet tiltak som vil gi henne tiltakspenger. Det at NAV Fredrikstad har valgt en streng tolkning av reglene må Fredrikstad kommune svare for, men vi har vært opptatte av å sikre en mye bedre og tettere oppfølging fordi vi har sett at altfor mange har havnet i Cecilies situasjon, og at det har gått altfor mange år uten nødvendig avklaring.

– Gjemmer seg bak NAV-kontoret

AUF-leder Hussaini reagerer på hvordan Hauglie svarer for seg, og sier det som er «mest skremmende er at vi har en statsråd som ikke klarer å svare på hva som er regjeringens alternativ til arbeidsavklaringspenger».

– Når Anniken Hauglie gjemmer seg bak lokale NAV-kontor, så er det ikke bare frekt mot Cecilie, men det viser også at hun ikke tør å stå for hva hennes egen regjering har bestemt.

Hussaini sier hans parti fremmet et forslag i 2017 hvor de ba regjeringen om å innføre en aktivitetsreform som sikrer unge mottakere av arbeidsavklaringspenger et tilbud om aktivitet, utdanning eller arbeid.

– Det stemte Høyre, FrP, Venstre og KrF ned i stortinget. Når regjeringen nå kommer etter og gir tomme beklagelser blir det rett og slett for lite, for sent, sier Hussaini.

KRITISK: SVs nestleder Kirsti Bergstø. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
KRITISK: SVs nestleder Kirsti Bergstø. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix

Nestleder i SV, Kirsti Bergstø, sier de har sett hvordan mange av Utøya-ofrene har fått ulik oppfølging i forskjellige kommuner. Hun sier det er klart at alle skal få ordentlig oppfølging etter Utøya-terroren, og at Cecilies tilfelle viser hvor galt det kan gå når regjeringen strammer inn velferdsordninger.

– Når man endrer hvem som har anledning til å motta en ytelse, hvor lenge den varer og gjør rommet for skjønn mindre, får det tydelige konsekvenser for folk, sier Bergstø.

Nestlederen understreker at Norge trenger velferdsordninger som er tilpasset folk, istedenfor at folk må tilpasse seg systemet.

– Mennesker passer dårlig på samlebånd. De som har som jobb å hjelpe må ha muligheten til å bruke skjønn i sitt arbeid, og vi trenger ordninger som støtter oppunder folk. Med dagens regjering går vi i feil retning, sier Bergstø.