Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Pass godt på hverandre, og del gjerne denne filmen med vennene dine!» heter det i facebookposten der Overgrepsmottaket i Østfold delte en video om en fiktiv sovevoldtekt før helgen.

Og posten, som beskriver kommunikasjonen fra en jente kalt «Emilie» med vennene fra hun våkner til hun skjønner at hun trolig har blitt voldtatt, er delt i stort omfang.

– Aldri drømt om sånn respons

Lørdag morgen har filmen, som er produsert av Lucky View, blitt delt 12.720 ganger, og vist mer en en million ganger.

– Vi visste at vi hadde laget en film som ville utløse mange følelser, men at det skulle bli en sånn respons hadde vi aldri drømt om, sier lederen av Overgrepsmottaket i Østfold, Ann Helen Lomsdalen, til TV 2.

Se hele filmen her:

Lomsdalen forteller at 70-80 prosent av jentene som oppsøker overgrepsmottaket er utsatt for sovevoldtekt. Målet er at gutter skal skjønne at voldtekt er ulovlig og ikke akseptabelt.

– Jenter har like stor rett til å ha det gøy og være på fest som det gutta har, og vi ønsker å fokusere på at gutta må skjønne at dette ikke kan aksepteres og må straffes hardt, sier Lomsdalen.

I løpet av ett år oppsøker nesten 100 jenter Overgrepsmottaket i Østfold, noe som ifølge NRK er dobbelt så mange som da senteret åpnet for ti år siden.

Foreldre tar kontakt

Responsen på videoen har vært enorm, og Lomsdaler forteller at mange har tatt direkte kontakt med henne etter å ha sett på videoen.

– Det har vært foreldre som lurer på om det finnes overgepsmottak der de bor, foreldre som har barn som er russ neste år og er engstelige, og foreldre som har sett filmen sammen med barna. Den har grepet mange, sier hun.

Gjennom å vise de hjerteskjærende minuttene der «Emilie» våkner opp med hukommelsestap etter å ha vært full, ønsker Overgrepsenteret i Østfold å oppmuntre jenter til å ta kontakt.

– Målet er at de som sitter der og har lignende historier der de er usikre på hva som har skjedd, skal søke hjelp. Dette ønsker vi at de gjør selv om de ikke vil anmelde en voldtekt, fordi vi tror vi kan bidra med å gi svar på spørsmål de har sittet med, kanskje i lang tid, sier Lomsdalen.