Elisabeth (28) døde plutselig – familien fikk ikke vite hva som hadde skjedd

Familien avdekket selv at datteren Elisabeth (28) lå uten legetilsyn i 18 timer på sykehuset. Nå pålegges sykehusene å innkalle til møte ved alvorlige hendelser.

Det har gått 10 år siden Solveig Bistrup mistet datteren Elisabeth (28).

– Hun var så frisk, reiste verden over og så tre uker før hun skal føde skjer det verste som kan skje på denne jord, forteller Solveig til TV 2.

– Vi mangler alltid en storesøster, eldstejenta vår. Det var så dramatisk at det tok syv år før jeg sluttet å tenke på henne hver dag.

Fikk ikke informasjon

Elisabeth døde av hjerneblødning etter å ha fått alvorlig svangerskapsforgiftning. Hun hadde vært uten legetilsyn i over 18 timer på sykehuset, men det fikk ikke familien vite om.

– Vi fikk tilbud om en samtale med prest, men det var ikke det vi trengte akkurat da. Vi hadde behov for å vite hva som hadde skjedd, vi var desperate, forteller Solveig Bistrup.

Familien krevde til slutt et møte med sykehuset, men heller ikke der fikk de alle svar. Saken ble gransket av Statens helsetilsyn som avdekket flere feil.

– Hvis sykehuset hadde møtt oss med åpenhet og ærlighet med en gang hadde vi taklet sorgen på en annen måte, sier Bistrup.

Endrer loven

Nå endres loven for å gi pasienter og pårørende informasjon raskt når noe går galt.

– Fra første juli så blir det en ny lov om at pasienter som er utsatt for skade i helsetjenesten skal få mulighet til å få informasjon og snakke om det som har skjedd innen en kort frist på ti dager, sier helseminister Bent Høie (H).

Helseministeren mener møteplikt vil skape mer åpenhet og ærlighet. Og man skal få møte de ansvarlige.

– Hensikten med møtet er at de skal få relevant informasjon om det som skjedde, og da vil det i de fleste tilfeller innebære at de som var tilstede og var med på hendelsen møter pasienten. Men det må gjøres en konkret vurdering i hvert tilfelle, sier Høie til TV 2.

Solveig anbefaler at man har med en tillitsperson i et slikt møte, og hun tror det vil gjøre en stor forskjell.

– Jeg tror det har blitt så mye fokus på åpenhet at nå er det ingen som tør å la være. Det er flere som passer på, sier Bistrup til TV 2.