800.000 har sett denne Snap-videoen på to uker

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) forlenger sommerens kampanje mot tvangsekteskap etter at den har tatt av på Snapchat.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 10 sekunder lange videoen som er rettet mot ungdommer mellom 15 og 20 år nærmer seg 800.000 visninger etter to uker på Snapchat.

– Vi ble veldig overrasket over antallet visninger, og forhåpentlig er det fordi budskapet har gjenklang hos ungdom i målgruppa vår, sier IMDI-direktør Libe Rieber-Mohn til TV 2.

Kampanjen skulle vare ut denne uken, men er nå forlenget en uke til. Grunnen til det høye visningstallet, er at ungdommer som får den opp på sin skjerm deler den med andre.

– Budskapet er, søk råd og hjelp - det er også mulig å gjøre det anonymt - og det er lettere å gjøre det i Norge, enn når du befinner deg i utlandet, sier Rieber-Mohn.

Det er første gang IMDI tar i bruk Snapchat.

– Ungdom er en vanskelig målgruppe å nå. De er meget selektive, så dette er høye tall i forhold til en beskjeden investering, sier daglig leder Elizabeth Hartmann i kommunikasjonsbyrået Siste Skrik, som fikk oppdraget.

Hartmann emner timingen for kampanjen er avgjørende for at snap-videoen er vist så mange ganger:

– Sommeren er høytid for tvangsekteskap. Du tror du skal reise tilbake til hjemlandet på ferie, og så er det noe helt annet som venter deg.

Advarer mot å reise til utlandet

IMDI har fått laget tre filmer rettet mot ungdom og det er den korte videoen om faren for tvangsekteskap som har slått best an. Kampanjen omfatter også en 40 sekunders video lagt ut på Youtube, som er sett i underkant av 700 ganger.

Kampanjen er en oppfølging av regjeringens handlingsplan mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.

– Det er klart det er en kjempealvorlig opplevelse å ikke velge selv hvem man skal kunne gifte seg med. Det er en grunnleggende menneskerett for alle unge mennesker i Norge, at de har rett til å selv bestemme over eget liv, sier direktøren i IMDI.

– Bør ungdom motsette seg å reise til utlandet?

– Hvis du er bekymret for at du kan bli utsatt for tvangsekteskap, så er det mye bedre å søke råd og veiledning i Norge, framfor å reise og søke råd i utlandet, for det er så mye vanskeligere å få hjelp når du befinner deg utenfor landets grenser, sier Rieber-Mohn.

– Men unge som setter seg i mot foreldrene kan komme i krevende situasjoner, og må i verste fall bryte med familien for å kunne bestemme selv. Er ikke det å forlange for mye?

– Det krever både mot og mulighet for å kunne nekte og følge foreldres sterke press eller tvang. Vi er opptatt av at det finnes et hjelpeapparat hvor man kan få bistand til å stå imot det presset som ungdom kan bli utsatt for, sier hun.

Hjelpeside

Kampanjen leder ungdommene til nettsiden Ditt eget valg, der det blant annet er en liste over hjelpetelefoner for de som er redd for å bli giftet bort med tvang.

– Det finnes et omfattende hjelpeapparat, og det vi er opptatt av er at man skal søke hjelp tidlig, før konflikten oppstår, for det er mye lettere å forebygge enn å hjelpe i etterkant, når man har blitt utsatt for tvangsekteskap, sier Rieber-Mohn.

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse fikk i fjor 138 henvendelser om inngått tvangsekteskap, og 75 henvendelser om frykt for tvangsekteskap.

Årsrapporten for 2017 viser at det kom 31 henvendelser om frykt for kjønnslemlestelse. Antallet henvendelser om sosial kontroll var 25, og frykt for ufrivillig opphold i utlandet 20. Trusler og vold toppet statistikken i fjor med 154 henvendelser.

Mørketall

Myndighetene har ingen oversikt over antallet unge med innvandrerbakgrunn som blir giftet bort av foreldrene, og regner med at det er store mørketall.

De siste årene er det ansatt 25 minoritetsrådgivere ved norske skoler, som skal gi råd og hjelp om negativ kontroll, frykt for tvangsekteskap og æresrelatert vold.

IMDi opplyser at de er i gang med rekruttering av ytterligere 13 minoritetsrådgivere for å forsterke det forebyggende arbeidet.

I 2017 rapporterte minoritetsrådgiverne om 239 nye saker. Over halvparten av sakene gjaldt ungdom under 18 år.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook