#

2SITERT

VM har åpnet et vindu mot verden for Russland

RUSSLAND-VM: Aage Aune og Øystein Bogen har reist rundt i Russland de siste tre ukene og laget reportasjer om VM-landet utenfor allfarvei
RUSSLAND-VM: Aage Aune og Øystein Bogen har reist rundt i Russland de siste tre ukene og laget reportasjer om VM-landet utenfor allfarvei Foto: TV 2
Jeg har aldri vært veldig opptatt av fotball. Faktisk var det ganske nøyaktig 30 år siden sist jeg satte mine bein på en stadion for å se kamp.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå hadde jeg plutselig fått gratisbillett til storkampen mellom Mexico og Tyskland.

"Perler for svin", kommenterte en kompis, misunnelig. Men jeg endte opp med å storkose meg. Da brølet fra 80.000 tilskuere fikk Luzjniki stadion til å riste, gikk det kalt nedover ryggen. Dette var stort!

Min nyervervede fotballfeber utviklet seg videre. Da hjemmelaget banket Egypt noen dager senere, jublet jeg like høyt som lokalbefolkningen på puben der kampen gikk på storskjerm. Nå skjønner jeg bedre hvorfor fotball-VM fenger sånn. Dette er god underholdning. Det er forbrødring over landegrensene, og det er et imponerende arrangement. Vertsnasjonen skal ha all ære for det de har fått til.

VMs skyggeside

De siste tre ukene har fotograf Aage Aune og jeg reist rundt i Russland og satt søkelys på det russiske samfunnet. Vi har laget reportasjer om politikk, kultur, glede og sorg, rikdom og fattigdom. Målet har vært å vise frem sider ved Russland som havner i skyggen av dette enorme idrettsarrangementet. Mange av sakene har hatt et kritisk blikk på noen av de problemene vertslandet har. Dette ville vi eller noen av våre kolleger gjort uansett hvor VM skulle avholdes. Alle land har sine svin på skogen, sine særegne problemer og sine tilfeller av urettferdighet og maktmisbruk. Når man skal vise seg frem for verden, bør man også forvente at skyggesidene blir eksponert.

TV 2-fotograf Åge Aune i full vigør i Russland. Foto: TV 2
TV 2-fotograf Åge Aune i full vigør i Russland. Foto: TV 2

Russiske myndigheter har ikke alltid vært spesielt imøtekommende til våre spørsmål, men ingen har aktivt forsøkt å hindre vårt arbeid. Dette står i gledelig kontrast til hva jeg opplevde før OL i Sotsji for fire år siden. Jeg håper dette er et tegn på at Russland har utviklet seg i positiv retning.

Vindu mot verden

Hovedinntrykket overalt der vi har reist har vært at russere flest er glade og stolte over at landet deres har fått arrangere VM. Uansett om de er fattige, i opposisjon til myndighetene, eller totalt uinteressert i fotball - 95 prosent av alle vi har snakket med synes fotball-VM på hjemmebane er topp for Russland.

Jeg deler deres entusiasme. Det vertsnasjonen har fått til er stort, til tross for at det har kostet veldig mange penger - i nærheten av to russiske helsebudsjett.

Jeg tror også det er veldig sunt, både for det russiske maktapparatet, og for mannen i gata å bli eksponert for verden på denne måten. De færreste russere har råd til å feriere utenlands. Mange har aldri snakket med en utlending før. Mistenksomheten mot alle utenfra stikker dypt og har sine røtter i en tid da Russland var enda mer isolert fra omverdenen.

Da over 1000 argentinske fans stelte i stand spontan fotballfest i en av hovedstadens travleste handlegater forrige uke, trodde jeg en stund det skulle smelle. Det russiske politiet, som ellers er kjent for å reagere brutalt på støyende folkeansamlinger forholdt seg fullstendig rolig og trakk bare overbærende på skuldrene. Vanlige russere, som sjelden smiler til fremmede, lot seg også smitte av den søramerikanske fotballentusiasmen.

Hundretusener av tilreisende fotballturister har åpnet et vindu mot verden for russerne. Det å bli kjent med folk fra andre land, folk de deler en interesse med, har gjort mange jeg snakker med mer interessert i det som skjer utenfor landets grenser. Enkelte har spurt meg til råds om hvordan de best kan lære seg engelsk, eller til og med norsk.

De storpolitiske problemene mellom øst og vest er ikke forsvunnet, men for noen få hektiske sommeruker er de havnet i bakgrunnen. Det har gitt russere en anledning til å lære mer om verden, og enda viktigere - gitt utlendinger en mulighet til å lære mer om russere.

Kortvarig glede?

Om to måneder kan det hende at alt er tilbake ved det gamle.

Kanskje vil politiet slutte å smile, kelnerne glemmer å være kundevennlige og Vladimir Putin finner nye land å invadere.

Men det er i så fall en annen historie.

For øyeblikket, er det deilig å glede seg over fotball-VM og unne russerne denne muligheten til å møte verden på best tenkelige måte.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook