Denne maten bør du unngå på ferie

Skal du på ferie i utlandet bør du tenke over hva du spiser og drikker. Idrettslege og administrerende direktør i Norsk førstehjelp, Terje Halvorsen har noen klare regler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Få ting er så kjedelig som å få ferien spolert på grunn av sykdom. Dessverre er man ekstra utsatt for uvante bakterier og virus når man reiser til utlandet. Mange nordmenn ender derfor opp med å få ferien ødelagt på grunn av matforgiftning eller infeksjoner.

Terje Halvorsen er idrettslege og administrerende direktør i Norsk førstehjelp. Han er vant til å gi råd til nordmenn på tur. Han mener at det alltid er en risiko for at magen og tarmen reagere på det du spiser og drikker på reise. Derfor er det viktig å ta visse forholdsregler.

Alltid gjennomstekt

Ifølge Halvorsen er en av grunnreglene håndhygiene.

– Vask alltid hendene før et måltid og etter et toalettbesøk, sier han.

Gjennom sine reiser med store idrettsutøvere har de utarbeidet en ganske streng rutine, og forklarer at du kan avsløre mye ved å lukte, kjenne og se godt på maten.

– Kjøtt, kylling og fisk skal alltid være godt stekt eller kokt, sier Halvorsen, og understreker at det også betyr at man unngår rå biffer og rødt kjøtt inn mot benet.

Det betyr ikke at han avviser den medium stekte biffen du aller helst vil ha, men om noe er medium stekt vil det medføre en større risiko for infeksjon enn ved et gjennomstekt kjøttstykke.

Vær forsiktig med salaten

Halvorsen anbefaler at man også tenker igjennom hva man spiser av grønnsaker og salater. Valget skal helst falle på grønnsaker som er kokt eller stekt. Grønnsaker som kun har vært vasket i springvann, som for eksempel salatblad, tomater eller agurk, det bør man være litt mer forsiktig med.

– Man trenger ikke være helt asketisk når det gjelder salat, men vær forsiktig med mengden du får i deg, forklarer Halvorsen.

Kjøp vann

Halvorsen forteller at det ofte er to varianter som kan gjøre deg syk. Den ene kommer ofte av dårlig hygiene eller dårlig mat, hvor det er det ene måltidet gjør deg akutt dårlig.

Den andre muligheten er gjennom måltider hvor mye av maten er vasket i springvann. Spiser du for eksempel mye salat over flere dager øker det risikoen for en tarminfeksjon. Dette gjelder også isbiter som nesten alltid kommer fra springvann.

Når det gjelder tannpuss er ikke Halvorsen like streng og forteller at man gjerne kan pusse tennene i springvann, men anbefaler at du skylder tannbørsten i kjøpt vann etter bruk.

Halvorsen anbefaler å alltid kjøpe vann når man reiser utenfor de skandinaviske landene.

– Det betyr ikke at det er forurenset vann, men det er vann som inneholder andre bakterier eller mikrobekultur som tarmen vår ikke er vant til. Det kan resultere i løs mage, forklarer han.

Vaksine

Det finnes gode vaksine alternativer som anbefales hvis man skal reise langt.

– Jeg anbefaler at man får en kombinasjonsvaksinasjon av Hepatikk A og Hepatitt B. Da reduserer man risikoen for mange år fremover, sier Halvorsen.

Han foreslår også at man går inn på folkehelseinstituttets sider og undersøker hvilke vaksiner som er anbefalt til hvilke land. Likevel understreker Halvorsen at det er noen ting som er helt avgjørende for å unngå sykdom.

– Grunnfjellet er alltid god håndhygiene og å passe på hva man får i seg.