I KIKKERTEN: UP-betjent Linda Saksvik fanger inn ulovlig mobilbruk i trafikken like ved Gardermoen.
I KIKKERTEN: UP-betjent Linda Saksvik fanger inn ulovlig mobilbruk i trafikken like ved Gardermoen. Foto: Arne Rovick

Vil skjerpe straffen for ulovlig mobilbruk i bilen

GARDERMOEN/ÅLESUND(TV 2) Politiet har deg i kikkerten og vil slå hardt ned på ulovlig mobilbruk i trafikken. Nå skal straffen skjerpes kraftig gjennom innføring av prikkbelastning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette kommer vi selvsagt til å støtte, sier UP-sjef Runar Karlsen til TV 2.

Samferdselsdepartementet har nettopp sendt forslaget ut på høring. Det går i korte trekk ut på at det innføres prikkbelastning ved ulovlig mobilbruk; tre prikker hvis du blir tatt. Og blir du tatt to ganger, er du bare to prikker unna et førerkortbeslag.

– Vi vet at tre av ti dødsulykker skyldes uoppmerksomhet og distraksjon. Ulovlig mobilbruk er en av de tingene som distraherer førere, så er det viktig å skjerpe denne forskriften slik at det gis prikkbelastning ved overtredelse, sier Runar Karlsen.

Store mørketall

Flere patruljer fra UP-distrikt 1 har stilt seg opp på E 16 øst for Gardermoen. Kontrollen er ikke mange minuttene gammel før politiet har fått mobilsyndere bokstavelig talt i kikkerten.

– Der har vi en som taster på telefonen. Han skal vinkes inn og bli presentert et forelegg, sier UP-betjent Linda Saksvik.

Den første som stoppes vil ikke helt erkjenne at han snakket i mobiltelefonen, men når han får seg forklart at han er observert på flere hundre meters hold via en kraftig kikkert, kommer etterhvert erkjennelsen og vedkommende aksepterer et forelegg på 1700 kroner.

UP skriver mellom 15 000 og 20 000 forelegg årlig for ulovlig bruk av mobiltelefon. Mørketallene er store og UP-sjefen er svært bekymret.

– Det er alt for mange som bruker mobiltelefonen ulovlig. Det er blitt en del av hverdagen og bekymringen er at neste generasjon bruker smarttelefonen ennå mer enn vår generasjon gjør. Det at man ikke klarer å skille mellom en lovlig virksomhet når man sitter på kafé eller man er hjemme, og man overfører det når man også kjører bil, så er det bekymringsfullt fordi man taper responstid – og man taper konsentrasjon. Vi vet alt for mange eksempler på at det har forårsaket alvorlige trafikkulykker, understreker UP-sjefen.

BEKYMRET: UP-sjef Runar Karlsen er glad for forslaget om prikkbelastning for ulovlig mobilbruk.
BEKYMRET: UP-sjef Runar Karlsen er glad for forslaget om prikkbelastning for ulovlig mobilbruk. Foto: Arne Rovick

Kan du gi et bilde på hvor farlig det å bruke mobiltelefon under kjøring?

– Det er som å kjøre i blinde hvis man ser ned og taster. Når man har hender, hode og syn borte fra veien, så er det som å kjøre i lange perioder i blinde og det vet vi er farlig!

Superfarlig

Ungdommene i Kjør for livet-tilbudet i Melhus i Trøndelag er glad for forslaget om prikkbelastning.

– Jeg bruker ikke telefonen når jeg kjører bil. De sekundene du ser på telefonen, de kommer du ganske langt fremover med i bil per meter. Det å ta den titten på telefonen kan fort føre til at du går ut i venstrefila og treffer en bil eller går i rekkverket. Det er superfarlig, sier 19 år gamle Ørjan Brurud.

TV 2 fortalte i fjor om en mann fra Rogaland som er tatt hele 18 ganger for ulovlig mobilbruk.

– Når man blir tatt så mange ganger burde det vært reagert langt strengere enn bare forelegg. Det burde vært prikkbelastning for ulovlig mobilbruk. Slike sjåfører må lukes ut av trafikken når de har samlet nok prikker. De er en stor fare for seg selv og andre, sa politioverbetjent Rune Svensen, leder for trafikk og sjøseksjonen ved Stavanger politistasjon, til TV 2 i fjor sommer.

Nå er forslaget om prikkbelastning ute på høring, og høringsfristen er satt til 5. september.