fagfolk har besøkt leire der usa internerer barn:

– Hysteriske og gråtende barn som ikke vet hvor foreldrene er

Advokater og leger som har besøkt sentrene hvor barna sendes etter å ha blitt skilt fra foreldrene, forteller om hjerteskjærende scener.

HUSER MINDREÅRIGE: Dette anlegget i Fabens, Texas er et av stedene hvor mindreårige barn sendes etter at de er tatt for å ha krysset grensen ulovlig. AFP PHOTO / Brendan Smialowski
HUSER MINDREÅRIGE: Dette anlegget i Fabens, Texas er et av stedene hvor mindreårige barn sendes etter at de er tatt for å ha krysset grensen ulovlig. AFP PHOTO / Brendan Smialowski

Siden mai har minst 2300 barn blitt tatt fra sine foreldre ved grensen mellom Mexico og USA. Årsaken er den nye nulltoleransepolitikken overfor folk som prøver å ta seg ulovlig inn i USA.

Politikken går ut på at alle voksne som forsøker å krysse grensen ulovlig, skal straffeforfølges. Om de har barn, blir de overlatt til amerikanske myndigheter, nærmere bestemt Department of Health and Human Services.

Hysteriske barn

Hittil har det ikke vært kjent hvor de minste barna blir plassert, men onsdag identifiserer nyhetsbyrået AP tre sentre som ligger i Combes, Raymondville og Brownsville – alle i delstaten Texas. Et fjerde senter er under planlegging i Houston.

AP har snakket med leger og advokater som har besøkt sentrene der barn i førskolealder blir sendt. De forteller at lokalene er pene, rene og trygge, men barna – som ikke aner hvor foreldrene er – er hysteriske, gråter og er utagerende.

– Sentrene er ikke problemet, det er å ta barna vekk fra foreldrene som er problemet, sier Marhsa Griffin, en barnelege som har besøkt flere sentre.

Fagfolk påpeker overfor nyhetsbyrået at all forskning viser at tidlig separasjon kan skape permanente emosjonelle skader hos barn.

Næringslivstopper refser Trump

President Donald Trump har fått massiv kritikk for praksisen med å skille barn fra foreldrene, både fra sitt eget parti, kirken, barnelegeforeningen og fra tidligere presidentfruer. Nå tar også en rekke næringslivsledere bladet fra munnen.

– Det er hjerteskjærende å se bildene og høre lydopptakene av barna. Barn er de mest sårbare menneskene i ethvert samfunn. Jeg mener det som skjer er inhumant og må stanses, sa Apple-sjef Tim Cook tirsdag.

Toppsjefene i andre teknologibedrifter som Uber, Twitter og Google har også kritisert politikken, ifølge Washington Post. Sjefen i investeringsbanken Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, kaller det «tragisk» og sier det er enkelt å fortelle hva man bør gjøre hvis man slipper å ta konsekvensene av egne beslutninger.

Samler inn millioner

Facebook-sjef Mark Zuckerberg har oppfordret folk til å gi penger til menneskerettighetsgruppen Texas Civil Rights Project og har selv donert penger til en innsamlingsaksjon for å hjelpe foreldrene som har blitt skilt fra barna sine.

Denne innsamlingen har vokst til den største noen sinne på Facebook. Onsdag ettermiddag hadde mer enn 220.000 mennesker donert til sammen 10 millioner dollar i innsamlingen, melder USA Today.

– Min sønn er trygt i mine armer. Jeg bekymrer meg ikke for at han skal bli tatt fra meg. Jeg donerer og håper at jeg aldri vil behøve å tenke på det, skriver en donor.

Uklar plan

Myndighetene innrømmer at det ikke foreligger noen planer for hva man skal gjøre med disse barna, eller hvordan de skal kunne gjenforenes med foreldrene de er skilt fra.

– Denne politikken er relativt ny, medgir statssekretær Steven Wagner i det amerikanske helsedepartementet.

Mens de voksnes skjebne blir avgjort i rettssalen, er det høyst uklart hva som skal skje med barna.

– Vi samler fortsatt erfaringer, sier Wagner.

Forsøker å hjelpe

Menneskerettsadvokater forsøker å hjelpe familiene som er splittet.

Efren Olivares og hans team av advokater i Texas Civil Rights Project samler informasjon fra dem som – iført håndjern – blir framstilt for varefengsling i Rio Grande.

Navn, fødselsdatoer og beskrivelser av barn som er tatt med tvang fra foreldre og foresatte, blir nøye notert ned i håp om at dette skal gjøre gjenforening enklere.

Flere av dem som framstilles for varetektsfengsling, anklaget for å ha tatt seg ulovlig over grensa, er imidlertid analfabeter og kan knapt nok stave navnet på barna som ble tatt fra dem, forteller Olivares.

Når de sier seg skyldige i anklagen om å ha krysset grensa ulovlig, blir de enten sendt i fengsel eller lukket mottak, der det er langt vanskeligere å få tilgang til dem.

– Skam deg!

Interneringen en av barn har opprørt mange i USA, noe ministeren for innenlands sikkerhet, Kirstjen Nielsen, fikk merke da hun spiste på restaurant i Washington tirsdag kveld.

Midt undermiddagen brøt demonstranter inn og ropte «skam deg» til Nielsen, som har markert seg som en ivrig forsvarer av den nye praksisen.

– Hvordan kan du sitte her og nyte en mexicansk middag, samtidig som du deporterer og fengsler titusenvis av mennesker som kommer for å søke asyl i USA, ropte en av aktivistene.

USAs fire tidligere førstedamer, Amnesty International, FNs høykommissær for flyktninger, FNs barnefond og ledende demokrater har også gått hardt ut mot praksisen, som stemples som «umoralsk», «skammelig», «hjerteskjærende», «mishandling» og «ren tortur».

(©NTB/TV 2)