får flytte tilbake tidligst torsdaG:

Gravemaskin tatt av jordskred i Trøndelag – 35 boliger evakuert

Et 800 meter bredt jordskred har dratt med seg en gravemaskin i sjøen i Leksnes i Trøndelag. 35 omkringliggende boliger er evakuert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En gravemaskin ble onsdag tatt av et jordras og ble med massene ut i sjøen i Leksvik i Indre Fosen i Trøndelag.

Gravemaskinføreren klarte å hoppe ut før maskinen endte i sjøen.

– Det var gravemaskinføreren som meldte fra om raset, så han er i hver fall i sikkerhet. Det er ingen indikasjoner på at mennesker har blitt tatt sier operasjonsleder Rune Brandmo i Trøndelag politidistrikt, til TV 2.

Raset har gått ved en gård som ligger langs kystkanten i Leksvikveien.

35 boliger evakuert

Raset er flere hundre meter bredt, og har gått langs sjølinjen. Fritidsboliger og sommerhus står i fare for å bli tatt, og er derfor evakuert.

Like etter klokken 15.30 melder politiet at 35 boliger evakuert og 24 personer har møtt på evakueringssenteret.

Omkring 80 personer er bosatt innenfor det evakuerte området. De evakuerte får ikke flytte hjem igjen før tidligst torsdag morgen, når det gjøres en ny vurdering.

– Vi har god kontroll på situasjonen per nå. Vi har evakuert alle innenfor evakueringssonen og har vaktposter som hindrer folk i å gå inn igjen, sier operasjonsleder Trond Volden.

Geologer jobber fortsatt med å vurdere forholdene, og videre evakuering vurderes. Evakueringssone og sperringer er satt ut fra geologenes foreløpige vurderinger, opplyser politiet.

Vurderer evakuering av sykehjem

Dersom sonen for evakurering utvides, vil man trolig måtte evakuere et sykehjem med totalt 70 beboere som ligger tett opptil den nåværende evakueringssonen. Ti av disse beboerne er sengeliggende.

Foto: Forsvarets redningstjeneste
   330 skv. Ørlandet
Foto: Forsvarets redningstjeneste 330 skv. Ørlandet

Like før klokken 18 skrev politiet at kommunen velger å evakuere disse ti sengeliggende pasientene for å være føre var. Ifølge NRK er imidlertid denne evakueringen avblåst.

– Det er geologene som avgjør om evakueringssonen utvides, eller eventuelt om folk får flytte tilbake igjen. Men vi holder alle muligheter åpne. Om sonen utvides, må vi ha en plan klar for evakuering av sykehjemmet, sier Volden til TV 2 før klokken 17.

Politiet avventer nå en siste vurdering fra geologene.

– Vi venter nå på en ekspertuttalelse. Det geologene har sagt, er at flo og fjære kan ha innvirkning på rasfaren. Ettersom det nå er fjære og mindre vann, kan det gjøre at man får bedre oversikt over raset, sier operasjonslederen.

Måtte evakuere

Baard Berger og kona Sissel bor i nærheten av skredet. Baard forteller at de ikke føler seg trygge hjemme hos seg selv, og har evakuert.

– Vi har oppdaget at huset vårt har begynt å synke litt. Vi har vært ganske urolige den siste tiden, sier Berger til TV 2.

Brannvesenet er på stedet og opplyser at det fortsatt raser i området. Man frykter både at skredet skal spise seg innover mot boliger, og at det skal rase lenger vest langs kysten.

– Situasjonen er foreløpig uoversiktlig. Vi frykter at raset skal utvide seg mot Leksvik sentrum, og da blir det mer omfattende evakueringer, sa operasjonslederen til TV 2 tidligere onsdag.

Et Sea King-helikopter er på stedet for å få oversikt over rasstedet, og to geologer er i området for å vurdere ytterligere rasfare. NVE varsler at de er på vei for å bistå i arbeidet.