Apple Pay på kortterminal.
Apple Pay på kortterminal. Foto: Kallestad, Gorm/NTB scanpix

Nå skal du få betale med Apple Pay – men du får ikke sende penger til venner

Nå får også nordmenn betale med Apple Pay.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange har ventet på at Apples betalingstjeneste Apple Pay skulle bli klar for Norge. Onsdag var ventetiden over for en rekke norske bankkunder.

I første omgang vil betalingstjenesten være tilgjengelig i Norge for kunder med konto og Visa-kort i Nordea Bank, Santander Bank og Sbanken (tidligere Skandiabanken), opplyser Visas norgessjef, Jens Nes.

Apple Pay vil også være tilgjengelig for Nordeas kunder med Mastercard-kort, ifølge Inge Kjønnøy, leder for MasterCard Norge.

Apple Pay fungerer ved at man holder mobiltelefonen inntil betalingsterminalen, hvorpå fingeravtrykket godkjenner betalingen. Ifølge Apple fungerer tjenesten i apper eller med nettleseren Safari med telefonene iPhone 6 og nyere, samt modellen SE, en rekke iPader og Mac-maskiner.

Kaffe på hjørnet

– Vi er glade for å kunne tilby Apple Pay til kundene våre, det er en svært brukervennlig løsning. Jeg er sikker på at dette vil gjøre hverdagen enklere for mange, sier Snorre Storset, administrerende direktør i Nordea Norge.

– Om du kjøper kaffe på hjørnet, betaler for melk og brød i kassa, eller shopper sommerkjolen på nett: Nå kan de dagligdagse betalingene gjøres raskere og enklere med Apple Pay, sier Børge Liavik, kommersiell direktør i Santander i Norge.

Også Sbanken er storfornøyd med å kunne tilby betalingsløsningen til sine kunder.

– Apple Pay vil gjøre betaling via mobil til en enkel, trygg og personlig måte å betale på, som er raskt og lettvint for norske kunder, sier daglig leder Magnar Øyhovden.

Den landsdekkende bensinstasjonkjeden Circle K opplyser i en pressemelding onsdag at Apple Pay nå er tilgjengelig for kundene.

– Vi er svært fornøyde med at vi nå kan tilby betaling med Apple Pay for våre norske kunder. Vårt mål er å gjøre det enkelt for kundene og dette passer godt med Apple Pays brukervennlige løsning for kontaktløs betaling, sier Håkon Zia Skånhaug, Senior Director Card & Payment Development hos Circle K Europe.

Lansert i 2014

At tjenesten var på vei til Norge, ble kunngjort av Apple-sjef Tim Cook under presentasjonen av kvartalstallene i begynnelsen av mai. Da opplyste Cook at betalingstjenesten ville bli lansert i både Norge og Polen i løpet av de neste månedene.

Tjenesten ble lansert i 2014, og før Norge og Polen kom med på lista, var det mulig å bruke Apple Pay i 21 land, skriver Tek.no.

Sverige, Danmark og Finland fikk tilgang til tjenesten i fjor høst.

– Erfaringene derfra er at kundene virkelig liker betalingsløsningen, og at de blir positivt overrasket over hvor enkelt det faktisk er, sier Snorre Storset i Nordea.

Konkurrent til Vipps

Fra før har DNBs Vipps for lengst kapret markedet for vennebetaling i Norge. Betaling i butikker og nettbutikker er på gang, og kontaktløs betaling, såkalt NFC, er blitt stadig vanligere.

Ifølge Tek.no kan Apple ha en fordel ved betaling mellom selskapets egne mobiltelefoner. I den siste programvareoppdateringen ble det mulig å sende penger via meldingsappen.

Nordea er fra før partner med DNB om Vipps-løsningen. Foreløpig har det ikke kommet meldinger om at funksjonaliteten for vennebetaling gjennom Apple Pay blir tilgjengelig i Norge. Det ville gjort Apple Pay til en mektig utfordrer til Vipps her hjemme, ifølge E24.

DNB-kundene kan trolig se langt etter Apple Pay-støtte, skal man tro signalene fra DNB. Bankens kommunikasjonsrådgiver viser til erfaringer fra andre land, som sier at bruken av Apple Pay har vært lav hos bankkundene som har hatt tilgang.

– Vi sier nei fordi vi ser at dette er en løsning til i liten grad er tatt i bruk. Brukerne har i dag alternativer som de er fornøyd med i form av kredittkort og kontaktløs betaling, sier DNBs kommunikasjonsrådgiver Andreas Nyheim til Tek.no. (NTB/TV 2)