Er du også avhengig?

Slik gikk det da Ivar (23) ikke fikk bruke mobilen på et døgn

Vanligvis bruker han tre timer om dagen på mobilen. Så måtte han klare seg uten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

23 år gamle Ivar Olai Ytrebø er som de fleste andre på hans alder. Travelt opptatt med skole, jobb og venner. Og ikke minst med å dele og holde kontakten med folk via mobilen. Han bruker rundt tre timer hver dag på telefonen. Det går mest i snap, messenger og å følge med på fotball.

Han har lastet ned en app som måler mobilbruken gjennom et døgn og blir overrasket over hvor mye han faktisk bruker telefonen.

– Den er oppe hvert tiende minutt. På et døgn har det vært tre timer. Det er to fotballkamper det, sier Ivar.

Et døgn uten

Men vi har bedt Ivar ta en utfordring. Klarer han å være uten mobilen et døgn?

– Jeg tror det blir ganske kjedelig. Og litt stressende.

TV 2 konfiskerer telefonen, og 23-åringen må klare seg gjennom 24 timer uten tilgang på telefonen.

Se hvordan det gikk i videovinduet øverst i saken.

Klarer han det?

I jobben på en kaffebar i Oslo sentrum trenger han ikke telefonen, men dødtid blir ofte brukt til å surfe litt mellom slagene. Men den største utfordringen mener Ivar blir morgenen etter da han må være på jobb 06.30. Han har jo ingen annen vekkerklokke.

– Jeg må rett og slett ut og kjøpe med en vekkerklokke for å være sikker på at jeg kommer meg opp, sier han.

Å kommunisere med venner viser seg også å bli vanskelig uten tilgang på mobilen. Ivar er vant til å både snappe og chatte dagen lang. Og han klarer faktisk ikke å holde seg helt unna. Når han er ferdig på jobb for kvelden må han bare logge på macen hjemme for å se hva han har gått glipp av.

– Jeg klarte rett og slett ikke la være å sjekke. Og det var flere som lurte på hvorfor de ikke fikk noe svar. Noen var til og med litt forbannet på at det tok så lang tid før jeg svarte.

Et døgn etter

Etter 24 uten telefon var det på tide å høre hvordan det hadde gått.

– Det var litt digg, men også ganske udigg. Det er vanskelig å gå 24 timer uten å tenke på at folk har forsøkt å kontakte deg.

– Kunne du klart deg uten mobiltelefon?

– Nei, jeg klarer ikke det. Dessverre.

Flere avhengige

Psykolog John Petter Fagerhaug sier det stadig er vanligere å være avhengig av teknologi. Samtidig er det også vanskelig å behandle om avhengigheten blir så alvorlig.

– Det som er vanskelig når du jobber med avhengighet av teknologi, er at i motsetning til en alkoholiker hvor du kan si nei til alkohol, så kan du ikke si nei til teknologi. Det gjør at det er en enda vanskeligere utfordring for de som jobber med det, forklarer han.

Du møter både Ivar Olai Ytrebø og psykolog John Petter Fagerhaug i God Morgen Norge onsdag morgen.