Video viser ulykken:

– Skjønte at noe var galt, men da var det for sent

En t-banefører er tiltalt etter å ha stoppet og åpnet dørene før hele toget var inne på perrongen. En rullestolbruker falt ned i skinnegangen og en kvinne fikk 750 volt gjennom kroppen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det har vært en stor påkjenning, fortalte føreren da han inntok vitneboksen i Oslo tingrett mandag.

I oktober i 2016 kjørte han t-banens linje fem mot Vestli. På Romsås stasjon gikk det galt. Føreren stoppet så tidlig at den bakerste vogna ikke var inne på perrongen.

Føreren trykket deretter på knappen som gjør det mulig for passasjerene å åpne dørene.

En mann i en elektrisk rullestol rygget bakover og falt baklengs ned i skinnegangen.

I Oslo tingrett ble det mandag vist en overvåkningsvideo fra stasjonen. Der ser man hendelsesforløpet. TV 2 har fått tilgang til videoen. Den kan du se i videovinduet øverst.

750 volt gjennom kroppen

Etter fallet oppsto det panisk stemning. En ung mann var den første som reagerte. Han veivet med hendene og deretter kom flere personer til.

Mannen i rullestolen ble ikke alvorlig fysisk skadd, men det ble en kvinnelig passasjer som forsøkte å hjelpe til. Hun tok tak i rullestolen, men den hadde kommet i kontakt med skinnen som forsynet t-banen med strøm.

Dermed fikk hun 750 volt gjennom kroppen. Kvinnen ble lagt inn på sykehus og overlevde, men har fått senskader.

– Min klient har vært sykmeldt siden ulykken. Hun har store smerter i hodet, armen og skulderen. I tillegg har hun fått posttraumatisk stresslidelse, forteller kvinnens bistandsadvokat, Kristin Kvanum Hestnes til TV 2.

Sliter med senskader

Mannen i rullestolen har også blitt diagnostisert med posttraumatisk stresslidelse etter ulykken, opplyser hans bistandsadvokat, Cecilie Hvam-Jacobsen.

– Tiden etterpå har vært veldig tøff. Han gruer seg til å forklare seg i retten og dermed gjenoppleve alt på nytt, sier hun.

Påtalemyndigheten mener at føreren skal straffes fordi han har vært uaktsom og fordi han har forårsaket en ulykke som førte til personskade og som kunne ha ført til tap av menneskeliv.

– Det er opp til tingretten å ta stilling til om han kan straffes, men vi mener det er grunnlag for det, sier aktor, politiadvokat Eric Lindset.

– Forstod at noe var galt

Føreren av t-banen nekter straffskyld etter ulykken.

– Han mener det var et uhell som dessverre fikk store konsekvenser, sier førerens forsvarer, advokat Halldis Winje.

– Er det ikke hans skyld at t-banen stoppet for tidlig?

– Han har gjort en feil, men det er ikke alle feil som bør eller skal være straffbare, sier hun.

I retten forklarte føreren at han nesten umiddelbart forstod at noe var galt, men at han allerede hadde frigjort dørene og at ulykken alt hadde skjedd.

Mannen kjører fortsatt t-bane i Oslo. Sporveien har gjennomført en intern granskning etter ulykken, men har ikke funnet grunnlag for å suspendere ham.

– Dette er en tragisk hendelse som ikke skulle ha skjedd. Det har vært viktig for oss å ettergå rutiner for at det ikke skal skje igjen, sier kommunikasjonssjef i Sporveien, Cato Asperud.