Helsemyndighetene frykter kjønnsykdommer:

– Snart hjelper det ikke med en pille mot gonoré

Kjønnssykdommene syfilis og gonoré øker i Norge. Nå advarer helsemyndighetene om at sykdommene kan bli resistente mot antibiotika, og håper at flere unge vil bruke kondom for å beskytte seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv om kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot alle typer kjønnssykdommer, viser tall at nordmenn er dårlige til å bruke det.

Nå ønsker helsemyndighetene å øke kunnskapen om hvor viktig det er å bruke prevensjonsmiddelet.

– Vi har sett en sterk økning i antall tilfeller av gonoré og syfilis, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet til TV 2.​

Resistente bakterier

Helsedirektoratet har nå satt i gang en kampanje som retter seg mot dem mellom 18 og 30 år.

Med fargesterke meldinger som blant annet oppfordrer til å bruke «kondom i din fitte» og «på din pikk», håper de at nordmenn vil huske å bruke kondom.

– Tallene i seg selv er ikke så høye, men de er økende, og sammen med holdningene vi hører om at folk ikke tror det er så farlig, så må vi gjøre noe, sier Linda Granlund.

Nå har det nemlig dukket opp tilfeller i verden der gonoré-bakterier er blitt resistent mot antibiotika, og det er altså ikke slik at man bare kan gå til legen og få en pille for å bli kvitt sykdommen.

Linda Granlund i Helsedirektoratet.
Linda Granlund i Helsedirektoratet. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

– Det er svært alvorlig, og i tillegg til at man kan bli steril trenger vi å få ut informasjon om farene ved disse sykdommene. Snart kan det være slik at det ikke hjelper med en pille mot gonoré, og da må vi få frem at kondom er det eneste som beskytter, sier Granlund.

Flere tester seg

Hos Sex og samfunn, Norges største opplysningssenter for seksuell helse, tester mange unge seg for klamydia og gonoré.

– Før var gonoré mest vanlig blant menn som har sex med menn, men nå får også unge heterofile gutter og jenter gonoré, sier Maria Røsok, som er daglig leder hos Sex og samfunn.

Klamydiatilfellene har økt kraftig de siste årene, men det har også antall som tester seg.

– Ungdommen er blitt veldig flinke til å teste seg. Men vi ser at man kanskje har sex med flere personer enn tidligere og mange tar med seg sykdom fra utlandet, sier Røsok.

Sterk ordbruk

Kampanjen fra myndighetene som bruker ord som «pikk» og «fitte» har blitt kritisert, men Helsedirektoratet forsvarer ordbruken.

– Vi må være konkrete og tydelige for å nå gjennom til denne målgruppen, sier Granlund.

Hos Sex og samfunn er de usikre på om det vil fungere.

– Vår erfaring er at skremselspropaganda og pekefingre gjør at unge folk ikke hører etter. Nå har de fått oppmerksomhet fordi de har brukt ord som «pikk» og «fitte», men om det fører til økt kondombruk gjenstår å se, sier Røsok.