Olje- og energiminister Terje Søviknes har valgt å trekke seg fra Pride i Oslo etter press fra aksjonister.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Olje- og energiminister Terje Søviknes har valgt å trekke seg fra Pride i Oslo etter press fra aksjonister. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Søviknes trekker seg fra Pride-paraden

En spontan aksjon på sosiale medier ba olje- og energiministeren om å ikke delta.

Pride-paraden i Oslo er en markering av mangfold og toleranse, men da Olje og energimister Terje Søviknes gjennom sin rådgiver varslet at han ville gå i årets parade, var det mange som reagerte.

Denne uken har en spontan aksjon på Facebook i klare ordlag meddelt at Søviknes ikke er velkommen. På facebooksiden til Søviknes hagler kommentarer som «Ingen voldtektsmenn i paraden, takk».

Begrunnelsen er den 18 år gamle saken der Terje Søviknes hadde sex med en 16 år gammel jente på et FpU-landsmøte.

– Han har aldri engasjert seg i den skeive kampen overhodet. Når han akkurat i år velger å gå i paraden, oppfattes det av mange som at han forsøker å få fokus bort fra en voldtekt. Denne saken er ikke over, sier Guro Sibeko til TV 2.

Ottar

Hun er en av mange som har engasjert seg i saken på sosiale medier. Kvinnegruppa Ottar og Feministisk initiativ, hev seg på aksjonen og søkte politiet om å få holde en demonstrasjon mot Søviknes foran Stortinget 22. juni klokka 17. Det er samme tidspunkt som pridefestivalen i Oslo starter.

Søviknes sier nå at han ønsker å trekke seg fra Pride.

– Jeg ville delta på Pride for å vise min støtte til at folk må få leve det livet de ønsker og med den de elsker. Når nå fokuset flyttes vekk fra målet med arrangementet, basert på at noen enkeltpersoner ikke ønsker deltakelse fra meg, velger jeg derfor å ikke stille slik at arrangementet kan få all oppmerksomhet på de viktige sakene som Pride representerer, sier Søviknes til TV 2.

Reagerer

Statsrådens politiske rådgiver, Christian Haugen, som selv er homofil, reagerer på aksjonen som presset Søviknes ut.

– Dette er bare trist. Alle er og bør være velkomne på Pride, og så vidt jeg har forstått ut fra min bakgrunn i homopolitikk så handler ikke pride om å ekskludere folk, uavhengig av man måtte ha tatt dårlige valg i løpet av livet eller ikke. Søviknes har sagt at han angrer på det som skjedde tilbake i 2001 og saken ble henlagt som intet straffbart forhold. Når skal man egentlig sette strek? sier Haugen, til TV 2.

Denne uken ble det kjent at den den gang 16 år gamle jenta som Søviknes hadde sex, og som hevder hun ble voldtett, begjærer ny etterforskning av saken fra 18 år tilbake.