Norge bringer USAs stål- og aluminiumstoll inn for WTO

Norge bringer USAs stål- og aluminiumstoll inn for Verdens handelsorganisasjon, WTO, opplyser Utenriksdepartementet.

Hovedkvarteret til World Trade Organization (WTO) i Geneve, Sveits. AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI Foto: Fabrice Coffrini
Hovedkvarteret til World Trade Organization (WTO) i Geneve, Sveits. AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI Foto: Fabrice Coffrini

Norge mener USA bryter WTOs regler. Det kan imidlertid bli vanskelig å tilbakevise USAs begrunnelse for stål- og aluminiumstollen, ifølge handelsekspert.

Norge ba tirsdag USA om tvisteløsningskonsultasjoner i Verdens handelsorganisasjon (WTO) på grunn av USAs tilleggstoll på stål og aluminium.

Fra før av har EU, Canada, Mexico, Kina og India gjort det samme.

– Norge mener USAs tilleggstoll på stål og aluminium bryter med en rekke bestemmelser i WTO-regelverket, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Vanskelig sak

Bakgrunnen er at USA 23. mars innførte tilleggstoll på stål og aluminium på henholdsvis 25 og 10 prosent.

Begrunnelsen var at import av stål og aluminium skal være av et omfang som truer USAs nasjonale sikkerhet, en argumentasjon Norge nå ønsker å gå nærmere etter i sømmene.

UiO-forsker og handelsekspert Guri Rosén ved ARENA senter for europaforskning er imidlertid usikker på hvor effektiv WTO-prosessen vil være. Hun forklarer at Norge og de andre partene kan velge å opprette en panelsak i WTO, som USA eventuelt kan anke dersom landet taper.

Dette vil være en tidkrevende prosess der partene og uavhengige eksperter uttaler seg.

– Det kan bli vanskelig for WTO å slå fast at USAs toll ikke dreier seg om nasjonal sikkerhet. USA kan hevde at WTO ikke har noe med det å gjøre. Dette er et uforutsigbart og uutforsket farvann, sier Rosén til NTB.

– Gjør konflikten åpenbar

Ifølge handelseksperten er Norge, EU og de andre partenes foreløpige tiltak i tråd med WTOs mål om å løse tvister gjennom konsultasjon og ikke søksmål.

Likevel omtaler Rosén tiltaket som konfronterende.

– Man gjør konflikten åpenbar ved å involvere en tredjepart til å megle, sier UiO-forskeren.

UiO-forskeren tror at verdensmarkedet som helhet vil tape på en eventuell formell klagesak mot USA, uavhengig av hvem som vinner.

– Det kan, sammen med en handelskrig på flere fronter, bidra til et uforutsigbart klima, mener Guri Rosén.

Norge utsatt

Der EU som helhet blir tungt rammet av USAs tilleggstoll, er Norges eksport av stål og aluminium til USA relativt liten.

Bare om lag 0,2 prosent av den norske eksporten gikk til USA i 2017.

– Norge blir i liten grad rammet direkte av tilleggstollen, i og med at eksporten ikke er så veldig stor. Det problematiske er at Norge kan blir rammet av mottiltak fra EU. EU har sagt at vurderer dette for å hindre at kinesiske stål- og aluminiumsprodukter flommer innover det europeiske markedet, sier Rosén om situasjonen Norge er i.

– Håpet er at Norge kan unntas beskyttelsestiltakene, legger hun til.

Tror klage vil ramme markedet

31. mai opphevet president Donald Trump unntaket som var gitt til EU, Mexico og Canada. Både EU og Mexico har svart med at de vil innføre toll på utvalgte amerikanske varer.

Utenriksminister Søreide understreker på sin side at det internasjonale samfunnets spilleregler må følges.

– For norsk økonomi, som er liten og åpen, er det avgjørende at de felles internasjonale kjørereglene for handel respekteres. Når noen handler i strid med disse kjørereglene, rammes både enkeltland og internasjonal økonomi, påpeker Søreide.

– Når WTO-regelverket settes til side av USA på denne måten, bidrar det til å svekke deres troverdighet i internasjonal handelspolitikk. Det bidrar samtidig til å undergrave det regelbaserte, multilaterale handelssystemet, sier utenriksministeren.

Utenriksdepartementet opplyser at Norge tidligere har vært part i tre tvisteløsningssaker som førte til opprettelse av panelsak. Dette var stålsaken mot USA, med panel opprettet i 2002, laksesaken mot EU i 2006 og selsaken mot EU i 2011.