INGEN UTENLANDSFERIE: Andre barn så det som en selvfølge å reise til Syden om sommeren. Det gjorde ikke Sofie Caroline.
INGEN UTENLANDSFERIE: Andre barn så det som en selvfølge å reise til Syden om sommeren. Det gjorde ikke Sofie Caroline. Foto: Privat

Sofie (23) raser mot feriepresset:

– Jeg ble spurt om vi var fattige

Toppblogger Sofie Caroline Nilsens (23) ble skamfull fordi hun ikke reiste til Syden som «alle andre» i oppveksten. Nå tar hun et oppgjør mot feriepresset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Tar du ikke med barna til Syden? Skam deg», er overskriften på Sofie Caroline Nilsens (23) blogginnlegg.

Nei, hun mener det ikke bokstavelig, men at det føltes slik for henne da hun vokste opp.

«Spørsmålene er ikke «hva skal du i sommer?» det er «hvilket land skal du reise til?». Det virker som at alle tar det som en selvfølge at man tar med seg barna til syden i sommer, NOE DET IKKE ER.», skriver 23-åringen.

Bloggeren, som også deltok i fjorårets sesong Paradise Hotel, vokste opp sammen med moren sin i Tromsø. På grunn av deres økonomiske situasjon, reiste de aldri til Syden på sommerferie. Det gikk ikke ubemerket hen hos klassekameratene.

– Mange var sjokkerte over at jeg ikke hadde vært i Syden. Jeg fikk også spørsmål om vi var fattige, forteller Nilsen til TV 2.

Skammet seg

Det var først da hun begynte å skamme seg for å «bare» dra til Tønsberg for å besøke pappaen sin.

– Da jeg bodde i Tromsø var det et høydepunkt for meg å dra til Tønsberg og besøke pappa, og jeg følte aldri behovet for å reise til Syden før andre bemerket det, minnes Nilsen.

Årsaken til Nilsens innlegg, var en Instagram-melding fra to søstre som fortalte at de ikke hadde økonomi til å reise på utenlandstur, og ba om råd. Dette fikk Nilsen til å huske sin egen oppvekst.

Nå etterlyser hun aksept og åpenhet rundt at det ikke er en selvfølge for alle å reise på utenlandsferie.

– Det er ikke noe galt i å ta med barna sine til Syden, men det er ikke greit å se ned på de som ikke gjør det. Jeg håper at det blir snakket mer om at det ikke er flaut å ikke reise utenlands på ferie, sier Nilsen, før hun fortsetter:

– Dessuten burde nok barn få et innblikk i at det koster ganske mye penger å reise på en slik tur. Man trenger ikke å være fattig fordi man lar være, sier Nilsen.

«Ikke ferie om man ikke drar til utlandet»

For Kristin Oudmayer, fagansvarlig for oppvekst og inkludering i UNICEF, er dette et svært kjent scenario.

Hun forteller at hun nylig overhørte noen barn som snakket om ferie. Det var to jenter som satt og snakket om en tredje jente.

– De to andre skulle til utlandet, mens den tredje skulle på hytta med besteforeldrene. Så sier en av dem «Det er ikke ferie om man ikke drar til utlandet». Det er klart at disse oppfatningene ikke starter i barna selv, men kommer utenfra. Det handler om hva man legger i begrepet ferie, konstaterer Oudmayer.

Hun er opptatt av å fremme at sommerferie-begrepet betyr så mye mer enn en tur til Syden.

FERIE ER IKKE BARE SYDEN: Kristin Oudmayer i UNICEF ønsker å fremme at begrepet ferie handler om mer enn å bare reise til utlandet. Foto: UNICEF
FERIE ER IKKE BARE SYDEN: Kristin Oudmayer i UNICEF ønsker å fremme at begrepet ferie handler om mer enn å bare reise til utlandet. Foto: UNICEF

– Det bør være mye mer fokus på opplevelsene. Det er mange barn som reiser på sydenferie og har det helt forferdelig. Noen har foreldre som drikker mye alkohol, krangler og barna ender opp med følelsen av at det hele er et sammenhengende helvete. Så kan det være andre som ferierer her hjemme som opplever lange kortspillkvelder som magiske. Å reise til Syden er ikke synonymt med en god ferie, konstaterer hun.

Foreldre bidrar til press

Hun mener at foreldrene har en avgjørende finger med i spillet for at slike diskusjoner oppstår barn imellom.

– Det handler mye om foreldregenerasjonens holdninger og muligheter til å oppleve mye, noe som gjør at forskjellene blir større mellom de som har mye og de som har lite, sier hun, før hun legger til:

– Men det er også et press som skapes mellom barn selv. Barn er opptatte av å sammenlikne seg med andre både når det gjelder utseende, reiser og penger. Det ligger litt i deres natur, og slik forsterkes presset av dem seg imellom, men det kommer utenfra i første omgang.

Ikke nok kapasitet

Siden 2013 har Oudmayer vært ansvarlig for UNICEFs «Feriesentralen». Dette er et tilbud hvor familier med dårligere råd kan finne tips til enkle og inkluderende sommeraktiviteter som har lav eller ingen kostnad. I år sliter de med for liten kapasitet til å komme i gang. Det merkes.

– Jeg kontaktes daglig på mail og SMS. De sier ting som at «Feriesentralen reddet sommeren min». Enten fordi de fikk lånt en hytte, et telt eller fikk en gratisbillett til dyreparken, sier Oudmayer.

Hun beskriver skoleferiene som et forstørrelsesglass. Opplever man mye og har det bra, så forsterkes gjerne denne følelsen i sommerferien. Har du det vanskelig i hverdagen, blir det ekstra sårt og vanskelig i ferien.

Nå ønsker hun at alle tar sin del av ansvaret for at sommeren blir så god som mulig for flest mulig.

– Jeg vil oppfordre alle til å se mennesker rundt seg i ferietider og høytider – og resten av året også selvfølgelig. Ha fokus på hvilke opplevelser man kan ha sammen som familie, og hvilke aktiviteter man kan inkludere andre i. Det er opplevelsene som er viktige, ikke stedet. Det handler egentlig om noe så enkelt som: Hva er det som er viktig for oss når vi er sammen?

Stor pågang

I likhet med UNICEF har Røde Kors også et tiltak hvor frivillige sørger for ferietilbud for familier som strever økonomisk, kalt «Ferie for alle».

Stine Christiansen, seniorrådgiver i Norges Røde Kors, forteller om stor pågang, og at de ikke har tilbud nok til å hjelpe alle.

– Vi har ikke tallene klare for i år ennå, men i fjor var det 4200 barn som fikk delta. Vi fikk nesten dobbelt så mange søknader inn, så det er jo også mange som får avslag.

For å møte behovet, trenger de flere ildsjeler.

– Det er frivilligheten som er grunnlaget for aktivitetene i Røde Kors, også i «Ferie for alle», så vi ønsker oss bare enda flere frivillige som kan være med å lage ferietilbud for både barn og familier, forklarer hun.

– Det trenger ikke være store ting

Også Røde Kors er svært opptatt av at opplevelsene er det viktigste, ikke hvor man drar.

– Det trenger ikke å være så store ting for å ha gode opplevelser, men for eksempel det å dra for å fiske krabber, gå turer, bade og utforske naturen sammen med familie og venner, sier Christiansen og legger til:

– Det er viktig at vi som voksne reflekterer over hva vi presenterer som gode ferieopplevelser, og hvordan vi lytter til historiene barna forteller. Det er jo de gode minnene med barna man til syvende og sist sitter igjen med. Det husker vi jo også fra vår egen oppvekst. Den mestringsfølelsen man får når man hopper ned i vannet fra en litt høyere kant enn i fjor eller tar de første svømmetakene. Det er slike ting man husker, avslutter hun.