FØRSTE MØTE: Donald Trump Kim Jong Un møttes for første gang i Singapore 12. juni.
FØRSTE MØTE: Donald Trump Kim Jong Un møttes for første gang i Singapore 12. juni. Foto: Pool

eksperter om kroppsspråket:

– De kunne sagt grillpølser uten at noen hadde reagert

Kroppsspråkeksperter mener Donald Trump elsket situasjonen, mens Kim Jong-un var uerfaren og nervøs.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til tirsdag norsk tid, ble verden vitne til et historisk øyeblikk da Donald Trump og Kim Jong-un tok hverandre i hånda.

Men hvordan skal vi tolke kroppsspråket til de to verdenslederne?

– Kunstig

Kjell Terje Ringdal er ekspert på retorikk og massekommunikasjon. Han beskriver møtet i Singapore som en ekstrem iscenesettelse.

– Dette er en situasjon hvor Trump og Jung-un blir satt inn i en rolle, hvor de skal spille to statsledere. Det er kunstig og ekstremt konstruert for å ivareta ønsker og krav som kommer fra publikum, sier Ringdal til TV 2.

– Preget av alvoret

Han mener at en teaterregissør ville vært svært tilfreds med hvordan møtet utartet seg.

Retorikkeksperten sier at det var noe marionettaktig ved Kim Jong-un, og at det var en slags stivhet og passgang i måten han bevegde seg på.

– Han så ut til å være veldig preget av alvoret. Trump derimot, virket å være lederen. Det er han som driver det hele fremover, for eksempel gjennom måten han skyver Jung-un av scenen på. Det er ikke på en brutal måte, men han spiller rollen som den store far, sier Ringdal.

Trump var sjefen

Retorikkeksperten mener samtalene mellom de to verdenslederne var et spill for galleriet, og at det minnet om to marionettfigurer som møttes.

– De beveger munnen, vi hører noen lyder, og vi ser at det blir oversatt. Slik jeg tolker det, er det viktig at det skal se ut som de prater. De kunne sagt grillpølser uten at noen hadde reagert. Innholdet har ingen betydning, det er formen som er viktigst, sier Ringdal.

Mens de fleste kan virke stresset over at hele verdens øyne er rettet mot dem, mener Ringdal at Trump og Kim spilte sine roller helt utmerket, men at det var tydelig at den amerikanske presidenten var sjefen.

NERVØS: Ekspertene mener at Kim Jong-un virket nervøs under møtet med Trump. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB
NERVØS: Ekspertene mener at Kim Jong-un virket nervøs under møtet med Trump. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB

– Jong-un ser ut som han er litt medisinert, han er passiv og utstråler lite energi, mens Trump har mer adrenalin og tar flere initiativ, sier han.

Uerfaren og nervøs

Vidar Hansen er ekspert på kroppsspråk. Hans konklusjon er at Trump hadde stålkontroll, og at Kim Jong-un virket uerfaren og nervøs.

Da de to verdenslederne tok hverandre i hånda sier Hansen at de ønsket lik maktbalanse.

– Trump og Kim klemte hverandre så hardt at de ble hvite på knokene. Etter håndtrykket ga Trump et vennskapelig klapp på skulderen, og det var hans måte å vise dominans på, forklarer Hansen.

Da de to verdenslederne kom gående inn for å signere avtalen som blant annet handlet om total atomvåpennedrustning, mener kroppsspråkeksperten at Trump kjapt tok kommando.

Elsker oppmerksomheten

– Kim var svett, og du ser at han trekker beina unna seg og bak. Det er et typisk tegn på at han er usikker. Han puster også mye med munnen, og det er også typisk når man er nervøs, sier Hansen.

– Trump på sin side sitter veldig bredt, og har stålkontroll på situasjonen, fortsetter han.

Kroppsspråkeksperten sier at møtet kan oppsummeres med at Trump elsket oppmerksomheten, og at Kim Jong-un var den strake motsetningen.

– Det er god PR for de begge, men Trump har helt klart tatt styringen, sier Hansen til TV 2.