Historisk håndtrykk mellom Trump og Kim

Det er det første møtet mellom en sittende amerikansk president og en nordkoreansk leder.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to lederne kom fra hver sin side på en rød løper ved Capella Hotel på øya Sentosa i Singapore like etter klokka 3 natt til tirsdag norsk tid.

Donald Trump og Kim Jong-un møtte hverandre med et historisk håndtrykk, med nordkoreanske og amerikanske flagg i bakgrunnen.

Det er det første møtet mellom en sittende amerikansk president og en nordkoreansk leder.

En kort passiar mellom de to og posering for fotografene var over på få sekunder før de to gikk sammen før møtet.

Trump har på forhånd sagt at Kim bare får denne ene sjansen. Den amerikanske presidenten har hevdet at han bare trenger ett minutt på å avgjøre om Kim er seriøs i sine fredsbestrebelser.

– Hindringer på veien

Trump og Kim satte seg ned i hver sin stol foran pressen like før de gikk sammen i møtet. Der ga Trump uttrykk for at han spår et storartet forhold med Kim.

– Herr generalsekretær, det er en stor ære å være her med deg. Vi vil ha et veldig godt forhold, jeg er ikke i tvil, sa Trump til journalistene under den korte seansen.​

USAs utenriksminister Mike Pompeo, Trumps stabssjef John Kelly og sikkerhetspolitisk rådgiver John Bolton var blant dem som var til stede under møtet.

– Jeg vet vi kommer til å ha stor suksess sammen, og vi skal løse et stort problem. Et stort dilemma, som inntil idag har vært uløselig. Jeg vet, hvis vi samarbeider vil vi klare å ordne det. Det er en stor ære, tusen takk, sa Trump.

^
Historisk møte i Singapore Foto: NTB scanpix

Kim sa via sin oversetter at det «var ikke lett å komme seg hit» og at «det var hindringer på veien, men vi overkom dem, og i dag er vi her».

Etter det 38 minutter lange møtet på tomannshånd kom Trump og Kim ut på balkongen på hotellet.

Journalister stilte spørsmål mens de sto utenfor møtelokalet, uten å få svar.

Arbeidslunsj

Rundt klokken 6 norsk tid startet en lunsj med utvidet selskap fra de to delegasjonene.

Etter arbeidslunsjen uttrykte USAs president at han er svært fornøyd med toppmøtet så langt:

– Vi har gjort større fremgang enn noen kunne forvente, sa Trump til mediene.

Trump kunngjorde at det vil bli en signering etter arbeidslunsjen med Kim.

Sør-Koreas president Moon Jae-in sier forrige natt var søvnløs. Før et møte med statsrådene i Sør-Korea sa Moon at han håpet møtet ville bli en suksess så et nytt kapittel kan begynne, melder CNN.

Den sørkoreanske presidenten regnes som arkitekten bak det diplomatiske gjennombruddet med Nord-Korea, og har vært en viktig pådriver for avspenningen mellom Nord-Korea og USA.​

Historiker og Asia-forsker Stein Tønnesson mener at Sør-Koreas president skal ha mye av æren.

– Uhyre viktig steg

Han sier at møtet er et uhyre viktig steg på veien for tilnærmingsprosessen mellom Sør- og Nord-Korea.

– Jeg håper at det vil bli en avtale som åpner opp for videre tilnærming mellom Nord- og Sør-Korea, som jeg ser som den viktigste drivkraften i denne prosessen, sier Tønnesson til TV 2.

Han håper at møtet på Capella Hotel på øya Sentosa i Singapore på litt lengre sikt kan bidra til en faktisk avvikling av Nord-Koreas atomvåpen.

– Det vil kunne bidra til å bedre nedrustningssituasjonen også i verden generelt. Jeg vil tro at noe av det vanskeligste de forhandler om, er et amerikansk ønske eller krav om at Nord-Korea skal deklarere alle sine atomanlegg, og tillate internasjonal inspeksjon av dem, sier Tønnesson til TV 2.

(TV 2/NTB)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook