Søndag ble Kim Jong-un ned flytrappen på flyplassen i Singapore for å møte president Donald Trump.

Flyet han kom ut fra bar logoen til Air China og kinesisk flagg og er et spesialutstyrt fly av det amerikanskutviklede Boeing 747-4JC.

Sarkastiske kommentarer

Bildene av Kim som kom ut fra et kinesisk fly, ble raskt gjenstand for sarkastiske kommentarer, skriver New York Times, som har forklaringen på hvorfor den kontroversielle statslederen ikke fløy sitt eget fly.

– Kinas nye provins, twitret Victor Cha, en Nord-Korea-ekspert ved Georgetown-universitetet i Washington.

– En god og beskyttende storebror å ha, skrev en annen twitterbruker.

Den amerikanske skribenten Gordon Guthrie Chang fulgte opp med:

– Air China, det kinesiske flaggskipet, fraktet Kim Jong-un til Singapore, og det er i all hovedsak Kina som sier «Dette er vår mann, ikke kødd med ham».

Kinesiske luftfartsekeperter sier at Kim trolig valgte Air China-flyet fordi det er tryggere enn Kims eget fly, et 38 år gammelt sovjetisk Ilyushin Il-62-fly.

–Det russiske flyet kan ikke sammenlignes med det kinesiske Boeing 747-4J6-flyet når det gjelder sikkerhet og komfort, sa Gao Zhuo, en skribent i Aerospace Knowledge, ifølge New York Times.

– Ville unngå flause

Gao sier at siden det russiske flyet ikke lenger er i produksjon og at reservedeler derfor er vanskelige å få tak i . Han mener Kim for en hver pris ville unngå en situasjon der flyet hadde blitt stående på bakken på grunn av mindre tekniske problemer.

– En stolt person som Kim ville bli satt veldig i forlegenhet, mener Gao.

Trolig har Kina, som Nord-Koreas allierte, lånt ut flyet gratis som en vennlig diplomatisk gest, mener kinesiske utenrikseksperter, skriver den amerikanske avisen.

– Det er nok gratis, sier Cheng Xiaohe, Nord-Korea-ekspert ved Renmin-universitetet i Beijing, til New York Times.

Følg toppmøtet direkte natt til tirsdag fra klokken 0230 natt til tirsdag på TV2.no og Nyhetskanalen

En talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet bekrefter at det var Nord-Korea som hadde bedt om å få låne flyet.

Også andre detaljer rundt Kim Jong-uns reise til Singapore har vakt oppmerksomhet.

Til toppmøtet mellom Kim og Trump, hadde Kim med seg eget toalett for å unngå at noen kunne skaffe seg informasjon om helsetilstanden hans dersom de får tak i avføringen hans, skriver den sørkoreanske avisen Chosun Ilbo.