#

2SITERT

Dette er det eneste Trump vil høre fra Kim

Kim på plass i Singapre
Kim på plass i Singapre Foto: Edgar Su
Singapore (TV 2): Når de møtes i natt norsk tid er både Trump og Kim enige om mye. Men en ting må Nord-Koreas diktator «gi» til USA, skriver Bent Skjærstad.

Taxi-sjåføren rister på hodet og slenger ut noe jeg ikke helt skjønner. Men det høres veldig ut som noen saftige banneord.

Vi er på vei inn på hotellet jeg bor på i Singapore. Problemet er at USAs president Donald Trump bor på samme hotell og kom tilbake rett før vi ankommer.

Hotellet er gjort om til et fort, og sikkerhetskontrollen er omfattende. Når både Trump og Kim Jung un er i byen samtidig blir det litt kaotisk. Det virker ikke som innbyggerne her i Singapore hverken er vant til det eller setter pris på det.

Uansett er de stolte over at landet deres er vert for det historiske toppmøtet mellom Kim og Trump. Årsaken er at øystaten er nøytral, og sikkerheten er god.

Følg møtet mellom de to direkte her fra klokken 02.30 natt til tirsdag

I tillegg er Singapore villige til å legge en god slump penger i potten for å sørge for at dette toppmøtet blir en realitet. Blant annet betaler de hotellregningen for den nordkoreanske diktatoren og hans følge. Men det gjør de med glede så lenge toppmøtet kan bidra til bedre sikkerhet i regionen, sier Singapores statsminister Lee Hsien Loong.

For dette toppmøtet har betydning for langt flere land enn USA, Nord- og Sør-Korea. Nordkoreanernes atomvåpenprogram og sabelraslingen har skapt bekymring og frykt i store deler av Asia.

Nå håper alle at toppmøtet blir en suksess. Og det er mye som tyder på at det kan komme gode nyheter i løpet av morgendagen. Forhandlingene som har pågått mellom de amerikanske og nordkoreanske delegasjonene i forkant av toppmøtet blir omtalt som gode.

Howard, en australier, er på plass i Singapore for å tjene penger som Kim Jong-un lookalike.
Howard, en australier, er på plass i Singapore for å tjene penger som Kim Jong-un lookalike. Foto: Kim Kyung-hoon

Mye tyder på at allerede før Trump og Kim møtes i morgen, er USA og Nord-Korea enige om mye. Og det eneste Trump vil høre er at Kim er villig til å skrote atomvåpenprogrammet sitt.

I motytelse har amerikanerne sagt de er villige til å gi nordkoreanerne sikkerhetsgarantier som skal sørge for at atomvåpen er overflødige. Men en ting er å komme med løfter, en annen ting er om de to lederne vil stole på hverandre.

Det er det som blir avgjørende når de to møtes. Hvordan kommer de overens? Klarer de å finne en god tone, og bygge tillit? For tillit mellom de to landene har vært totalt fraværende så lenge Nord-Korea har eksistert.

Men blir stemningen god i morgen kan det være en helt ny start på forholdet mellom de to landene. Og da kan mye skje i tiden som kommer.

Trump har allerede varslet at han kan finne på å invitere Kim Jung un på besøk til Washington D.C. hvis toppmøtet blir en suksess. Nord-Koreas leder på besøk i det alle i Nord-Korea betrakter som løvens hule.

Det vil bli noe for historiebøkene! Men midt oppi alt det som skjer nå er det lett å glemme sivilbefolkningen i Nord-Korea.

Vil det som skjer nå sørge for at livet blir bedre for dem?

Kim tok en runde i byen mandag. Nord-Koreas leder besøkte flere turistattraksjoner i byen.
Kim tok en runde i byen mandag. Nord-Koreas leder besøkte flere turistattraksjoner i byen. Foto: Bulent Kilic Diana Chan

Vil Nord-Korea, som har blitt betraktet som verdens mest lukkede land, åpne opp? Vil titusener av mennesker som sitter i fangeleirer, under umenneskelige forhold slippe fri?

Det er ingenting som tyder på at dette er et tema under toppmøtet.

Det er ingen grunn til å tro at den nordkoreanske diktatoren Kim Jung un er villig til å la det bli et tema. Ikke nå og trolig ikke i kommende møter. Og for amerikanerne handler dette først og fremst om å sørge for at nordkoreanske atomvåpen ikke lenger utgjør en trussel mot USA.

Så lenge de klarer å sørge for sin egen og sine alliertes sikkerhet er det lite trolig at de vil ta opp tema som omhandler brudd på menneskerettigheter med det første.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook