26. juli i fjor dro den da 15 år gamle jenta til Sørlandssenteret i Kristiansand. Hun har forklart at hun i dagene i forveien hadde «drapstanker» og at hun hadde planlagt å stikke noen med kniv.

Den unge jenta gikk inn på Coop Obs på senteret, og i kjøkkenavdelingen tok hun ned en kokkekniv fra hylla. Hun tok kniven ut av forpakningen og gikk til Marie Skuland (17) som hadde sommerjobb i butikken. Hun stakk Skuland én gang med kniv. 17-åringen døde samme kveld.

Kunden Christine Aaneland ble også knivstukket, men hun overlevde etter flere uker med behandling.

Krever 11 års fengsel

I retten har tiltalte hele veien nektet for at hun hadde til hensikt å drepe. Dette tror ikke påtalemyndigheten på: Aktor Jan Tallaksen mener at handlingen var planlagt, men at de to ofrene var tilfeldige.

Han ber om at 16-åringen dømmes til 11 års fengsel. Han mener det ikke er grunnlag til å dømme henne til forvaring.

Den domfelte jentas bistandsadvokat, Hege Aarli Klem, mener at hennes klient bør dømmes til fire års fengsel. Klem mener at 16-åringen ikke skal dømmes for drap og drapsforsøk, men for grov kroppsskade med døden til følge og grov kroppsskade.

– Basert på dette mener jeg fire års fengsel er en riktig straff, sa advokaten i sin sluttprosedyre.

– Unnskyld!

Hun mener det ikke er ført bevis for at tiltalte hadde til hensikt å drepe.

– Dersom tiltalte blir dømt for drap og drapsforsøk, mener jeg at riktig straff er seks års fengsel, sa forsvareren.

Mandag ble den seks dager lange rettssaken avsluttet. Avslutningsvis fikk 16-åringen ordet i retten. Hun kom da med en beklagelse.

– Det er utrolig mye jeg vil si til de etterlatte, men jeg finner ikke de riktige ordene. Mine handlinger var grusomme og jeg skulle så gjerne ha unngått dem. Jeg vil bare si unnskyld. Ingen straff er verre enn det å vite at Marie ble gravlagt så alt for tidlig, sa den gråtkvalte 16-åringen.

De pårørende reagerte med tårer og oppgitthet på jentas unnskyldning.

Dommen i saken er ventet å falle i løpet av noen uker.